Analize și opinii

Alexandru Petria: ”Problema catalană, că ne convine sau nu”

Dacă e vorba de un proiect național, bastoanele jandarmilor sunt tocmai ingredientul eficace pentru nașterea unei mitologii fondatoare, cu suferința inevitabilă.



Cutia Pandorei a fost deschisă în Europa cu Kosovo, prin complicitate americano-germană. În față cu precedentul, argumentele raționale sunt eclipsate.

Atitudinea Madridului e cea mai nefericită, dintre cele posibile, în problema referendumului catalan de independență. Violența nu e un argument pentru o Spanie unită, nu e o demostrație de libertate democratică.

Cu cât sunt mai agresive forțele de ordine în Catalonia, cu atât crește cota separatiștilor, prin radicalizarea populației. Primejdia coagulează, nu dă loc pentru jumătățile de măsură.

E nevoie de victime, cinic vorbind, pe logică secesionistă.

Unde ați văzut stat să-și obțină independența fără vărsare de sânge?

Că ne convine sau nu, când determinarea o să umple paharul majorității populației, independența catalanilor e doar o chestiune de timp, în absența altei abordări a guvernului spaniol. Desigur, nu de zile, ci de ani.

Autor: Alexandru Petria

Sursa: Alexandru Petria

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Eronata alaturare:
    Kosovo este provincie sarba, leaganul Ortodoxiei sarbesti. Sarbii convertiti cu forta la mahomedanism nu si-au mai revenit. Putinii albanezi sint de fapt aciuati pe-acolo ca nu a fost niciodata ALbania intinsa pana acolo…
    Catalonia este fost stat – Principat, asa cum au fost Tara Romaneasca si Moldova.
    Are limba proprie, istorie si cultura proprii.
    Au devenit mai intai parte a Regatului Aragon prin asociere dinastica dar a fost mentinuta organizare statala proprie, recunoscuta si dupa aproape 900 de ani de fapt.
    ….
    Este incorecta si nedreapta alaturarea.

  • Oricum, mai devreme sau mai tirziu, vor obtine independenta! Insa in spatele acestei miscari eu vad, ca si in Kosovo, mina neagra a CIA. Si tare ma tem ca scenariul se va repeta si cu Transilvania!..Depozitele de arme din Secuime nu sunt povesti!..Iar cind vor exista victime, restul vor fi amanunte..