Analize și opinii

Alexandru Petria: Caraghioslâcul intelectualilor

Cu Brexit-ul au feştelit-o, la fel cu alegerea lui Trump. Şi se miră, şi sunt sideraţi, şi sunt scandalizaţi, se simt luaţi pe nepregătite. Mă refer la majoritatea intelectualilor mioritici, care au impresia că sunt singurii cunoscători avizaţi ai realităţii. Cei după care, aşa sunt convinşi, culmea caraghioslâcului, ar trebui să-şi stabilească soarele ora răsăritului şi apusului.



Plimbaţi pe la seminarii, formolizaţi la catedrele universităţilor, părerişti în media şi pe Facebook, au ajuns să-şi confunde dorinţele cu realitatea, necesităţile populaţiei cu propaganda. Este o falie imensă între ei şi societate.

Cum s-a ajuns aici? E un subiect care ar necesita o dezbatere lungă. Dar ce dezbateri serioase poţi deschide acum, când argumentaţiile lucide au fost înlocuite la greu cu contorsiunile isteriei? Cert e că şi-au abandonat atributele de critici ai puterii, ai oricărei puteri, preferând să fie promotorii unor idei primite de-a gata, asimilate ca literă de lege. De fapt, e o demisie de la condiţia de adevărat intelectual. Au schimbat menirea critică pe hainele agenţilor de PR.

Democraţia are baza în vot, nu în credinţa că doar ei ştiu ce e mai bine pentru ţară şi mapamond, iar majoritatea n-are decât să execute orbeşte directivele, necondiţionat, cu umilinţă. Nu în desconsiderarea restului categoriilor sociale, nu în asumarea abuzivă a unei superiorităţi bazate pe ură, nu în nesocotirea cu tupeu a legilor firii.

Fuck you corectitudine politică, fuck you globalizare! Lumea merge într-o direcţie greşită, e cazul să se reseteze relaţiile- sunt cerinţele momentului. Cine nu le pricepe este tâmpit. Dacă nu, mai grav, poziţia îi este impusă de stipendii.

Autor: Alexandru Petria

Sursa: Alexandru Petria