Analize și opinii

Cristi Dănileţ, acest Miron Cozma al Justiţiei, pus la punct de colegi

La numai o zi după ce „Cotidianul” a publicat articolul „Dacă şi Danileţ vă face aşa ceva, înseamnă că asta meritaţi, dragi magistraţi, am avut satisfacţia să văd o reacţie semnificativă din partea corpului de judecători care conduc Tribunalele şi Curţile de apel, prin care anunţă delimitarea şi chiar condamnarea protestelor iniţiate de caraghiosul Cristi Dănileţ, acest Miron Cosma al Justiţiei.



Pînă acum, noi, jurnaliştii, eram obişnuiţi să primim reacţii doar de la Gabriela Baltag, fosta preşedintă a AMR, azi membru CSM, şi de la Dana Gîrbovan, celebra preşedintă a UNJR, aceste adevărate doamne ale Justiţiei fiind lăsate de multe ori singure în bătaia puştii Sistemului care acaparase cu totul actul de Justiţie prin acel înfiorător Binom SRI-DNA.

Alături de Dana Gîrbovan şi Gabriela Baltag, un rol decisiv în reacţia de acum a magistraţilor faţă de acţiunile generate de judecătorul Cristi Dănileţ (acest Miron Cozma al Justiţiei) l-a avut excepţionala prestaţie a lui Tudorel Toader în funcţia de ministru al Justiţiei. Ştiutor de carte, Tudorel Toader a reuşit să destrame iţele acelui Sistem ce părea imposibil de destructurat, reprezentat de SRI, ÎCCJ, Parchetul de pe lîngă ÎCCJ şi DNA, ca instituţii, şi de Florian Coldea, George Maior, Augustin Lazăr, Livia Stanciu, cărora li s-a alăturat în ultima vreme Cristina Tarcea, ca persoane ce au condus aceste instituţii.

Cine era născut în anii ’90, îşi aminteşte cum a apărut pe scena manifestaţiilor violente şi ilegale Miron Cozma, cu complicitatea factorilor de conducere de atunci, în special a lui Ion Iliescu, preşedinte României. Momentul 13-15 iunie 1990 n-a venit din senin, ci a fost precedat de chemări anterioare, cînd FSN-ul condus de Ion Iliescu şi Petre Roman, din guvernul acestuia făcînd parte Andrei Pleşu şi Mihai Şora, îi chemase pe mineri să-i scape de Coposu şi Câmpeanu. Dar, n-a trecut mult timp şi, în septembrie 1991, chiar guvernul Roman a căzut sub presiunea minerilor conduşi de Miron Cozma.

Dar, ar fi reuşit Ion Iliescu, cu toată Securitatea care era în spatele lui, să genereze acele mineriade dacă mulţi dintre oamenii simpli nu ar fi strigat pe străzile Bucureştiului „Bravo, mă, mineri!”, în timp ce alte mii de oameni li se alăturau în sălbăticia de atunci? Şi ar fi fost posibile acele zile fără articolele laudative ale lui Cristian Tudor Popescu şi Andrei Pleşu? Eu cred că nu!

Tot o complicitate cu cei care au comis abuzurile din Justiţie din ultimii ani a fost şi ce a făcut grupul masiv de judecători care au respectat fără crîcnire indicaţiile venite de la SRI sau de la procurorii DNA, deşi aveau obligaţia să constate şi să înlăture din dosare toate probele false, fabricate prin birouri, cu denunţuri ilegale, cu interceptări excesive, cu martori sub acoperire care erau şi martori cu identitate reală etc.

Iată de ce mă bucură nespus reacţia din ultimul ceas a şefilor Tribunalelor şi Curţilor de Apel din ţară (cei care au semnat acele comunicate, nu a celor care tac chitic şi acum), prin care Cristi Dănileţ, acest Miron Cosma al Justiţiei, este pus la punct. Mă bucură şi reacţia din ultimul ceas a CSM-ului, care sper să-l şi dea afară din magistratură pe acest personaj caricatural care vrea să-l imite pe Miron Cosma al anilor ’90!

Este un moment de cotitură cel pe care-l trăim acum şi lansez tuturor magistraţilor şi oamenilor politici un îndemn să fie atenţi la reacţia şopîrlelor din Sistemul Judiciar, căci, la fel ca reptilele din ordinul Squamata, acestea îşi refac repede coada tăiată!

Să ne uităm cu atenţie la cei care cer demisia lui Tudorel Toader, căci nu vorbesc de capul lor! Mai ales cei din PSD trebuie să vadă în colegii lor care cer capul ministrului Justiţiei (Liviu Dragnea, Claudiu Manda, Florin Iordache, Robert Cazanciuc, Cătălin Rădulescu şi alţii) un semn că prin gura lor vorbesc cei care cred că fără Tudorel Toader pot să-şi recapete vechile privilegii! Să nu mi se spună chiar de către ăştia că sînt nemulţumiţi de „lentoarea” lui Tudorel Toader, căci ei, cît au deţinut funcţii înalte, chiar nu au făcut nimic, spre deosebire de realizările  acestuia, cu care, de altfel, se vor lăuda în campaniile viitore ca şi cînd ei le-ar fi făcut! Tot la fel cum şi Klaus Iohannis se va lăuda în camapania lui cu succesele guvernului Dăncilă.

Rămîne doar ca adevărata societate civilă, nu cea cu epoleţi, să reacţioneze pentru a-i apăra pe adevăraţii magistraţi şi pe ministrul Justiţiei, astfel încît acest moment de cumpănă să nu fie pierdut. Aceasta este lupta pentru apărarea Statului de drept, nu cea dusă de măscăriciul acesta numit Cristi Dănileţ, care a fost invenţia Monicăi Macovei şi este sprijinit de Gabriel Liiceanu, Mihai Şora, dar şi de amicii acestora: Sandy Bătăuşul, Marin Ceauşescu, Angi, Dide sau Mălin Bot.

P.S. Chiar cu riscul de a-i enerva pe #Rezistenţii şi pe unii colegi din presă cu nasul plin de fineţuri, ţin morţiş să subliniez rolul uriaş pe care l-au avut în destructurarea Sistemului: bravul Vlad Cosma şi Sebastian Ghiţă. Fără dezvăluirile lor, Kovesi şi Coldea erau şi azi stăpînii inelelor.

Autor: Ion Spânu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu