Analize și opinii

Apel la comportament democratic

După primul tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie 2024, după o listă mai lungă cu candidați acuzați de plagiat și cu studii puse la îndoială, au rămas doi candidați aflați la poli opuși ai pregătirii: unul cu experiență internă și internațională, cu volume în specialitate și în abordări politice ale lumii de azi, și un altul a cărui nepregătire s-a putut observa în toate domeniile, tot timpul.

România are de ales acum între un specialist cunoscut în țară și în afara țării și o amatoare de vorbe fără acoperire și veleitară. Niciodată în istoria funcției de președinte al republicii nu a ajuns în finală un candidat atât de nepregătit.

Sunt zadarnice acum lamentările. Dincolo de toate speculațiile, cetățenii și-au spus cuvântul la urne, în mod realist și onest. Acum, tot ei sunt chemați să aleagă între cei doi, respectând regulile democrației.

Pledoaria noastră, a celor care semnează acest Apel, este pentru o dezbatere civilizată în care populația să voteze lucid candidatul pe care îl consideră cel mai pregătit, ca o garanție că România nu va cunoaște o decădere mai amplă decât cea care se percepe acum de către orice cetățean matur.

În legătură cu opiniile oricărui om se pot emite evaluări. Rămâne important însă ca aceste opinii să fie redate cu acuratețe de către cei care le comentează. Din păcate, la noi, televiziunile angajate prin contracte de publicitate au devenit procuraturi și tribunale de inchiziție politică, iar moderatorii și „influencerii” judecători și lipitori de sentințe.

Ne simțim datori să semnalăm că lipsa de logică, limbajul din media și din politica acestor zile deformează opiniile pentru a le putea combate.

Orice persoană răspunde de faptele și de afirmațiile sale. Este însă rațional și sănătos ca acestea să fie redate cu acuratețe, fără fragmentări, ruperi din context și desfigurări.

În situația în care a fost adusă România de guvernările ultimelor decenii, faptul că un cetățean este patriot este o datorie și o necesitate, iar nu o culpă. Faptul că un cetățean are opinii critice privind situația din Uniunea Europeană nu-l face antieuropean. Faptul că același cetățean privește critic războaiele de azi nu-l transformă în antiatlantist. Faptul că un compatriot optează pentru pace nu-l face nici pro-rus, nici pro-german sau alt pro.Faptul că o persoană cunoaște lumea nu face din el omul altcuiva decât al țării sale. Faptul că un om are opinii privind momente ale istoriei nu face din el nici antiromân, nici legionar, nici altceva.

Nu considerăm a fi soluție la problemele României obiceiul, amplificat în ultimele două decenii, de a ocupa presa internațională cu atacuri pline de minciuni pornite din țară, pentru a le invoca apoi drept „opinie” din afara țării. Diabolizările si falsurile nu servesc nimănui și nu țin de democrație.

Abundentul recurs la sofisme, mai ales în rândul apărătorilor de azi ai amatorismului, ne obligă să observăm încă un fapt. Toate atacurile mincinoase la adresa președintelui ales în Statelor Unite ale Americii – că ar fi ostil democrației, că ar prelungi neofascismul, că ar pactiza cu rivalul etc. – democrația americană le-a respins cu brio.

Aceste atacuri revin azi aproape literal față de candidatul Călin Georgescu. Nu este vorba de a face statuie cuiva, dar ne simțim obligați să semnalăm nivelul subdemocratic și adesea subcultural al atacurilor la adresa sa.

Istoria nu se încheie cu nimeni. Dezbaterea internațională între globalism și suveranism este de fapt abia la început, încât este loc pentru opinii variate. Valorile europenității, ale democrației și drepturile omului nu sunt proprietatea vreunui grup sau altul – ele sunt ale națiunilor și ale umanității.

În numele intereselor fundamentale ale României, în apărarea democrației și a valorilor veritabile ale țării, apelăm la concetățeni să ignore campaniile deșănțate, să nu răspundă provocărilor violente și partizane și să voteze candidatul cel mai pregătit, pe care îl consideră potrivit pentru evaluărilor lor!

Semnatari

Grigore Popescu Arbore

Petru Boc

Mircea Canțăr

Ion Corbu

Cătălin Croitoru

Simina Croitoru

Dumitru Constantin Dulcan

Adrian Gorun

Adrian Graur

Eugen Mihăescu

Andrei Marga

Liliana Mănomiu

Alex Murg

Marian Nazat

Cornel Nistorescu

Dumitru Otovescu

Aurelian Pavelescu

Dumitru Văduva

Gheorghe Piperea

Gheorghe Rădulescu

Stefan Râmniceanu

George Rizescu

Octavian Știreanu

Pavel Suian

Ion Vieru

Au mai semnat

  1. Profesor Vasile Capatana
  2. Viorel Petcu
  3. Costel Biloiu
  4. Mircea-Alexandru MATEI, fondatorul Faxmedia Grup
  5. VALER MARIAN, fost procuror si senator, actualmente publicist
  6. Economist Mirica Constantin Dragos
  7. Marian Ivan, profesor universitar
  8.   Viorica Morogan, doctor docent in Mineralogie, Petrologie si Geochimie
  9. Teodor Morogan – geolog si pictor
  10. Traian Radu Negrei, fost consilier prezidenţial pe probleme de învăţământ, cultură şi culte în timpul mandatului lui Emil Constantinescu
  11. Marius Roland Brătulescu
  12.  Emanuel Petran – actor și regizor
  13. Ileana Boeru
  14. Marian Munteanu, antropolog
  15.  Casian Anton, cercetator în Relații Internaționale la Revi Project 88
  16. ing. Constantin Rusu
  17.  ing. Maria Rusu
  18. Dumitru Constantin
  19. Alexandru Petria – scriitor

Lista semnatarilor rămâne deschisă. Persoanele care doresc să susțină acest apel sunt invitate să comunice la redactia@cotidianul.ro tel.0771 101 552

28 noiembrie 2024

Sursa: www.cotidianul.ro