Analize și opinii

Codruţa Kovesi a cerut protecţie americană de la agenta de influenţă Andra Timu?

Aşa-zisul interviu al Codruţei Kövesi de pe site-ul americanBloomberg a fost realizat de vechea noastră clientă ANDRA TIMU, un agent de influenţă al celebreiCRISTINA GUSETH, şi ea, la rîndul său, un apendice al Monicăi Macovei!

kovesi_42291200

Citiţi mai jos – cu mare atenţie! – care sînt legăturile dintre aceste personaje la care, speriată de dezvăluirile din presa românească, a apelat Laura Codruţa Kövesi. Înainte de toate, iată cum arată aşa-zisul interviu citat de toată presa din ţară:

perp_walk

După cum se vede, nu este vorba de un interviu clasic, cu întrebări clare puse de un jurnalist, la care Codruţa Kövesi să răspundă, ci de un articol scris de Andra Timu, în care citează din presupuse declaraţii făcute de şefa DNA pentru un site de ştiri puţin cunoscut. Pentru edificare, vă prezentăm textul integral al articolului semnat de Andra Timu peBloomberg.com:

Perp Walk ‘Fashion’ Frustrates Romanian Anti-Graft Prosecutor

Andra Timu

October 14, 2016 — 12:38 PM EEST

Suspects boost attacks to undermine judiciary, Kovesi says

Prosecutor says she’s determined to continue anti-graft fight

Romanian politicians, whose ranks have been decimated by hundreds of graft-related arrests, are trying to undermine the biggest anti-corruption drive in the country’s modern history by trivializing the investigations, Chief Prosecutor Laura Codruta Kovesi said.

Lately, we have been seeing an attempt to mock the anti-corruption fight, to make it insignificant,” Kovesi said in an interview in Bucharest on Thursday. “So what if you’re investigated by the prosecutors? It’s fashionable to be investigated by the anti-corruption directorate.”

Since Kovesi, 43, embarked on an anti-corruption crackdown akin to Italy’s 1990s Clean Hands campaign, Romania has sent a record number of officials to trial. The suspects included a sitting prime minister and dozens of other cabinet members, with many still being detained for graft and bribe taking.

As the campaign for general elections scheduled for Dec. 11 heats up, several politicians started promoting an anti-judiciary message to justify some officials continuing to hold public positions despite being probed or convicted. Public trust in the anti-corruption directorate remains the highest among Romanian institutions at 55 percent, even after a recent decline, according to a survey by the polling company Avangarde, cited by the Bucharest-based Antena 3 television station on Thursday.

High Level’

Kovesi herself has been the target of plagiarism accusations over her doctoral thesis, which she denies. While assuring citizens that prosecutors don’t feel discouraged by the attacks that “start from a very high level” and at times get personal, Kovesi sees a risk that the credibility of the entire justice system could be harmed.

Prosecutors at the Directorate for Investigating Organized Crime and Terrorism probed private investigators allegedly hired by graft suspects to dig up dirt and harass Kovesi’s family in an attempt to harm her image.

It’s true that sometimes these attacks come from people with very high-ranking positions,” Kovesi said. “But neither I nor the other prosecutors feel any bit intimidated by these attacks, especially because they are based on false statements.

Acesta este aşa-zisul interviu realizat de Andra Timu cu Laura Codruţa Kövesi. Iată acum traducerea articolului, aşa cum a fost realizată de site-ul HOTNEWS:

Bloomberg: Kövesi se declară nemulţumită de încercările politicienilor de subminare a luptei anticorupţie

de V.M., HotNews.ro

Vineri, 14 octombrie 2016, 20:01

În ultimii ani, politicienii români au fost decimaţi de sute de arestări privind cazuri de corupţie, însă aceştia încearcă acum să submineze cea mai mare campanie anticorupţie din istoria modernă a ţării est-europene, prin trivializarea investigaţiilor, acuză procurorul-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Recent, am văzut mai multe încercări de ridiculizarea a luptei anticorupţie, pentru ca aceasta să pară nesemnificativă. Şi care este problema dacă eşti anchetat de procurori? Este la modă să fii anchetat de DNA”, a declarat Laura Codruţa Kövesi, potrivit News.ro.

Un număr record de oficiali români au fost aduşi în faţa justiţiei doar în ultimii ani, după ce Kovesi a lansat o campanie anticorupţie asemănătoare cu “Mîinile Curate” din Italia anilor ’90. Printre suspecţi se numără un prim-ministru şi zeci de miniştri, iar mulţi dintre aceştia sunt încă în spatele gratiilor pentru acuzaţii de corupţie şi luare de mită.

În timp ce campania pentru alegerile parlamentare se apropie, mai mulţi politicieni au început să promoveze mesaje împotriva justiţiei, tocmai pentru a justifica de ce mai mulţi oficiali români îşi păstrează funcţiile în ciuda faptului că sunt anchetaţi sau chiar condamnaţi.

De asemenea, instituţia română care se bucură de cea mai ridicată încredere publică – 55% – rămâne DNA, în ciuda înregistrării unui declin în ultima perioadă, potrivit datelor unui sondaj al Avangarde.

Kövesi însăşi a devenit ţinta unor acuzaţii de plagiat pentru teza sa doctorală, pe care procurorul-şef le dezminte. În timp ce îi asigură pe cetăţeni că procurorii nu sunt descurajaţi de cele mai recente atacuri “care pornesc de la un nivel foarte înalt” şi adeseori devin extrem de personale, Kovesi atrage atenţia că există un risc ca credibilitatea întregului sistem de justiţie să fie compromisă.

Procurorii DIICOT au anchetat inclusiv detectivi particulari, despre care se crede că au fost angajaţi de suspecţi de corupţie pentru a descoperi detalii incriminatoare şi a-i harţui familia procurorului-şef, într-o încercare de a distruge imaginea publică a Laurei Codruţa Kövesi.

“Este adevărat că uneori aceste atacuri sunt lansate de persoane cu poziţii extrem de înalte. Dar nici eu, nici alţi procurori, nu ne simţim deloc intimidaţi de aceste atacuri, în special pentru că se bazează pe acuzaţii false”, a susţinut procurorul-şef al DNA”.

Micile neconcordanţe dintre textul originar şi cel de pe Hotnews sînt nesemnificative. Dar, după cum se vede, este vorba despre un articol al Andrei Timu, în care sînt citate 2 fraze şi o frîntură de propoziţie din nişte declaraţii preluate din „an interview in Bucharest on Thursday”, devoalat de Hotnews ca fiind News.ro!

Cu toate acestea, întreaga presă din România a vorbit despre un interviu acordat de Codruţa Kövesi celor de la Bloomberg! În mod normal, fiind vorba despre cuvinte foarte tari la adresa politicienilor români, Codruţa Kövesi ar fi trebuit să apară public şi să dezmintă faptul că ar fi acordat vreun interviu trustului american de presă. N-a făcut-o, aşa încît putem presupune că i-a convenit nu numai apariţia articolului, ci şi felul în care s-a vorbit despre el în ţară, ca şi cînd americanii ar sprijini-o în faţa acuzaţiilor colosale care i s-au adus în ultima vreme! O dezinformare crasă, pe care Codruţa Kövesi a acceptat-o pentru că îi este convenabilă în acest moment, cînd pare îngrozită de dezvăluirile apărute în ultimul timp în spaţiul public la adresa sa, mai ales în ceea ce priveşte plagiatul său evident, dar mai ales despre modul ilegal în care a fost „spălată” în 2012, potrivit autodenunţui deputatului Sebastian Ghiţă!

Cele 2 fraze reproduse de Andra Timu în articolul său din presuspuse declaraţii ale Codruţei Kövesi sînt în linia binecunoscută: politicienii corupţi ridiculizează lupta ei anticorupţie, cu toate că OPINIA PUBLICĂ este cea care a sesizat ABUZURILE comise de procurori în multe dosare (Rarinca, Olguţa Vasilescu), precum şi achitările în unele dosare în care au fost arestate mai multe persoane!

În rest, în tot articolul citim doar opiniile personale ale autoarei, în care vedem doar o sinteză a „propagandei” DNA, aşa cum auzim în fiecare zi în spaţiul public: „Kovesi a lansat o campanie anticorupţie asemănătoare cu “Mîinile Curate” din Italia anilor ’90”,„mai mulţi politicieni au început să promoveze mesaje împotriva justiţiei”, „Kövesi însăşi a devenit ţinta unor acuzaţii de plagiat pentru teza sa doctorală”, „harţuirea familiei procurorului-şef, într-o încercare de a distruge imaginea publică a Laurei Codruţa Kövesi” etc.

Andra Timu, personaj central în „Condicuţa cu agenţi”

Toată tărăşenia asta cu „interviul” din Bloomberg nu este o banală întîmplare, ci o operaţiune de manipulare ale cărei efecte s-au şi produs parţial, căci aproape întreaga presă a crezut că este un interviu acordat de Laura Codruţa Kövesi pentru o publicaţie americană! Apărut într-un moment în care întreaga opinie publică din România aşteaptă cu mult interes explicaţiile Codruţei Kövesi faţă de acuzaţiile la adresa sa, articolul din Bloomberg avea rolul de a sugera celor din ţară că americanii o sprijină pe şefa DNA, astfel încît, vezi, Doamne!, atacurile la adresa sa să înceteze!

Cititorii ziarului Cotidianul ştiu însă cine este, de fapt, Andra Timu, autoarea acestui articol manipulator, în care nu sînt reproduse decât cuvintele lui Kövesi, toate celelalte opinii fiind trecute în dreptul unei aşa-zise COALIŢII ANTI-DNA!

În cartea noastră „condicuţa cu agenţi”, apărută în 2012, Andra Timu beneficiază de 9 pagini, pe care le reproducem mai jos pentru a înţelege mai bine ce rol joacă aceasta în reţeaua agenţilor de influenţă răspîndiţi prin întreaga lume:

condicuta_cu_agenti

Încă o clientă a Monicăi Macovei dezinformează SUA:

Andra Timu, de la Money Channel, minte că leul s-a depreciat azi din cauza lui Ponta

Seriei de jurnalişti români care aduc deservicii României prin articolele publicate în străinătate i se adaugă încă un nume: Andra Timu, de la Money Channel, care minte cu nonşalanţă pe site-ul american Bloomberg că leul s-a depreciat a doua zi consecutiv în raport cu euro, cu toate că datele oficiale arată exact contrariul!

Vă prezentăm mai jos evoluţia leului în ultima săptămînă în raport cu principalele monede, euro şi dolarul, aşa cum este prezentat pe site-ul www.cursbnr.ro.

După cum se vede în tabelul de mai jos, leul a înregistrat o apreciere semnificativă în raport cu moneda euro, într-un grafic care, în ultima săptămînă a înregistrat numai evoluţii pozitive, apreciindu-se de la 4,5396 RON, cît se înregistra în 10 august, la 4,4852 RON cît s-a înregistrat astăzi! Iată graficul din săptămîna 10-17 august a.c.:

evolutie_leu

Evoluţia leului în raport cu euro în ultima săptămînă

Şi în raport cu dolarul american, după uşoara depreciere de ieri, astăzi s-a înregistrat o apreciere semnificativă care confirmă evoluţia din întreaga săptămînă, cînd, de la un dolar cotat în 10 august la 3.6984 RON, s-a ajuns azi la un curs de 3,6250 RON:

evolutie_leu_2

Evoluţia leului în raport cu dolarul în ultima săptămînă

În ciuda acestor date, precum şi a informaţiilor prezentate chiar de către colegii săi la Money Channel, Andra Timu scrie în Bloomberg, în articolul „Romanian Leu Falls 2nd Day on Basescu’s Impeachment Referendum”, că leul ar fi slăbit a doua zi consecutiv, în aşteptarea deciziei Curţii Constituţionale care, săptămîna viitoare, trebuie să dea decizia finală după Referendumul organizat pentru demiterea preşedintelui!

Fătuca de la Money Channel, ca atîţia alţi agenţi de dezinformare, pune acest referendum pe seama luptei pentru Putere dintre Traian Băsescu şi Victor Ponta, astfel încît cititorii să înţeleagă că Referendumul ar fi doar expresia acestei lupte, cînd, de fapt, el a reprezentat o consultare populară, în care românii au votat în proporţie de 90 % pentru demisia lui Băsescu.

Andra Timu, premiată de Freedom House cu burse la Bruxelles

Încă din anul 2009, Andra Timu a fost „ochită” pentru a intra într-un program care să-i ofere perspectiva unor colaborări oculte. Ea a primit atunci o bursă de la „Freedom House”, constînd în „excursii de studii la Bruxelles”!

Cititorii noştri ştiu că „Freedom House” este un ONG finanţat de Fundaţia Soros, care a realizat acel audit din 2005 ce a stat la baza adoptării Strategiei Naţionale Anticorupţie la Ministerul justiţiei, pentru care Monica Macovei a fost anchetată de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Freedom House a solicitat recent de la Autoritatea Electorală, alături de GDS, şi alte ONG-uri băsiste, toate listele electorale de la Referendum! Freedom House este condus de Cristina Guseth şi are în conducere chiar… o pisică!

Andra Timu se juca de-a presa prin Iaşi cînd a decis să vină la Bucureşti, unde, în paralel cu facultatea, a intrat la nişte cursuri de redactare de ştiri la Centrul pentru Jurnalism Independent, o adevărată şcoală de presă aservită PDL. Iată că, odată cu oferirea unor burse, ca şi alţi colegi ai săi, Andra Timu se dovedeşte foarte utilă atunci cînd i se cere să participe la dezinformări împotriva ţării sale, în numele salvării şefului suprem al grupului de interese ce i-a oferit atîtea satisfacţii!

Pentru a analiza corect atitudinea Andrei Timu, iată textul său de pe site-ul Bloomberg:

Romanian Leu Falls 2nd Day on Basescu’s Impeachment Referendum

Romania’s leu weakened for a second day before a Constitutional Court ruling on the presidential impeachment next week which may worsen the country’s political gridlock.

The currency depreciated less than 0.1 percent to 4.4862 per euro by 12:57 p.m. in Bucharest. A close at this level would extend the loss this year to 8 percent, the worst among the 10 Europe, the Middle East and Asia currencies tracked by Bloomberg. The leu is heading for a 1.1 percent gain this week.

Romania’s Constitutional Court will meet on Aug. 21 to debate whether a July 29 vote to impeach suspended President Traian Basescu is valid. The power struggle between Basescu and Prime Minister Victor Ponta in the past two months has pushed the currency to record lows and boosted borrowing costs.

The referendum ruling is a key Romania specific factor for the leu and adds a lot of uncertainty about where it could go next week,” Koon Chow, an emerging-market strategist at Barclays Capital, said in an e-mail note today.

The central bank lent 5 billion lei ($1.4 billion) in ne- week repurchase agreements auction on Aug. 13, compared with 12.1 billion lei on July 30, according to the Bucharest-based bank. Romania’s interbank offered rate, or ROBOR, rose to 6.22 percent yesterday, the highest in eight months.

Before a ruling, the court must check the number of eligible voters in the country to decide whether a minimum turnout threshold of half of the electorate was achieved. If the referendum is invalidated on the turnout, Basescu will return to his office”.

Dacă punem acest articol alături de datele oficiale privind evoluţia leului din ultima săptămînă, observăm că Andra Timu este dispusă să sacrifice imaginea ţării sale, doar pentru ca adevăraţii ei şefi să-i mai dea o bursă pe la Bruxelles!

Articolul acesta citat în „Condicuţa cu agenţi”, semnat de Andra Timu, a apărut tot peBLOOMBERG în 2012, în timpul Referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, avînd un rol bine determinat, acela de a decredibiliza demersul USL şi votul celor 7,4 milioane de români care au votat pentru ca Traian Băsescu să plece mai devreme acasă!

În acest fel, Andra Timu a devenit unul dintre agenţii de influenţă activaţi de gruparea Monicăi Macovei, cea care a lansat teoria „loviturii de stat” din 2012! Alături de Andra Timu s-au înrolat atunci Manuela Preoteasa de la HotNews, Karl-Peter Schwarz de la„Frankfurter Allgemeine Zeitung”, Vlad Odobescu de la USA TODAY, Laura Balomiri de la „Der Standard”, Keno Verseck de la „Deutsche Welle”, Mirel Bran de la „Le Monde”, soţul fostei şefe a cancelariei preşedintelui Klaus Iohannis, Liliana Ciobanu de la „The Economist”, Carmen Păun de la „EUObserver”, bulgarul Alexander Levy de la „Le Figaro”, Raul Sanchez Costa de la cotidianul “El Pais”. După cum se vede, „reţeaua” s-a aciuat pe lîngă publicaţii importante pentru ca efectele să fie fulminante. Mulţi dintre cei pomeniţi au beneficiat de susţinerea ICR-ului de sub conducerea lui HR Patapievici.

Important este să reţinem în contextul actual că Andra Timu a primit în 2009 o bursă din partea ONG-ului „Freedom House”, finanţat de George Soros şi condus de Cristina Guseth, cea care s-a făcut de rîs când era gata-gata să devină ministrul Justiţiei! Era vorba, de fapt, de o „excursie de studii la Bruxelles”! Cristina Guseth a fost însă dintotdeauna omul de casă al Monicăi Macovei, care a şi fost anchetată, alături de „Freedom House”,pentru un audit cerut de Ministerul Judtiţiei în anul 2005, dosar uitat ulterior de toată lumea!

Andra Timu a intrat în „presă” din vremea studenţiei, venind de la Iaşi, cînd a fost instruită de „Centrul pentru Jurnalism Independent”, care era o adevărată şcoală de presă aservită PDL. Ea se dovedeşte acum aceeaşi jurnalistă dispusă să pună umărul la o nouă operaţiune de manipulare, numită acum „spălarea de păcate a Laurei Codruţa Kövesi”, căci la această unitate de presă, ca la militărie, ordinul se execută, nu se discută!

În parte, acţiunea Andrei Timu se pare că a reuşit. Problema este cum crede Laura Codruţa Kövesi că va scăpa de acuzaţiile care i s-au adus în ultima vreme prin astfel de operaţiuni. Crede cumva că se va pune batista pe ţambal sau că opinia publică va renunţa să ceară răspunsurile de la dumneaei?

Mai devreme sau mai tîrziu, Laura Codruţa Kövesi se va convinge că tocmai prelungirea aceastei aşteptări se va răsfrînge atât asupra sa, cît şi a instituţiei pe care o conduce, căci tăcerea şi manipularea prin intermediari nu fac altceva decît să credibilizeze acuzaţiile ce i se aduc.

Autor: Ion Spanu

Sursa: Cotidianul