Analize și opinii

Alina Mungiu-Pippidi, avertisment pentru Ludovic Orban: ”Jos labele de pe Arafat!”

În contextul discuțiile din aceste zile, amintim o poziție vehementă a Alinei Mungiu-Pippidi, cu privire la Raed Arafat și încercările Guvernului Orban de a găsi o alternativă la el. 



La sfârșitul lunii octombrie 2019, Alina Mungiu-Pippidi întreba retoric ”de ce, în atâția ani nu a făcut un român ce a făcut Arafat, adică un sistem construit de la zero, pe contribuții voluntare și efort uman, ca să avem o alternativă la el? Poate pentru că nu e așa ușor?”.

A da vina pe Arafat, o prostie! 

Ea atrăgea atenția că doar în sistemul de salvare din București-Ilfov sunt mii de voluntare. Sublinia că ”Arafat a creat o cultură care înainte de el nu exista. A da vina pe el pentru toate relele sistemului de sănătate, create de o combinație de politizare și politici greșite ale statului și Băncii Mondiale din România, e o prostie.”

Conform editorialului publicat pe romaniacurata.ro, Alina Mungiu-Pippidi atrăgea atenția că Raed Arafat ”a fost mereu parte din soluție, nu parte din problemă”. Totodată, Mungiu-Pippidi sublinia: ”Nu ar exista atâtea canalii fără scrupule în România dacă opinia publică nu ar fi regresat atît de mult de cînd cu social media. Sfera publică a devenit gloata publică! Autoritatea e zero! Spune guvernatorul Băncii Naționale că niciodată populația nu a fost mai înstărită și mai plină de depozite în bănci? Nu îl aude nimeni, deși e în sfîrșit un fapt. Toți idioții sunt ocupați să distribuie în schimb că “țara e în flăcări” sau alte anunțuri isterice. Nu mi-aș face griji nici dacă țara ar fi pe bune în flăcări, că aveți voi destul scuipat să le stingeți! Poți face lucruri neobișnuite cu telefonul tău smart, ca să parafrazez reclama Orange din Romană: de exemplu, să te abții trei zile măcar să scuipi un om mai de valoare decât tine”.

Sursa: DCNews