Analize și opinii Cultură și Familie

Scrisoare pentru Basarabia

Basarabia, un tărâm bine cuvântat de Dumnezeu cu oameni harnici și frumoși, păduri bogate, pământ bogat, dar așa cum știm din popor, tot ce-i frumos e și blestemat. Blestemat să treacă prin nenumărate încercări până în ziua victoriei.

Tineri basarabeni, nu vreau să-ncep prin a vă povești lucruri pe care probabil le cunoașteți despre istoria voastră, Basarabia este un ținut ce trezește în inimile voastre și ale noastre nostalgia și frustrarea, că nu-i aproape de noi, România. Cu toate acestea, basarabenii trăiesc românește, vorbesc latinește, cântă și se bucură precum dacii.

Basarabia, un pământ sfâșiat de dușmani ce au venit și vin din toate părțile de-a lungul existenței, vad în aceste meleaguri liniștea și bogăția vieții, frustrarea ce-o au că străbunii lor n-au fost de aici, invidia pe noi c-am fost aici din vecie și v-om trăii până la capăt.

Istoria ta e pură și mândră ca-i o țară ce va trăii până în vecie cu același sentiment de mândrie românească, fiii dacilor nemuritori ce suntem noi. Au murit în chinuri groaznice luptând pentru identitatea voastră latină și dacică milioanelor de strămoși ce au lăsat în urma lor nevestele, copii, părinții tinerețea și visele lor pentru ca romanii sa fie liberi, asa că noi avem datoria să îndeplinim ceea ce a rămas neterminat, Basarabia trebuie să fie lângă România. Noi putem să facem asta, noi tinerii din România și din Basarabia, trebuie să ne dorim acest lucru și să facem tot posibilul sa îndeplinim acest vis, al nostru al tuturora.

Noi cu toții putem schimba ceva pentru binele acestei tari pârjolite de furtunile de flăcări venite în timp din toate părțile foc stins cu sângele basarabenilor și bucovinenilor persecutați de regimul stalinist și putem construii “un popor și o țară ca soarele sfânt de pe cer”. Noi cu toții moldoveni, olteni, munteni, bănățeni dobrogeni și basarabeni, toți moștenitori ai pământului dacic.

Să ne amintim de moldovenii omorâți și deportați în lagăre de munca în Siberia și Kazahstan, familii dezbinate, copii luați prizonieri, sute de mii de morți și toate astea comandate și executate de comuniști pe timp de pace. Să ne amintim de milioanele de morți în războaiele împotriva turcilor timp de sute de ani, sa ne amintim de jafurile armatelor țariste din timpul războiului ruso-turc. O istorie încărcată de suferințe și toate astea cu speranța ca într-o zi țara va fii pe mâna tinerilor care v-or trăii în pace și prosperitate. Să ne amintim de Basarabia c-a fost prima ce-a dorit unirea în România mare. Si pentru odihna acestor martiri ai neamului să îndeplinim noi dorința lor, să ducem până la capăt dorința lor de-a construii o țară puternică și mândra.

Dar ce știți voi basarabenilor despre adevărata voastră istorie? Voi crede-ți oare că vă trageți din stepele rusești asa cum spun doctrinele staliniste? Crede-ți voi că Lenin e părintele vostru? Vă înșelați, ei sunt hoții de mândrie dacică. Au încercat ei să șteargă amprentele latine vechi de mii de ani, dar nu au reușit pentru că adevarul iese de fiecare dată la iveală, alfabetul vostru e cel în care Eminescu a scris povesti de dragoste românești.

Mândriți-vă că sunteți neam cu neamul ce-l mai pașnic și mai mândru ce-și menține tradițiile și limba de mii de ani în fața nenumăraților dușmani, chiar și actuali.

Subjugați pe rând în timp de romani, turci, rusi, să le arătam că putem trece peste și că avem încredere că-n una din zilele milenare vom învinge și noi vom fii pe culmile moralității.

Acesta este mesajul meu pentru Basarabia, vreau să trezesc în toți românii, nostalgia, patriotismul și mândria națională, ce lipsește în timpurile noastre, iubiți-vă țara și încercați să faceți să fiți mândrii de naționalitatea voastră, dați dovadă de patriotism și nu mai batjocoriți numele țării, spun asta pentru toți românii, de pretutindeni, eu personal port bentița tricoloră zilnic la mână, pentru că nu mai suport să aud în jurul meu că toți vor să plece de aici și că le este rușine de România. Aceste lucruri se aplică peste tot, indiferent de țara în care trăiești, fie că ești din R. Moldova, România, Ucraina, Italia, Spania, Anglia etc. poți fii alături de România și poți fii alături de România și poți încerca de astăzi să schimbi imaginea noastră în lume

sursA: alcuiesti.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu