Analize și opinii

Cu referendumul la furat!

MOTTO: Prostul dacă nu-i fudul/Parcă nici nu-i prost destul! (vechi și actual proverb românesc)



Referendumul lui Iohannis este o găinărie pe față. După cât e de stupidă ideea în forma aleasă, desigur că aceasta i-a aparținut președintelui.  Schematică și fără garanția succesului, se bazează aproape exclusiv pe exploatarea resentimentelor unor români. Căci, pentru Klaus Iohannis, resentimentele sunt definitorii, îi țin loc de materie cenușie: judecă prin prisma lor și acționează condus de ele.

Aceasta este încă o trăsătură comună, printre multe altele, cu Traian Băsescu. Doar că Băsescu avea în cap atâta glagore încât să înțeleagă cam cum gândește  poporul ăsta peste care se înscăunase și să încerce a-l înșela frumos, mințindu-l argumentat, dându-i impresia că îl consultă, că îl ascultă, că face ce face pentru binele lui.

Iohannis e prea leneș, prea suficient și prea arogant pentru a acționa așa. Ține morțiș să confirme, cu fudulia lui  de mortar moale în cofraj de statuie, proverbul românesc din MOTTO. Și alege mereu continuările cele mai simpliste, dacă se poate într-o singură mutare (și aia calculată cu fierea), pentru că diversitatea și complexitatea îl descumpănesc.

În mod normal votul, atunci când ți se cere pentru nevoile cetății, trebuie exercitat. Când însă ți se cere pentru un interes personal, fie acesta și al președintelui, devine dubios prin riscul deturnării. Și de aceea trebuie să te gândești de două ori dacă să-l dai sau nu.

În cazul referendumului lui Iohannis șmenul e atât de clar încât cel mai supărător fapt nu este înșelătoria în sine la care se poate preta cineva de rangul acestui personaj goflat artificial cu gaze ușoare ci impresia că ne ia pe toți de proști. Plecând de la proștii lui minoritari și extremiști și extrapolând la toți românii, mulți dintre aceștia semnificativ mai ageri la minte decât domnia sa.

Adică domnul președinte, cu casele însușite prin plastografie are tupeul să strige “hoții”, arătând spre coaliția de guvernare, și-și închipuie că noi o să-l credem pe cuvânt, ducându-ne după fenta lui puerilă și încoronându-l drept apărătorul onoarei și salvatorul justiției. Pentru că ce altceva este acest referendum decât o fentă puerilă a unei găști de țepari care-și închipuie că democrația e un joc de societate constând în manipularea și înșelarea după bunul lor plac a unei mase mari de populație, spre profit propriu.

Înșelătoria cu referendumul lui Iohannis este aceea că invocându-se o temă la care populația e sensibilă, lupta împotriva corupției, nu se dorește niciun moment, de fapt, consolidarea acestei lupte, ci doar momirea unor indeciși sau absenteiști de profesie să vină la urne și să voteze indirect împotriva PSD, dându-li-se impresia că ar vota pentru întărirea justiției.

Dorința lui Iohannis de confuzionare a electoratului este atât de puternică încât nu doar că a decis să amestece două teme complet diferite, parlamentul european și justiția, deservindu-le deopotrivă pe amândouă, dar a și formulat niște întrebări pentru referendum absolut inepte. Important pentru președinte nu e ca oamenii să-și pună mintea la contribuție, să înțeleagă ceva, să voteze în cunoștință de cauză, ci, dimpotrivă, să genereze brambureală; ca aceștia să ajungă în fața urnelor complet derutați și să se lase duși de efectul de turmă în sensul pe care îl dorește el.

De aceea referendumul acesta este imoral și trebuie boicotat. Mergem, votăm pentru europarlamentare, dar refuzăm buletinul pentru referendum. Simplu.

A vota la referendum NU, adică împotriva înșelătoriei Iohannis, ar fi o greșeală deoarece am crește astfel șansele îndeplinirii cvorumului, adică am face exact jocul dorit de președinte.

Cea mai usturătoare replică dată acestei tentative prezidențiale de manipulare a românilor ar fi invalidarea referendumului din lipsă de cvorum.

Un astfel de rezultat ar putea însemna scoaterea lui Klaus Iohannis din competiția pentru un al doilea mandat de președinte.  Ceea ce, devine pe zi ce trece mai evident, ar fi cel mai mare câștig pentru România de pe urma zilei de 26 mai 2019.

Sursa: Contele de Saint Germain

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • In ADN-ul acestui sas mutalau si gangav stau scrise informatiile genetice de “slugoi ordinar” si “tradator”! N-are nimic in comun cu tara si neamul care l-au adoptat si l-au hranit!

  • ADN-u’, Conte, ADN-u’… MAI e si ARN, DNA, ORGANITEE COMUNE si SPECIFICE organismelor vii umane si neumane, vazute, nevazute cu care interferam, ne interfereaza pe fondul limbajului multiuniversal. Face omul un pas in regasirea de Sine, face si tehnologia un pas, intentioneaza omul sa perceapa desavarsirea, intentioneaza si tehnologia, 4G, 5G. Referendumul se fura din “soft”. “Fiecare voteaza cu cine vrea si din urma iese cine trebuie”, vorba lui Caragiale. “Urasc tradarea, dar ii iubesc pe tradatori”… tradatorii rasei umane sau tradatorii ai speciei umane? Rasa sau specie!? M-am nascut rasa din raza, lumina din lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat siiiii, pe parcurs s-a rupt filmul: am devenit specie, specimen, individ al unei specii hibride. Un hibrid… adus in fata unui fapt implinit: sa voteze hibrizi, politici hibride, strategii hibride, ordine mondiala hibrida, cinematografia planetara. Viata si filmul, scenariul, regia, serialul, actorii… Lectia… Morala…