Analize și opinii

Constantin Gheorghe: ”Guvernul este țapul ispășitor, ținta tuturor nemulțumirilor românilor”

Una peste alta, suntem în capitalism, deși nu s-ar zice. Teoretic, prețurile se formează pe piața liberă. Putem vorbi de prețuri dirijate? În afară de prețul gazului obținut din surse interne, și nici ăla în totalitate, nu. Doar ce-am trecut monopolurile statului în mâinile privaților.


De ce trebuie blamat statul pentru ”scumpiri”? Doar niște idioți cu spume pot crede că o creștere cu câțiva bani a litrului de benzină/motorină poate declanșa avalanșa scumpirilor. Ce treabă are asta cu ROBOR ul, spre pildă? Ce treabă are deficitul de cont extern cu ROBOR ul? De ce e vinovat Guvernul pentru că se importă mai mult, pentru că se consumă mai mult, și pentru că se produce mai mult cu importuri de completare?

De principiu, cum ar trebui să intervină statul în limitarea deficitului extern? Păi, dacă lăsăm piața să se manifeste, practic în niciun fel. Doar BNR poate face câte ceva, manipulând cursul de schimb. Dacă devalorizează leul, ieftinește exporturile, și scumpește importurile. Dar chiar poate reduce pomenitul deficit? Mă îndoiesc! Rezultatele ar neglijabile. Pentru simplul motiv că deficitul este semnul unei slăbiciuni structurale a economiei românești, mai ales în domeniul bunurilor și serviciilor, producție mult prea mică pentru a satisface nevoile de consum într-o proporție mult mai mare decât acum.

Dacă statul ar interveni, contrar actualelor sale atribuții, nu ar face asta decât într-un singur fel, cel folosit și de Ceaușescu în anii 80 ai secolului 20: interzicerea importurilor unor bunuri și servicii. Pentru că nu poate impune prețuri prohibitive la unele produse. Suntem parte a OMC și membru UE, iar măsurile de impunere a unor prețuri la bunurile importate ar fi considerată măsură protecționistă. Poate interzice importul unor bunuri într-o țară traumatizată și acum de lipsa bananelor în comunism? Glumiți!

A, că avem niște ”organe” de reglementare, independente de guvern, care ar trebui să impună tuturor actorilor economici să joace după reguli, și ele se aliază cu hoții și permit jupuirea portofelelor românilor, da, aici Guvernul poate interveni. Dacă îl lasă hoții de la Bruxelles și ”ambasadele”.

De fapt, în ghiveciul ăsta Guvernul are o singură misiune: să fie ținta tuturor nemulțumirilor. Să aibă românii un țap ispășitor, cineva care poate fi înjurat și scuipat în locul vinovaților. Adică e egal cu zero, ca putere de intervenție. Pentru că ”Jos comunismul!” Sărmană țară de tâmpiți!

Autor: Constantin Gheorghe

Sursa: Constantin Gheorghe

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu