Analize și opinii

Cum sare Ziare.com în apărarea Digi 24

Opinia publică românească este împărțită în două după protestul din 10 august. După întrebările legate de intervenția jandarmilor au apărut și întrebări legate de pistolul luat de unul dintre protestatari de la jandarmerița bătută de huligani.



La trei zile după ce protestatarul huligan a fost reținut de poliție a fost găsită și arma furată, pe care acesta o îngropase aproape de locul în care locuia.

O informație cheie apare în spațiul public

Săptămâna trecută a apărut în spațiul public informația că protestatarul violent care a furat pistolul femeii jandarm la protestul de pe 10 august este angajat al RCS-RDS, companie ce deține postul TV, Digi 24.

Informația a fost prezentată în premieră de Victor Ciutacu, apoi preluată de Sorina Matei și Luju.ro. Informația privind locul de muncă al agresorului jandarmeriței a fost confirmată pentru Lumeajustitiei.ro de avocatul Iorga Marius Victor, apărătorul lui Daniel Dumitru (agresorul).

Potrivit avocatului, Daniel Dumitru se ocupă la RCS-RDS cu instalarea de fibră optică.

Cum apare manipularea?

În această dimineață a apărut o anchetă pe site-ul ziare.com în care este prezentat Daniel Dumitru. I se face o biografie aproape completă.

 ”Daniel Dumitru a locuit multa vreme in Voluntari, alaturi de fosta soție cu care are o fiică de șapte ani. Voluntariul e un fief politic al PSD, de unde exista informatii neoficiale ca ar fi fost adusi huligani in Piata Victoriei. Barbatul arestat pentru furtul armei este adus in discutie in legatura cu persoane despre care primarul din Petrachioaia spune ca sunt folosite la “mitinguri, proteste si greve. Daniel Dumitru are o viata complicata si o situatie materiala precara, avand in intretinere o mama si o sora cu probleme de sanatate, o fiica si o nepoata.” – ziare.com

Prin această așa-zisă anchetă, ziare.com sugerează că Daniel Dumitru are legături cu PSD și că a fost plătit să provoace violonțele din Piața Victoriei. Convenabil, autorii articolului (Emilian Isaila; Ionel Stoica) uită să precizeze locul de muncă al lui Daniel Dumitru.

Practic, site-ul ziare.com aflat sub oblăduirea ofițerilor Ene Dogioiu și Ionel Stoica  sare să apere unitatea digi24 și aruncă în spațiul public frânturi de adevăr despre protestatarul huligan, ca în final să omită cel mai important aspect și să trimită opinia publică pe o pistă greșită.

Așa funcționează manipulare la nivel micro. Un site sau o televiziune lansează o pistă falsă pe care ziarele prietene o preiau și crează un adevăr convenabil. Astfel, trăim în epoca post-adevărului unde televiziunile si ziare ne servesc doar adevăruri care le plac și li se potrivesc lor.

Autor: Alexandru David