Analize și opinii

Bogdan Duca: ”Niște gânduri (la cafea) despre corupție”

Eu nu pot să nu remarc că DNA se laudă că în lupta sa necesară împotriva corupției a identificat și a pus un sechestru asigurator și recuperator pentru acte de corupție de vreo 650 de milioane de euro într-un an.



Cifra poate părea impresionantă, dar nu e deloc așa. PIB-ul României este de 180 de miliarde de euro.

Asta înseamnă că impactul corupției în România este de 0,3 procente din PIB.

Desigur, sunt 0,3 procente din PIB ce ar putea fi folosite pentru spitale și catedrale, de acord. Dar …..de aici la a spune că suntem o țară coruptă, în care corupția este o problemă națională, e …endemică (un soi de epidemie locală, pe care nu o putem depăși) e o cale cam lungă.

Însă unii străbat această cale din două motive (mă refer aici la cei din mișcarea Rezist, în special, nu la cei care manipulează lupta anticorupție din scopul cinic al controlului asupra României):

a) corupția este o formă de luptă politică și o nouă luptă de clasă.

Uitați-vă la cum se desfășoară mediatic ”lupta anticorupție”. Potrivit ei corupți sunt pesediștii și aliații lor.

Mai sunt și ceva corupți în tabăra ”dreaptă”; dar în general politicieni corupți tot de….pesediști.

Coruptul nu mai este un tip cinic și pragmatic ci pare chiar motivat ideologic. Vrea să vândă țara, ca orice corupt, dar nu oricui: o face interesat- către ruși, pentru că orice corupt e pesedist, orice pesedist e comunist și orice comunist e….rus, nu e așa?

b) complexul de inferioritate al unor români care văd în țara asta toate problemele și ne acuză ca neam de toate relele pământului. E un moft foarte la modă să pufăi superior și să te văicărești cu poporul român, deși el, săracul, nu e nici cel mai rău, nici cel mai bun dintre popoarele europene.

Autor: Bogdan Duca

Sursa: Bogdan Duca Blog

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu