Analize și opinii

Alina Mungiu-Pippidi: “Cui servește confuzia și anxietatea creată, ce e asta, good cop, bad cop? Vedeți că are un cost electoral, și unul mare!”

Mobilizare mare în România. Și periculoasă, dat fiind că nici publicul, nici moderatorii TV nu ar putea defini ce e totalitarismul, sau autoritarismul, sau dictatura, pe care le evocă toată ziua, deși simpla desfășurare zgomotoasă a prostiei lor arată că trăiesc într-o democrație fără cenzură, sau unde postacii pe Facebook ne îndeamnă să ieșim din casă wekendul ăsta sau o să rămânem cu un singur canal TV de știri- nu spuneți a doua oară, că ne tentează!



Dar, desigur, e meschin să dăm vina doar pe televiziuni care dacă nu ar lua bani să pice Dragnea pe 28 nu ar mai avea din ce da salarii pe 29 (și așa o țin de un an). Problema e că politicienii sunt iresponsabili. Azi, doar două exemple.

Înțelege cineva de ce se vorbește non stop de pilonul doi? Probleme cu el nu sunt. Adevărat, nu a fost piața bursieră ce s-a sperat la crearea lui, dovadă că la ora asta ca să împrumuți un guvern serios din Europa, Germania de exemplu, le dai tu lor ceva, nu invers, practic ca să îți țină ei banii în vremuri de risc, că asta trăim, vremuri de mare risc, deci nici vorbă să vezi mare dobîndă pe ei. Dar chiar și așa, banii de pensii s-au investit decent, sunt la adăpost acolo, deci singura discuție despre lichidarea pilonului 2 – pe care o întrețin mai mulți membri ai guvernului, mobilizînd la maxim sectorul privat și pe cei care au contribuit la ea, care se tem pur și simplu de o naționalizare- are sens dacă vrem să nu mai plătim comision sectorului privat. Dar cît rost are asta, la costul instabilității și nemulțumirii unor oameni care nu sunt consultați, și a întregului sector privat, care vede asta ca pe un precedent periculos? Voi ați auzit dictonul ăla, care spune că dacă nu e stricată nu te băga s-o repari? Și ce stil de guvernare e ăsta, cu Tăriceanu și dna Vasilescu spunînd duminică că nici vorbă, sunt zvonuri, deși celelate surse sunt și ele destul de oficiale? Cui servește confuzia și anxietatea creată, ce e asta, good cop, bad cop? Vedeți că are un cost electoral, și unul mare! Îmi vine în minte scena din Indiana Jones 2 cu vreo doi fachiri care își tot dansează săbiile amenințătoare în fața eroului nostru, pînă cînd, plictisit, îi împușcă pe amîndoi.

La concurență e Ludovic Orban, care mobilizează tabăra ailaltă. Săriți, vor ăștia să schimbe guvernul fără alegeri, vine Colectiv 2, etc. Dl. Orban mai are și candoarea să spună că a vorbit cu unii care l-au luminat să facă o plîngere penală contra dnei Dăncilă pentru înaltă trădare. Poate li se poate confisca pensia ălora, și numai lor? Cîtă minte poate avea cineva să dea drumul la asemenea aberații, susținute așa de prost în presa securistă că ai impresia că dna Dăncilă trebuie condamnată pentru trădarea limbii române, că doar de asta e vorba la toate orele, nu înțeleg unii ce spune ea, își vine să crezi că atunci cînd nu era o femeie prim ministru și erau ei pe acolo curgea claritatea de la palatul Victoria în cadența Clavecinului bine temperat. Trădătoarea! Bun e Codul ăsta penal neamendat de PSD, musai să adăugăm și defăimarea, și comunicarea de știri false, nu uitați analizele false, ca alea la care îmi făcea mie Ghiță Funar plîngeri penale. Pe atuncea nu erau în Cod, dar se pot pune. Trădare, trădare, fără îndurare, sună cam ca în Ada Milea cînd atacă el oile. Mai e și înaltă. Ar fi de rîs, dacă nu pe articole din astea s-ar ține la putere alde Erdogan, Putin și Maduro. Ai niște adversari care te acuză că ai controlul justiției? Imediat fă o plîngere absurdă ca asta, ca să le dai dreptate. Spun ei că nu mai ai șanse nici teoretic să cîștigi alegerile? Deci nu-ți rămîne decît să le anulezi, suspendîndu-ți adversarii. Era atît de groasă asta, crează un precedent așa de periculos, că odată se întoarce Rodica Stănoiu la putere, dat fiind că tot o promovează canalul rezistent Realitatea, nu e ea simbolul independenței justiției (la așa rezistenți, așa model), și să vedeți atunci inculpări din astea. Să nu își închipuie cineva că odată ce apare obiceiul să îți inculpi adversarii pentru trădare națională el nu va fi continuat cu brio. Tot ce e rău prinde rădăcini. În plus, va fi un fîs. Vă aduceți aminte cînd niște politicieni, aflînd că facem noi coaliția pentru un parlament curat s-au grăbit să iasă ei cu niște liste de ”dalmațieni”? Bineînțeles, fiind de la ei, efectul a fost zero, sursa nu era credibilă, în plus listele nu erau obiective, etc, dar atîția l-au dat în judecată pe Teodor Stolojan că l-au convins să nu mai candideze la prezidențiale. Plîngerea de la șeful opoziției e o minge atît de stîngaci ridicată la fileu, că pînă și trupa fostului meu șofer, o microsocietate civilă anexată Cotroceniului, nu a vrut să se bage. Bine că s-a băgat Ludovic Orban, asta e ca și cum te-ai semna pe armă înainte să te lămurești dacă poți să faci și crima.

Chiar crede cineva că oricît de prost ar guverna PSD, ca în exemplul cu pensiile, e justificat așa ceva? Un sistem politic în care adversarii se pot suspenda și aresta unii pe alții, sau amenințarea cu suspendările și cu pușcăria a devenit cotidiană nu mai e o democrație. Sigur că a fost o prostie bîlbîiala cu Ierusalimul, mai ales că la anul avem președinție europeană și trebuie să fim coordonați între noi. Dar soluția e exact ce lipsește acum, mai mult dialog și cooperare, nu mai multe amenințări și plîngeri și insulte cu penali și trădători. Sunteți iresponsabili de tot? Sub ochii noștri, Occidentul se face pulbere, Merkel și Macron, după ce nu s-au putut înțelege cu Trump, au ajuns la Putin. Dnul Dragnea a dat un interviu în străinătate în care a spus că nu vrem o Europă cu două viteze. Nici o grijă: nu mai e nici o viteză deja, și în zilele cînd sărbătorim totuși că ne-am dublat venitul din anul cînd am fost invitați să aderăm și pînă azi să ne gîndim că tot acest context favorabil, care ne-a permis să fim iresponsabili practic fără nici un cost, și-a trăit zilele, și fără viziune și solidaritate națională în anii care urmează o să pierdem pentru copiii noștri și ce am cîștigat cu destulă trudă.

Autor: Alina Mungiu-Pippidi

Sursa: Cotidianul

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Pensia muritorului de rand, pensionarul nostru, stapanul nostru. Pai, supararea pensionarului de astazi este pe deplin justificata in conditiile in care si-a consumat energia tineretii ca sa ne cnostruiasca tara cu toate alea predate la cheie in 1989: industrie, economie, agricultura, cercetare, arta, sport, provizii la rezervele statului, bani, bani, bani, in conturi, bani de primit din contracte externe; fara datorii, fara somaj, fara talharii la drumul mare, fara clanuri interlope, vile cu turnulete, carne de crocodil, lacrimi de crocodil. S-a murit si atunci: pe santierele patriei, la Canal, la Casa Poporului, in temnite, de avorturi, de nefericere, tristete, amar… nu s-a murit atat de mult pe sosele, in spitale, cazand din picioare ca Hanibal Dumitrascu, de ex., fie-i sufletul in pace, lumina, odihna bine meritata!
    Din externalizarea nefiscalizata a profiturilor, din redeventele sub standardele europene, din politica financiar-bancara, fiscala, politici nesupravegheate din pdv macro prudential, din lupta anticoruptie in maniera “DNA-marca inregistrata”, din strategia de “consolidare a statului de drept”, marca inregistrata “oo7”, din megaafacerile cu medicamente, dezinfectanti, produse contrafacute, chimizate, trafic cu organe, cu fiinte vii, droguri, senzatii tari, echipamente militare, negotul cu zilele omului etc….de unde buget sustenabil pt pensi salarii decente, investitii de bun simti?! De unde…viata, soro! Sursa finantarilor UE = fondurile, c/val.resurselor, minerale, naturale, umane, zacamintelor care se externalizeaza!!!! Or, fctia in tema ref la presedintia CE, n-ar reprezenta decat o incununare a succesului patentat, devenit brand de tara: “PARADEALA” (desuveranizarea, devalizarea, defrisarea, dezbinarea, spolierea, jefuirea, depersonalizarea, dezumanizarea in acord global). Profund imoral!

  • De ce ar trebui sa fiu eu obligat, sa cotizez unora? Imi fac eu pensie suplimentara daca vreau , unde vreau, cum vreau.Nu constrangere.

  • Inainte de 1989 se formau cozi la unt, lapte, portocale, acum cozi interminabile la directia pasapoarte, inmatriculari, in vami de sarbatori, pe Valea Prahovei, pe scarile DNA, de rand la Beciul Domnesc, in coloana cand trec antemargatoarele, cand se descarcereaza, cand se ia apa sfintita, la pupat moaste, la tigai, in zilele saracului, ieftin cumperi, ieftin traiesti, ieftin treci dincolo. Cozile Ilenei Cosanzene; Cozile de topor; Cozia. Dintre toate, cozile la apa sfintita, la inclinat in fata oaselor sfintite, ingenuncheat in fata lui Dumnezeu adevarat, Creatorul a toate cate sunt, stiute si nestiute, vazute si nevazute, lumina din lumina…de suflet, pentru suflet, din suflet.
    Inainte de 1989 mamele, bunicile preparau dulceturi, serbet, peltea, placinte poale-n brau, paine in cuptor, acum se manaca de la fast-food, din supermarketuri, produse aspectuoase din pdv comercial, dar fara niciun gust, conservate, procesate, chimizate, unele infestate cu salmonella responsabila de toxiinfectia alimentara.
    Inainte de 1989 faceam sport, participam la olimpiade, concursuri, competitii adevarate, festivaluri, cenacluri, auditii, petreceam timp in aer liber, tabere, expeditii, amelioram durerile de ciolanase, teasta, etc prin statiuni balneoclimaterice, la ape termale, izvoare minerale, acum nu ne mai putem urni din cauza kilogramelor in plus, obezitatii, reumatismului, atrofierea musculaturii, neuronului, de lehamite, depresie, scasnirea dintilor, plangerea eterna, dimensiunea virtuala, privatizarea locatiilor terapeutice. Virtual mancam, respiram, dezinfectam, votam, orbecaim.
    Inainte de 1989 detinutii erau integrati in societate la sfarsitul perioadei de executare a pedepsei. Tot omu avea un loc in societate. Adevarat ca unii sufereau si-atunci in temnite din motive de injustitie. Se murea si-atunci, si-acum, si-n toate vremurile. Afacerea eterna cu zilele omului. Cand ramaneau fara bani, oamenii se imprumutau unii de la altii, se ajutau sinccer, plangeau, radeau impreuna. Cand se ramane azi fara bani la pensii, se imprumuta de pe unde se gaseste: pilonul II, III, conturile pt. depozite ale batranilor – economiile de inmormantare. Eiiiii, valizele cu multe zerouri iau calea paradisurilor fiscale, conturilor protejate, bugetelor negre, programelor secrete, diverselor finantari: ONG-uri, campanii electorale, culoare media. Inainte de 1989 se faceau investitii, acum nu, este interzis la crestere economica obiectiva, reala, inainte programul de lucru era de 8 h in cf. cu dispozitiile codului muncii coroborat cu recomandarile medicale privind obtinerea eficientei, randamentului, performantei, mentinerea echilibrului social, al relatiilor de familie, cresterea si educarea copiilor, prepararea hranei in gospodarie, intretinut curatenia, administrat locuinta proprie. Inainte se faceau analize, controale, dezinfectie la apa, in unitati medicale, de alim. publica, institutii de invatamant. Inainte se pregateau meseriasi in scoli profesionale, post-liceale, tehnice, acum se pregatesc in cluburi, invita, incita, la proteste, la violenta, la non-conformismul extrem. Inainte, acum, si dupa … cred ca toate acestea fac parte dintr-un experiment. Analiza Swot pe ce a fost inainte, pe ce traim in zilele actuale, si pe ce va fi. Analiza SWOT pe conducatorul Ceausescu. A fi sau a nu fi mai bine, mai bun. Om, individ, umanoid, robotel, zoombizel, ficusor, dulapior, bizonel, marinel, pupincurel, mutantel, macacus ressus, stanjenel. Garofita. Bujor alb, soc, lamaita, iasomie. Bio – tehno – logie, ideal, in parti egale, daca ne dorim viata frumoasa pe planeta Pamant. Parerea mea,

  • Totalitarism, autoritarism, dictatura…?!
    Un experiment. O joaca. Divertisment. Un mod, stil de viata. Utopie, vis, cosmar?!