Analize și opinii

Creiere achiziționate din UE, în vîrful companiilor rusești. Cine sînt, oficial, ”oamenii lui Putin”

Deși o schimbare de paradigmă pare să fie inerentă, pentru adepții stîngii politice, Rusia lui Vladimir Putin continuă să stîrnească ”îngrijorări”. Banii lui Putin, influența lui Putin, oamenii lui Putin. În lumea politică occidentală, principala acuză adusă celor neînregimentați în tabăra globalistă este că ar fi ”vînduți rușilor”.



”Coșmarul” propagandei mondialiste este că președintele Federației Ruse este ”pe val” oriunde lumea judecă articulat, nevăzînd în Vladimir Putin vreun suveran care numește președinți și guverne, ci un partener de afaceri. Pentru că, pînă la urmă, toate se reduc la bani. Cum, de altfel, Germania se bucură nu doar de piața rusească, fiind prezentă în federație cu majoritatea companiilor de vîrf nemțești, dar exportînd și creiere. Sigur, asta deja este meritul rușilor! Dar cine sunt politicieni de vîrf care ajung să lucreze oficial pentru ruși?

Climatul politic european este împărțit între rusofili și rusofobi. Puțini sînt cei care nu au o opinie în această chestiune. Dacă ar fi să facem o trecere în revistă doar pe continentul european, bulgarii cred că repoziționarea față de Uniunea Europeană nu le-a adus nimic bun în ultimele decenii, dimpotrivă. În plus, nu se simt legați în nici un fel de ucraineni, deci anexarea Crimeei nu îi afectează și, ca atare, apreciază politicile Kremlinului și susțin ridicarea sancțiunilor economice aplicate Federației Ruse. Că tot vorbeam despre Ucraina, rămîne de văzut cum va gestiona noul președinte relația cu Rusia, dar semnele arată că de pe lista chestiunilor insurmontabile, Crimeea riscă să dispară foarte curînd.

Slovenia și Croația nu au nimic împotriva lui Putin și, la rîndul lor, nu sînt mulțumite de sancțiunile împotriva Moscovei. Și pentru aceste țări, schimburile comerciale cu Rusia au rămas în continuare în sfera interesului imediat. Serbia, care aspiră să adere la UE, se identifică deschis cu Rusia și fățiș împotriva NATO și a Statelor Unite. De altminteri, urmele conflictului iugoslav par să se șteargă extrem de greu!

Românii sunt, practic, singuri în aversiunea lor față de Moscova, reprezentînd excepția în Balcani, la fel ca Polonia în Grupul de la Visegrád.

În Cehia, Președintele Miloș Zeman a comparat războiul din Ucraina cu un focar de gripă și a cerut ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei. Președintele Zeman este, de altfel, înconjurat de lideri de afaceri cu bune conexiuni rusești. Semn că, evenimentele din 1968 au fost lăsate pe seama istoriei, cum la fel, și la Budapesta s-a trecut peste momentul 1956. Rusia de astăzi, în mod clar, nu mai este Uniunea Sovietică de odinioară și nici nu mai este percepută ca atare.

Fostul prim-ministru slovac Robert Fico s-a pronunțat și el împotriva sancțiunilor UE. Dacă Polonia, statele baltice și România se tem de Rusia, Fico a declarat că vede un pericol mult mai mare în prezența trupelor NATO în Europa de Est. După plecarea lui Fico, noul premier, Peter Pellegrini, avea să continue aceleași relații cu Moscova, participînd inclusiv la Forumul economic de la St. Petersburg din anul acesta. Ungaria a avut o poziție echilibrată: pe de o parte a dezvoltat relații economice cu Federația Rusă, pe de altă parte, a susținut că Polonia și țările baltice, care se simt amenințate, au dreptul la asigurări suplimentare din partea NATO sau chiar din partea americanilor, însă temerile manifestate de aceste țări nu ar trebui să pună sub nici o formă în discuție relațiile pe care le au celelalte țări cu Rusia.

Susținerea politică de care se bucură Rusia, fie și neoficial, cuprinde întreaga hartă europeană. Cele mai pro-ruse partide europene de ”extremă dreapta” sunt AfD din Germania, FPÖ din Austria, Golden Dawn din Grecia, Jobbik din Ungaria, Frontul Național Francez, Liga Nordică a Italiei, Partidul Independenței Regatului Unit (UKIP) și Vlaams Belang (VB) din Belgia. Pe partea stîngă, cele mai pro-ruse partide sunt AKEL din Cipru, Die Linke din Germania, KSCM din Republica Cehă, Podemos și Syriza din Spania. Mișcarea italiană 5 Stele și Partidul Scut Uman (Živi zid) din Croația fac, de asemenea, parte din tabăra pro-rusă.

