C O N T R A P R O P A G A N D Ă

Așa a început și în Vest. Bula imobiliară din China se dezumflă

65 de milioane de locuințe stau goale. Oare ce urmează?

Deși chinezii au încercat să împiedice o escaladare a prețurilor imobiliare, prin impozite și interdicții fățișe, ea totuși s-a întâmplat. Nu prea se putea altfel, de vreme ce excesul de dolari nu avea voie să se transforme într-o monedă mai puternică. Imobilele, necesare sau nu, au devenit principalul instrument de investiții.

Însă acum se întâmplă, pentru că pur și simplu s-a construit mult prea mult. Prețurile au scăzut cu 5% în aprilie față de luna similară a lui 2010, iar economiștii avertizează că până la sfârșitul anului scăderile ar putea ajunge până la 10-20%. Motivul: numărul locuințelor terminate este atât de mare încât în unele orașe va dura chiar și 20 de luni până vor putea fi vândute.

Sectorul construcțiilor reprezintă 13% din PIB, de două ori mai mult decât la începutul anilor ’90 și este elementul prin care China reușește să transforme constant o creștere economică normală într-una excepțională, de peste 10%. Industriile mamut ale oțelului și cimentului nu își permit o încetinire a comenzilor, motiv pentru care au apărut orașe întregi nepopulate: în total, numărul locuințelor goale depășește 65 de milioane, adică peste 15% din total.

Fără creșterea de 10% pe an și cu pierderea economiilor de-o viață ale populației într-o prăbușire imobiliară, China poate ajunge în pragul revoltei populare. Deja țara a devenit un butoi cu pulbere după ce dolarii tipăriți de SUA au umflat prețurile alimentelor. Însă o încetinire severă se poate dovedi dăunătoare pe termen scurt și pentru restul economiei mondiale, care se bazează pe chinezi să-i cumpere mărfurile și să-i finanțeze datoriile.

Există și o veste bună în paragraful de mai sus: “pe termen scurt”.

sursa: standard.money.ro

Related Posts

One Response “Așa a început și în Vest. Bula imobiliară din China se dezumflă”

  1. Se pare ca piata imobiliara este in cadere libera la nivel global!

Let us talk about
Name and Mail are required
Join the discuss