Analize și opinii

Crește tensiunea: SUA plesnește Germania peste bot de la București

Capitala României a devenit teren de luptă: președintele Iohannis se bate cu premierul Dăncilă, iar Stalele Unite îi dau o replică concisă, dar tăioasă, Germaniei și Angelei Merkel, cu ale sale idei de creare a armatei UE.



Prim Adjunctul Asistentului Secretarului de Stat pentru Europa şi Eurasia, Elisabeth Millard, noua ”șefă” a României de la Departamentul de stat, a dat un semnal dur Germaniei, după ce cancelarul Angela Merkel a declarat zilele trecute că a venit momentul ca UE să-și ia destinul în propriile mîini, independent de SUA, și să-și dezvolte propriile capacități de apărare. ”Timpul în care se putea conta pur şi simplu pe SUA pentru a ne proteja s-a încheiat. Europa trebuie să-şi ia destinul în propriile mâini, este provocarea noastră pentru viitor” a spus recent, Merkel.

Replica americanilor a fost livrată în cadrul unei mese rotunde organizate de Ambasada SUA .

”NATO nu are nevoie de duplicare”

”În prezent, suntem într-o situaţie în care războiul – aţi menţionat războiul hibrid – avem multe provocări diferite şi multe ameninţări diferite; de exemplu, ţările partenere din sud, Aliaţii noştri simt ameninţarea migraţiei, a terorismului din Sahel până în Libia. Iar NATO îşi sporeşte eforturile. În toate aceste domenii, NATO se dovedeşte a fi o alianţă extrem de adaptabilă. Aţi menţionat UE şi este un subiect de gândire dat fiind că UE a hotărât să devină mai implicată în planificarea apărării sale iar noi, SUA, credem că acesta este un lucru bun atât timp cât este complementar, pentru că nu avem nevoie de duplicare (s.n.), nu-i aşa? Avem cu toţii resurse limitate şi este nevoie să cheltuim banii în mod adecvat” a spus Millard.

Ea a vorbit chiar despre necesitatea unui spațiu Schengen militar: ”unul dintre lucrurile importante este aspectul mobilităţii, capacitatea de mişcare astfel atunci când există o ameninţare, inamicul să îşi spună: nu voi face acest lucru pentru că ei pot ajunge aici rapid să mă înfrunte. Care este această parte? O mai bună infrastructură, dar ţine şi de reglementare, de a te asigura că ai autorizaţiile necesare pentru a muta trupele”.

Demn de menționat că diplomatul american a declarat nu o dată, ci chiar de două ori în același context că SUA ar fi încîntată de o mutare a ambasadei României la Ierusalim:

”Am considera binevenită o mutare a ambasadei, dar în acelaşi timp, este o decizie care aparţine strict fiecărei ţări(…)Am considera binevenită o decizie de mutare a ambasadei din partea unei ţări, dar în definitiv este o decizie care aparţine fiecărei ţări în parte”.

Autor:  Bogdan Tiberiu Iacob

Sursa: InPolitics

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu