Analize și opinii

Ce a negociat patronul buticar pe la Bruxelles?

Înțeleptul, abilul și patriotul Klaus Iohannis, a participat în aceste zile la negocierea noilor funcții în conducerea Uniunii Europene. Popularii europeni au cîștigat alegerile ca număr de mandate în Parlamentul European, dar au ieșit mai prost ca la edițiile precedente, drept pentru care s-au chinuit să obțină susțineri de la reprezentanții altor țări. Klaus Iohannis a negociat în numele României deși el reprezintă doar USR și PNL și cioata lui Traian Băsescu. Ce a făcut Klaus Iohannis la Bruxelles? Mister total. Sau nimic! Absolut nimic.



Figurație diplomatică. Am citit cele două relatări ale Magdei Grădinaru (cea cu o ureche la SRI, cu cealaltă la Cotroceni și cu coarnele la PSD) și n-am aflat nimic. Nici măcar nu-i pomenește numele. Fie știe ceva și vrea să ascundă, fie Iohannis este atît de șters în aceste negocieri încît nici românii nu-l văd. Nimeni nu-l observă și nu-l bagă în seamă și nu-i pomenește numele. Nici în gluma sau ca varianta cu numărul 20 nu se discută despre un Iohannis președinte la ceva. Varianta cu Iohannis președinte la Consiliu, la Parlament, n-a fost decît un fake news rispit de un om supărat că nu este băgat în seamă. Adevărul este că pentru atâtea „yes,yes,yes“ puteau să-i propună și lui ceva pe la Comisia de revizie. Nu de alta, dar s-ar fi lăudat că este apreciat și propus spre promovare dar el își iubește țara și vrea musai să rămînă acasă și să obțină încă un mandat, semn că omul nu vrea nici mort să facă naveta săptămînală de la Bruxelles la Sibiu. Nici corespondența de la Radio România Actualități nu conține un detaliu despre întîlnirile președintelui Iohannis sau despre negocierile sale. Am găsit doar o trimitere în site-ul stiri pe surse, un cunoscut izvor de fake news despre politică. Iată relatarea:

”Surse diplomatice românești apropiate negocierilor de la Bruxelles pentru noii lideri ai instituțiilor europene au spus STIRIPESURSE.RO că România a fost de la început în tabara pro Ursula von der Leyen (ministrul german al Apărării), propusă oficial pentru postul de preşedinte al Comisiei Europene, și că oficialii români au negociat deblocarea intrării în Schengen în schimbul votului Bucureștiului pentru candidatul neamț. România a negociat pentru pași concreți în perioada imediat următoare în sensul intrării în Schengen. „România e în tabăra câștigătoare și sunt șanse să se avanseze cu Schengen”, au mai zis sursele diplomatice. Înaintea ultimei runde de negocieri, Klaus Iohannis și liderii PPE au participat la o ședință unde apar relaxați în ciuda atmosferei pe alocuri irespirabilă din punct de vedere politic din ultimele trei zile datorată blocajului în discuții”.

Ce am aflat de aici? Că Iohannis a mai participat la o ședință unde și el apare relaxat (este mereu!) și că ne-am afla în tabara cîștigătoare, susținînd poziția Germaniei și alegerea Ursulei von der Leyen ca președinte al Comisiei. Și că, din susținenerea aceasta, ne-am alege cu intrarea în Schengen. Nu cred în ce scrie sursa amintită. În schimb, sunt convins că președintele Iohannis a jucat pe mîna Angelei Merkel și a Germaniei. Exclud orice altă variantă pentru că, în afara Germaniei și a lui Junker, Iohannis nu are nici o altă relație externă mai oarecum. Decît nimic, sunt bune și acestea. Și ce a negociat Iohannis? Ce a dat și ce a cerut? Presupun că a vorbit despre intrarea României în Schengen. Însă nu-l cred capabil să fi condiționat susținerea de o asemenea măsură. Și altceva ce a mai cerut președintele nostru? Și ce a promis? Lui i se pare că este singurul gestionar al priorităților României și poate să le învîrtă pe degete cum vrea el. Mă tem că nu. Ține de obligația sa de președinte să comunice susținerile și promisiunile la care a angajat țara. Ori, noi nu știm nimic. Secretosul nostru președinte nu ne spune nici ce-a cerut, nici ce a promis, de parcă angajarea țării ar fi afacerea sa proprie. Iar el, patronul căruia să nu-i sufli în ciorbă.

Am dat fuga la site-ul Administrației Prezidențiale. Poate acolo, Klaus al nemților și al sașilor și al românilor ne va spune ceva în plus. Iată ce capodoperă de informare a poporului român am găsit acolo:

”Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea extraordinară a Consiliului European (02 Iulie 2019 | Uniunea Europeană)

”Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat, în perioada 30 iunie – 2 iulie a.c., la reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, Regatul Belgiei.Reuniunea a avut pe agendă alegerea viitorilor conducători ai principalelor instituții europene.
La finalul celor trei zile de negocieri intense, liderii europeni au ajuns la următorul acord: funcția de președinte al Consiliului European îi va reveni lui Charles Michel, prim-ministrul Regatului Belgiei, iar președinta desemnată a Comisiei Europene va fi Ursula von der Leyen, ministrul apărării din Republica Federală Germania. Josep Borrell Fontelles, ministrul de externe spaniol, va ocupa funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate. Președinta Băncii Centrale Europene va fi agreată Christine Lagarde, director general al Fondului Monetar Internațional.

De asemenea, s-a recomandat ca Frans Timermmans și Margrethe Vestager să fie prim-vicepreședinți cu cel mai înalt nivel de decizie ai Comisiei Europene.

Președintele României s-a pronunțat pentru ajungerea la un compromis acceptabil pentru toate statele membre, care să asigure stabilitatea și eficiența instituțiilor europene pentru următorul ciclu instituțional. Președintele Klaus Iohannis a afirmat că România sprijină instituții europene solide și eficiente, capabile să genereze rezultate în linie cu așteptările cetățenilor europeni.

Președintele României a subliniat că viitorii lideri europeni vor trebui să dea dovadă de viziune, pragmatism și determinare în realizarea obiectivelor comune stabilite în Agenda Strategică a Uniunii pentru următorii cinci ani. Pentru aceasta este necesar ca instituțiile europene să lucreze în strânsă coordonare cu statele membre, cu deschidere spre decizii consensuale, în baza principiului cooperării sincere și loiale, spre interesul și beneficiul tuturor cetățenilor.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că rămâne un partener dedicat construcției europene și, alături de viitorii lideri instituționali ai Uniunii Europene, va urmări în aceeași manieră consecventă promovarea unei agende comune pro-europene, care să conducă la consolidarea Uniunii şi a proiectului European.

Am subliniat enormul bla-bla-bla al Administrației Prezidențiale menit să acopere lipsa de inițiativă și de idei a autorilor, inclusiv a președintelui României.

De la aceste runde de negocieri, petrecute în deschidere la Sibiu (zise și summit) ne vom aștepta la faptul că liderii europeni trebuie să…. și să…. și să…. „în baza principiului cooperării sincere și loiale“, așa cum ne-au arătat pînă acum și Angela Merkel și Frans Timmermans și Mark Rutte. Și liderii europeni să „aibă viziune”, care viziune trebuie să-l includă și pe primarul nostru instalat la Cotroceni. Și dacă guvernele și statele europene nu vor coopera pe baza principiilor „sincere și loiale“ pe care Iohannis le măsoară cu bățul de schi și cu racheta de tenis, atunci cu siguranță le ia „mama Dracului“.

Și, de la București, se va auzi un scrîșnet:

„-Ei, Drăcie!“

Autor: Cornel Nistorescu

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu