Analize și opinii

Coronavirusul nostru după ureche: „Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză”!

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan a spus, referindu-se la bilanțul oficial din România al deceselor din cauza noului coronavirus, că „sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”.



„Sunt raportate multe decese la pacienți care mor din altă cauză. Urmărim în fiecare zi decesele, punctual, caz cu caz, și 80 la sută sunt pacienți care au comorbidități, care ar fi murit oricum, care au un cancer terminal… Fenomenul morții este un fenomen complex din punct de vedere medical.

E o întreagă știință care se ocupă de chestia asta, se numește tanatologie. În momentul trecerii în neființă sau, mă rog, la instalarea suferinței terminale, pacientul dezvoltă multiple complicații – se infectează, își pierde imunitatea și până la urmă, într-o epidemie de covid, ia și covid. Dar el moare de insuficiență cardiacă terminală, moare de cancer cu boală metastatică avansată, moare de ciroză hepatică, se asociază cu vârste extreme, de 90 și ceva de ani, și așa mai departe.

Incidența acestor pacienți este relativ importantă, deci, după părerea mea, fără să fim în posesia unor date statistice precise, pentru că sunt greu de făcut – dar vor trebui să fie făcute la un moment dat – sunt foarte mulți pacienți despre care nu putem spune că au murit din cauza infecției cu Covid”, a declarat Horațiu Moldovan, luni seara, la Antena 3, citat de Digi 24.

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu