Analize și opinii

Cum se coace un protest-ghid practic

De la Gustave Le Bon și a sa ”Psihologie a mulțimilor” până în prezent, nu s-au schimbat foarte multe lucruri. Cei puțini îi controlează pe cei mulți, arta manipulării s-a rafinat, au apărut alte mijloace, dar baza este aceeași.

face

Cele trei elemente ale controlului unei mulțimi au rămas aceleași, pentru că psihologia ființei umane nu s-a schimbat. Elementele care conduc și alimentează mulțimea sunt în continuare cele descrise de Le Bon:

  • sentimentul de putere, datorat numărului mare de indivizi care formează mulțimea, amplificat prin dispariția sentimentului de răspundere personală individuală, ca urmare a anonimatului mulțimii;
  • contagiunea mentală, care determină pe fiecare individ în parte să-i imite pe ceilalți, chiar dacă această comportare a sa este evident împotriva propriului interes;
  • sugestia care este de natură hipnotică, sentimentele și gândurile fiind orientate în sensul determinat de influencer.

Rețeaua,  sau cum aflăm că ne deranjează ceva?

Pe fondul câștigării alegerilor parlamenatre de către coaliția PSD-ALDE, publicul de dreapta, în frunte cu președintele Iohannis, a acumulat o mare frustrare.  Era doar o chestiune de timp până când această tensiune să explodeze. Mișcările PSD au dat apă la moară lui Klaus Iohannis și au creat cadrul pentru proteste și mai ales o șansă nesperată pentru președinte să-și pună propriul guvern.

Pe acest fond au ieșit la atac talibanii de tip Tapalagă să atace noul guvern, apoi a urmat valul doi, format din intelectualii rămași fără fonduri de la ICR și în final, influencerii de pe Facebook care să mobilizeze lumea. Așa a aflat toată România că o deranjează guvernul abia pus și mai ales coaliția care acum 2 luni câștiga alegerile.

După ce am devoalat portavocile, este timpul să vorbim și despre REȚEA, acel organism foarte viu care face și desface guverne în România ultimilor ani. Acel stat în stat cu comandă externă și scaune în primul rând la dineurile ambasadelor. Ei bine da, vorbim de societatea civilă înființată de Soroș după 1990, de acele ONG-uri care au mai degrabă structură de agentură decât de organizație non-guvernamentală. Pe această structură au reușit să scoată 300.000 de oameni în stradă.

Aceste proteste vin într-o perioadă care afectează România atât economic cât și geopolitic. Leul scade, iar celor din piață le cresc ratele la case și mașini dar ei nu știu asta. România, oaza de stabilitate de la granița NATO, devine instabilă, iar investitorii o ocolesc. Vladimir Putin este în vizită la Budapesta. iar apoi urmează vizita lui Donald Trup tot la Budapesta, una dintre primele vizite oficiale ale noului președinte american. Ba chiar, Viktor Orban a reușit să-și plateze un om în noua administrație de la Washington, Sebastian Gorka, maghiar de origine născut la Londra, care va ocupa poziţia de Deputy Assistant în administraţia Trump.

România poate pierde mult mai mult decât fonduri UE și credibilitate, poate fi lăsată de izbeliște de americani, în timp ce relațiile cu Rusia au fost distruse de Traian Băsescu, iar  cele cu Ungaria nu au existat niciodată.

REȚEAUA aplică deja rețeta pentru distrugerea României: proteste masive, presiuni externe, scrisori de la ambasade și Parlamentul European, iar guvernul ales legitim cade. Ce nu știu ei este că Dragnea a învățat de la Trump că nu strada face politica de stat. Că 300.000 de cetățeni sunt importanți dar democrația funcționează prin vot. Dacă 4 milioane nu au contat la Washington, nici la București nu trebuie să conteze 300.000.

Un guvern votat acum două luni de 4 milioane de români nu poate fi dat jos de 300.000 de oameni care spun sus și tare că guvernul ales legitim trebuie să se supună unor forțe străine. 2017 reprezintă pentru noi un nou început. Începând de azi, politica trebuie să se facă în Parlamentul de la București, nu pe holurile obscure ale ambasadelor, nici în săli de conferințe luxoase de la Bruxelles. România e a românilor și toți simțim asta, chiar dacă nu ieșim în stradă să ne strigăm bucuria.

Autor: Alexandru David