Analize și opinii

Tupeul politicianului “bun la toate”

Zi de zi, de peste 20 de ani, actuala clasa politica a continuat sa decredibilizeze accentuat o Romanie ce cauta dezorientata democratia, economia de piata, speranta pierduta in decenii de totalitarism. Guvernarile de stanga sau de dreapta, lideri avizi de cat mai multa Putere au dorit sa isi lase amprenta in tot si in toate. Au oferit, din plin, iluzii. Au aruncat, de altfel, cu promisiuni pe geamurile Palatelor Victoria, Cotroceni sau Parlamentului. Oamenii care au subordonat interesul national, nevoile cetatenilor, propriilor ambitii si orgolii politice. In 2010, situatia economica si sociala se deterioreaza tot mai mult. Criza apasa asupra unei populatii ajunsa la capatul rabdarii. Somajul este in floare. Bugetul de stat este tinut in viata doar prin imprumuturi disperate. Traim de pe o zi pe alta. Ne scufundam in neajunsurile prezentului, incapabili fiind sa mai privim spre viitor. Un viitor incert, care va aduce multe alte surprize neplacute.

Actorii politici nu isi pot depasi conditia mizera pe care si-au “castigat-o” de unii singuri. Prefera sa se balaceasca in noroiul compromisurilor, al obsesiei ajungerii la Putere. La privilegiile conferite de aceasta. Se cred buni la toate. Se viseaza salvatorii Romaniei, dar nu pot oferi decat dezamagire si iresponsabilitate. Imunitatea portocalie este la moda. Atrage ca un magnet. Confera stabilitate financiara chiar si pe criza. In trecut au existat si alte imunitati: social-democrata, taranista sau liberala. Nu avem Putere. Nu avem Opozitie. Avem doua gasti politice care incearca sa se anihileze cu disperare una pe cealalta. In rest, totul se reduce la discursuri demagogice si promisiuni desantate. Spre exemplu, in Modrogan, Puterea a fost impartita. Liderii cei mari au luat partea leului. Adica functii de ministru. Esalonul doi se multumeste cu posturi de secretari de stat, posturi in conducerea Parlamentului, a comisiilor, in timp ce in esalonul trei, cei din teritoriu au impartit ceea ce a ramas: deconcentratele. Lucrurile devin simple in politica. Terifiant de simple. Nu primeaza principiul competentei sau al credibilitatii persoanei X sau Y, ci functia detinuta in partid ori sustinerea de care se bucura in interiorul aceleiasi formatiuni. Ministrii Cabinetului Boc IV, ca si multi alti membri ai fostelor guverne se cred, repet, buni la toate. Nu dau randament pe Justitie, sunt reorientati catre Interne sau Aparare. Esti contestat la Turism, devii util la Educatie. Iar exemplele pot continua la nesfarsit. Se vor metamorfoza ori de cate ori situatia o va impune. Tocmai din cauza blestematului de algoritm politic, Romania se afla in aceasta stare deplorabila. Cu institutii fara credibilitate. Cu un sistem judiciar corupt si incapabil sa se reformeze. Cu o administratie politizata care geme de coruptie si nepotism. Cu un sistem de educatie care a ajuns la coada Europei, in urma obsesiei fiecarui ministru de a “reforma” dupa bunul sau plac. Cu un sistaem de sanatate departe de cerintele unui stat membru UE, cu spitale “plimbate” de la Ana la Caiafa (a se citi de la minister la autoritatile locale).

In tot acest timp, nemultumirile sociale sunt generalizate. Promisiunile guvernantilor nu mai tin loc solutiilor asteptate de cetatean. Vremea in care liderul politic “este bun la toate” se apropie de sfarsit. Este nevoie de competenta, de profesionisti care sa mai salveze ce se mai poate salva. Iar Boc, Udrea, Blaga, Berceanu, Videanu si alti politicieni care si-au demonstrat “competenta” ar trebui sa faca pasul inapoi. Ar trebui, de altfel, sa fie ajutati sa faca acest pas, pentru ca de bunavoie nu il vor face niciodata. Din pacate, lasitatea face casa buna cu iresponsabilitatea si coruptia. Mai ales in politica.

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Noi care ne informam si stim sa si citim printre randuri, cunoastem toate aceste lucruri si suntem gata sa urmam alta clasa politica, diferita de cea actuala……..dar nu vedem care e aceea ! Aratati-ne Dvs.,Domnule Iulian Badea, un politician pe care sa-l votam si care nu va fi corupt dupa 2 zile si noi vom vota cu el !Romania asteapta nasterea unei noi clase politice care sa fie sanatoasa si puternica,morala si competenta. Cred ca mai avem de asteptat. Nu trebuie sa fortam lucrurile ca sa nu ne trezim cu vreun avorton handicapat ! Va mai curge multa apa pe Dambovita pana cand se vor naste acei ROMANI care sa fie interesati de progresul natiunii. Deocamdata cei de azi sunt foarte interesati cum sa ne cheltuie banii sau cum sa-si traga legi speciale. Care e diferenta intre fostii nomenclaturisti si privilegiatii de azi ? Nu cumva avem o boala genetica astfel incat ORICARE dintre noi cand ajunge la putere, nu-l intereseza decat ciolanul lui si al acolitilor lui ? Frica mi-e, ca acesta e adevarul.Spaimele cozilor si lipsa de bunuri din socialism ne-au transformat in asa hal incat nu ne mai putem opri din obisnuinta de a strange orice si oricat atunci cand avem ocazia, indiferent de consecinte.