Analize și opinii

Acești mitomani care ne conduc

Azi spun una, peste câțiva ani cu totul alta. Și au pretenția nerușinată să fie crezuți pe cuvînt de fiecare dată. Cînd sunt pe val, se autodeclară cei mai informați oameni din țară. Cînd cade valul peste ei, susțin că nu e vina lor. Nu au știut nimic. Inocenți și puri, ca lacrima. Să oferim doar două modeste exemple de afirmații de la cel mai înalt nivel făcute la interval de cîțiva ani, care se bat cap în cap.



1) Traian Băsescu – martie 2014, la bilanțul SRI

”Când am preluat funcţia de preşedinte al României, SRI avea un director care umbla cu maşină de la Sorin Ovidiu Vîntu. SRI-ul era amestecat, frecvent, în diverse scandaluri politice, iar generalul cu trei stele Coldea era maior. Este o evoluţie extrem de importantă a Serviciului care a avut ca unul din piloni şi numirea în fruntea Serviciului a unui om politic din Opoziţie, în persoana dlui director Maior(…) Ca şef al statului, ca şef al CSAT-ului, pot spune că România are un Serviciu de informaţii performant, un Serviciu care şi-a atins, practic, toate obiectivele, fie că vorbim de implicarea Serviciului în lupta anticorupţie, (s.n.) în combaterea criminalităţii organizate sau a criminalităţii transfrontaliere, în lupta antiteroristă, în acoperirea eficientă a activităţii de contraspionaj de pe teritoriul României şi – de ce nu? – a devenit un etalon comparabil”.

Traian Băsescu – martie 2018, B1TV despre hotărârea CSAT referitoare la corupţie

”Această hotărâre vizează combaterea corupţiei, fraudei, spălării banilor şi se adresează la patru instituţii: Ministerul de Finanţe, Ministerul Public, Parchetul Naţional Anticorupţie şi Ministerul Justiţiei. Nu apare niciun SRI, nici măcar Ministerul de Interne”.

2) Traian Băsescu – martie 2014, la bilanțul SRI

”Serviciul s-a extras, prin reprezentanţii lui, din aşa numita protipendadă locală. N-a mai fost şeful SRI la aceleaşi mese tainice sau în separeuri de restaurante cu preşedintele Consiliului Judeţean, cu procurorul şef, cu judecătorul şef, cu preşedinţii locali ai partidelor. (s.n.) A intervenit o conduită specifică unui serviciu care se respectă pe el însuşi şi care inspiră respect. Asta a făcut posibilă activitatea bună şi, în multe zone, foarte bună a SRI în combaterea corupţiei. Îl văd, acum, ca pe un club cu oameni serioşi, cu principii şi cu dorinţa de a-şi servi ţara”.

Traian Băsescu – martie 2017, pe Facebook

“Practica relaxării în vilele SRI cu şpriţuri şi petreceri ale procurorilor, ofiţerilor SRI, judecătorilor şi a oamenilor politici laolaltă, este deja un tablou public ce compromite, în mod egal, pe toţi participanţii şi, din păcate, în mod nedrept, aruncă neîncrederea asupra a mii de procurori, judecători, ofiţeri SRI şi politicieni corecţi. Aceste realităţi sunt pe punctul de a compromite o activitate esenţială şi necesară, decredibilizând chiar lupta instituţiilor statului împotriva corupţiei. Procurori, judecători, ofiţeri SRI precum Coldea, Koveşi, Şelaru, Roşu, Stanciu, Dumbravă, Dragomir, Negulescu, Savin şi mulţi, mulţi alţii, care au confundat instituţiile statului cu nişte instrumente aflate la dispoziţia lor pentru a acapara o putere personală nemărginită, nelegitimă, pe care nu le-a dat-o nimeni, trebuie să dispară din magistratură şi din SRI. Dar nu trebuie să dispară oricum. Ei trebuie să răspundă în faţa legii pentru compromiterea luptei împotriva corupţiei prin abuzuri, prin represiune nedreaptă şi implicare inadmisibilă în jocuri politice nedemocratice”.

Comentariile le lăsăm în seama dumneavoastră.

Autor: Bogdan Tiberiu Iacob

Sursa: InPolitics

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu