Analize și opinii

Cum se regrupează securiștii. Cazul The Money Channel – Realitatea TV

Realitatea TV a reușit să treacă cu mult limita penibilului în ultimii ani. Televiziunea lui Cozmin Gușă și Rareș Bogdan se prezintă ca fiind televiziunea prezidențială, deși cred că nici Klaus Iohannis nici altcineva nu și-ar dori o asociere cu ei.



Au trei subiecte mari și late pe care le dezbat în fiecare zi și o audiență din ce în ce mai mică. Sunt subiectele de politică externă, unde se exprimă doct toată lumea, în frunte cu Ion. M. Ioniță și Cristian Diaconescu, două stele în domeniul relațiilor internaționale.  Mai jos pe agendă sunt subiectele economice unde își face apariția fosta gașcă de experți economici de la fostul  The Money Channel. Alte staruri care știu economie dar nu au loc în piața liberă și pe TV vin doar la o televiziune în insolvență de mai mulți ani. Iar ultimul subiect este mereu legat inevitabil de PSD și Liviu Dragnea.

Câtă economie înțeleg cei de la Realitatea TV?

Lăsăm puțin deoparte politica externă și pe Liviu Dragnea și ne ocupăm astăzi de divizia The Money Channel de la Realitatea TV.  Este mai mult decât penibil ca o televiune cu atât de mulți specialiști în economie și jurnaliști pe economic să stea în insolvență șapte ani. Cel puțin așa pare din afară, dar să gândim logic:  Realitatea TV măcar supraviețuiește, pe când televizunea de la care au venit specialiștii, The Money Channel, a dispărut de mult.

Orice om normal își pune întrebarea ce caută Denise Rifay la televizor? Ce caută Octavian Hoandră sau Ionel Dancă? Ce caută toți foștii ”experți” de la Money Channel la Realitatea TV? Aduc ei valoare postului? Se uită românii hipnotizați la Denise Rifay și înțeleg mai exact lumea complexă după explicațiile lămuritoare ale doamnei?

Poate fix venirea acestor lumini este motivul pentru care Realitatea supraviețuiește. Da, ei ridică diverse teme, Rareș Bogdan și Cozmin Gușă le mediatizează cât pot și toată lumea are de câștigat. Este evident că ei nu apar la televizor pe ”valoare personală”, ci sunt  doar o unealtă, o vuvuzelă cu ordin, unii spun că și cu  grad, dar asta e mai puțin important.

În prima fază lucrurile par clare: un grup de – să le zicem – jurnaliști este ajutat în carieră și promovat pentru a servi anumite interese. Am mai văzut asta, se întâmplă peste tot, nimic uimitor. Ceea ce mă miră peste măsură este însă de ce ar vrea cineva să facă asta la Realitatea TV, o televiziune la care la audiența este sub B1TV, iar pe publicul urban este întrecută frecvent de Digi24. Singura explicație este că și vechea gardă de securiști a obosit, atâta pot ei, Realitatea Tv.

Autor: Alexandru David