Toate aceste partide, cu excepția Syriza și PVV din Olanda, se opun și sancțiunilor UE față de Rusia. Toate partidele sunt eurosceptice în grade diferite. Oricît de mult s-a străduit propaganda de la Bruxelles să niveleze creierele de-a lungul și de-a latul Europei, rezultatul pare un adevărat fiasco!

Poziția pro-rusă a acestor partide derivă în mare parte din convingere și dintr-o afinitate ideologică cu Rusia lui Putin. Pe așa-zisa ”extremă dreaptă”, mulți sunt atrași de valorile conservatoare ale Rusiei, de apărarea creștinismului, suveranității naționale și de respingere a internaționismului globalist și a intervenționismului Bruxelles-ului.

La rîndul ei, pînă și Angela Merkel consideră Nord Stream 2 ca fiind ”un simplu proiect comerical”, mai ales că, printre investitori, se regăsesc nu doar Gazprom dar și companii europene precum E.ON și BASF din Germania, Dutch-British Shell, OMV din Austria sau ENGIE din Franța. Dublă măsură, ca de obicei! Să nu uităm șirul de alegații care s-au rostogolit în sfera publică germană privind ”influențarea alegerilor” din Germania de către Putin, continuînd propaganda antirusească ce își avea originile în bătălia politică americană dintre democrați și republicani.

Dincolo de retorică și păruieli politice, există însă și o viață economică ce nu pare să țină cont de cele ce se spun în presă, la TV, la reuniunile politice.

Fostul șef Der Spiegel conduce Camera de Comerț Germania-Rusia

Matthias Schepp a condus ramura de la Moscova a Der Spiegel înainte să fondeze Deutsch-Russische Auslandshandelskammer – Camera de Comerț Germania-Rusia, în 2007.

Aceasta are în prezent un sediu central la Moscova, o filială la St. Petersburg, o serie de agenții regionale în diverse orașe din Rusia, dar și o agenție la Berlin. Potrivit datelor Camerei de Comerț, investițiile germane în Rusia par înfloritoare!

Regăsim aici investiții de multe milioane de euro din partea unor companii precum Volkswagen, BMW care și-a anunțat intenția de a construi o fabrică Kaliningrad, sau Mercedes Benz care se pregătește de lansarea producției chiar anul acesta la Moscova.

Interesul german se leagă de faptul că rubla este slabă,  ceea ce înseamnă costuri reduse la jumătate pentru investitorii germani din Federația Rusă. Apoi, Rusia abundă încă de personal calificat și plătit la nivelul unui muncitor chinez, deși are prestații calitativ superioare.

Există cca. 5000-6000 de companii cu afaceri nemțești în derulare în Rusia. Potrivit Bundesbank, în 2017, companiile germane au investit peste 1,6 miliarde de euro în economia Rusiei. Previziunile pentru următoarele 12 luni arată investiții directe germane ale companiilor prezente pe piața rusească de cel puțin 395 de milioane de euro. Deci, iată că fluxul de bani nu este unidirecțional! Se pot cîștiga bani frumoși în Rusia!

Fostul cancelar german Gerhard Schröder – Lukoil & Rosneft, Nord Stream, Nord Stream 2

După ce a părăsit politica, Gerhard Schröder a lucrat la Banca NM Rothschild & Sons, fiind Membru al Consiliului consultativ european (începînd cu 2006).

În 2009, ajunge membru al Comitetului consultativ internațional al companiei TNK-BP, care a fost o companie petrolieră rusească, cu sediul la Moscova. TNK-BP a fost cel de-al treilea producător de petrol din Federația Rusă și printre cele mai mari zece companii petroliere private din lume. În 2013, a fost achiziționată de către Rosneft.

Schröder a preluat funcția de președinte al consiliului de administrație al gigantului petrolier rus Rosneft, din 2017, companie care s-a confruntat cu sancțiunile occidentale.

Pînă atunci, Schröder a ocupat rolul de șef al comitetului acționarilor companiei Nord Stream, încă din 2005. Începînd cu anul 2016, fostul cancelar joacă același rol în compania Nord Stream 2, care construiește legătura de gaz Rusia-Germania ce reprezintp mărul discordiei cu americanii ce își doresc o felie din piața europeană a energiei.

”Colegii” lui Schröder din Consiliu de Administratie al Rosneft sunt personaje precum Matthias Warnig, fost șef al Stasi (în momentul actual este și CEO al Nord Stream AG), apoi Președintele comitetului executiv Barclays Capital (o bancă Rothschild) – Hans-Joerg Rudloff, ”părintele pieței de eurobonduri”, Alexander Novak – actualul Ministru al Energiei din Rusia, Robert Dudley – fost CEO al BP, un apropiat al democraților americani, Guillermo Quintero, tot de la BP și, desigur, Igor Sechin – fost vicepremier al Federației Ruse pînă în 2012.

Fostul cancelar austriac – Christian Kern – Căile Ferate Rusești RZD

Ex-cancelarul Christian Kern a semnat un contract cu compania rusească RZD, fiind cea mai recentă ”achiziție” pentru un post important la o companie de stat din Federația Rusă.

Rusia a apreciat poziția lui Christian Kern ca oponent față de sancțiunile internaționale impuse în urma crizei din Crimeea. În 2017, cînd era cancelar, acesta a participat la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg, unde s-a pronunțat împotriva sancțiunilor Uniunii Europene asupra Moscovei. Kern a precizat că sancțiunile impuse Rusiei prejudiciază Austria cu cca. 0,3 la sută din PIB prin limitarea exporturilor către Federația Rusă.

Kern, care a fost cancelar al Austriei în perioada 2016-2017, va ocupa un loc în Consiliul de Administrație al Căilor Ferate Ruse ca ”director independent”, potrivit unui anunț al companiei ruse feroviare de stat.

Kern a fost înainte de asta CEO al companiei de transport feroviar ÖBB din Austria, începînd cu anul 2010. Se pare că rușii preferă ”precizia nemțească”, căci înaintea lui Kern, tot la RZD a lucrat și fostul șef al Deutsche Bahn, Hartmut Mehdorn.

În timpul mandatului lui Kern a fost inițiat și înființat Forumul austro-rus din orașul Sochi, de la Marea Neagră, destinat să contribuie la consolidarea relațiilor bilaterale dintre cele două țări. Sochi-Dialog a fost lansat oficial în mai 2019.

Шюссель Вольфганг .jpg

Fostul cancelar Wolfgang Schüssel – Lukoil și MTS

Ex-cancelarul Wolfgang Schüssel (ÖVP) s-a alăturat recent consiliului de supraveghere al companiei ruse de petrol Lukoil. În vîrstă de 74 de ani, a fost din februarie 2000 pînă în ianuarie 2007 cancelar al Republicii Austria.

În ultimii ani, Schüssel a ocupat poziția de membru al bordului director al companiei de comunicații mobile MTS (Mobile TeleSystems) care operează în Rusia, Ucraina, Armenia și Belarus, avînd peste 106,5 milioane de abonați și peste 70.000 de angajați.  MTS are cea mai mare cotă de piață – de 31% – în Rusia și este cel mai mare operator de telefonie mobilă din țară, cu 78,3 milioane de abonați.

Schüssel mai ocupă funcții și în DER – Dialog Europe-Russia, fiind membru al Consiliului de Administrație din 2011, dar și în Fundația Konrad Adenauer, unde este președinte al Consiliului de Administrație din 2015.

Esko Tapani Aho, fost premier finlandez – Sberbank

Esko Tapani Aho a fost prim-ministru al Finlandei în perioada 1991-1995 și este cunoscut ca politicianul care a dus Finlanda în UE. Aho a părăsit politica în 2008, cînd a fost ales vicepreședinte executiv și membru al consiliului director al Nokia.

Aho s-a alăturat consiliului de administrație al Sberbank în 2016. Începînd cu 2014, Sberbank a devenit cea mai mare bancă din Rusia și Europa de Est, și cea de-a treia ca mărime din Europa, s-a clasat pe locul 33 în lume și prima în Europa Centrală și de Est.

Doar ca și fapt divers, La Sberbank, îl găsim și pe Martin Grant Gilman, economistul american care a lucrat la OECD și Fondul Monetar Internațional.

Fostul ministru austriac Hans Jörg Schelling – Gazprom, Nord Stream 2

Jörg Schelling este un antreprenor și fost politician al Partidului Popular Austriac, care a ocupat funcția de ministru al Finanțelor din Austria în guvernele cancelarilor Werner Faymann și Christian Kern.

A devenit consultant al gigantului rus de gaze naturale Gazprom. Schelling oferă consultanță cu privire la controversatul proiect al gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia și Germania.

Ex-ministrul a mai făcut parte și dintr-o sumedenie de organismele de reglementare: la Banca Africană de Dezvoltare (2015-2017), Banca Asiatică de Dezvoltare (2014-2017), Banca de investiții în infrastructura asiatică (2015-2017), Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (2014-2017), Banca Europeană de Investiții (2014-2017), Mecanismul european de stabilitate (2014-2017), Corporația de Investiții Inter-Americane (2014-2017), Agenția de garantare a investițiilor multilaterale (2014-2017), Banca Mondială (2014-2017).

Pierderile rusești în climatul economic post-Crimeea

Pierderile anuale ale Rusiei în era sancțiunilor economice înseamnă nu mai puțin de 30 de miliarde de dolari anual. Investițiile străine directe (FDI) înseamnă abia 0,2% din PIB pentru perioada 2015-2018, ceea ce situează Federația Rusă sub cele 0,3% ale Nigeriei, 0,5% ale Venezuelei sau cele 2,7% ale Ucrainei în materie de investiții străine directe.

Moscova are nevoie de investiții ca de aer, fără de care, ambițioasele proiecte enunțate de Valdimir Putin – de la investiții în sănătate și pînă la investiții în infrastructură – ar putea să rămînă doar fantasme. Proiectele Kremlinului ar trebui să se încheie în 2024 și ar costa în total 388 de miliarde de dolari, dar peste 115 miliarde s-a prevăzut că se vor încasa din investițiile private rusești și străine.

Iată de ce are Rusia nevoie de figuri proeminente în fruntea companiilor sale! Dar dincolo de personalități, există și evenimentele: Forumul Economic de la St. Petersburg, așa-numitul ”Davos rusesc”. Forumul este prezidat chiar de președintele Putin și strînge anual în jur de 17.000 de participanți, cu toate sancțiunile ce plutesc în aer.

Anul acesta, între participanți s-au aflat președintele chinez Xi Jinping, președintele bulgar Rumen Radev, prim-ministrul slovac Peter Pellegrini, prim-ministrul armean Nikol Pashinyan, secretarul general al ONU – António Guterres. Anul trecut, vedetele forumului au fost șefa FMI și președintele Franței.

După doi ani de recesiune, în 2017, Rusia a reintrat pe creștere economică și federația depune toate eforturile ca să rămînă în continuare pe creștere. Restul, e politică și propagandă.

Autor: Ambrus Bela

Sursa: Samizdat

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Noi, cetatenii de rand ai Romaniei, muritori ca toti muritorii in trecerea noastra de-o sfanta si binecuvantata clipa pe-acest meleag, am devenit cunoscatori in geo-strategii, razboi hibrid, expertize antropologice, ADN, genetice, financiar-bancare, fiscale, fenomene meteo extreme, evenimente globale, realitati multidimensionale… si mai ales cunoscatori in razboiul stelelor, experti in efecte speciale de lumini. A venit vremea sa gandim in termeni de bunastare. Slava Lui Dumnezeu dragutu, strabunu, pentru toate intru cei de sus, de pe pamant, adancuri, de pretutindeni. La buna vedere, auzire, pricepere, ascultare!

  • Prin Duhul Sfant ne nastem si singura hrana spirituala este cunoasterea. Romania este singura tara care detine ancestral, spiritual, aur monoatomic, ceea ce nu inseamna neaparat ca suntem buricul universului. Cert este ca avem indatorirea spirituala sa veghem, responsabilizam, constientizam, procedam in consecinta si in rezonanta cu energiile Locului in beneficiul comun, universal. Un moment istoric absolut inedit!

  • Domnule Vladimir Putin – per spiritum sanctum reviviscimus, mataluta ai cunostinta ca pe la noi unii oaspeti manaca carne de om dupa ce se distreaza ritualic? De-aia nu ne consideri prietenosi la granita?

  • Si am mai devenit cunoscatori in ale magiei negre: magia neagra a banului, povestea celor 30 de arginti – mita, santaj, diversiuni, magia puterii, magia sexului animalic, ritualic, magia neagra asupra mintii, sufletului, constiintei individuale, colective, nationale, planetare. Tradarea miroase a hoit, fenomen extrem. Unele mai extreme decat altele. Concurs de evenimente extreme. Olimpiada extremelor. Am fost parca vrajiti sa cedam tara cu totul: istorie, valori, principii sanatoase, fundamentale de viata, stiinta dreptului, resurse naturale, minerale, zacaminte, mai grav, resursele umane: copiii oferiti fraudulos prin procedura adoptiilor internationale, cedati retelelor de traficanti, pedofili, tineri acaparati de retele dubioase, femei predate pe tava monstrilor, batrani umiliti… Vrajiti sa ni se para anomalia, devianta, patologia, atrocitatea, normalitati, lucruri sanatoase, corecte, legale si mai ales morale, toate acestea in contextul integrarii euro-atlantice. Personal imi este greu sa cred ca la ora actuala marcata de supertehnologie, aliatii, partenerii si vecinii nostri nu detin probe concludente in spetele – tragedii responsabile de atentatul la fiinta umana, radierea identitatii umane, nationale, planetare. Sa ne fie de folos! Multumim pentru intelegere si sprijin! Doamne ajuta, prieteni de pretutindeni, in operatiunea de revenire pe cale, in adevar, la viata!