Analize și opinii Cultură și Familie

Lovitura cu bocancul in demnitatea nationala. Tragedia dispariţiei poporului meu

cimg4625mPaul Anghel, prozator şi reporter, scria cândva despre specia rară, pe cale de dispariţie, a pelicanilor. Privindu-i cum se desprind greoi de grindurile lor şi vâslesc, şiruri, şiruri spre dunga orizontului, trăieşti impresia că nu se vor mai întoarce niciodată, lăsând apele pustii şi pământul orfan. Ceva de genul acesta scria Anghel şi eu mă cutremur acum, mai mult decât de blestemul de a-l avea aici pe Băsescu, de blestemul bejeniei românilor care se desprind de pământurile lor, de cimitirele unde îşi au îngropaţi părinţii, de prieteni şi rude, plecând spre neunde. ştiam că suntem mai puţini, ştiam că s-au golit satele de oamenii tineri, puternici şi activi, ştiam că mor anual mai mulţi români şi se nasc tot mai puţini (doar în coşmarurile celui înconjurat de femei sterpe suntem “o ţară de mămicuţe şi bebeluşi”), ştiam atâtea sau le bănuiam, acum am certitudini. E marţi, ora prânzului, nu ştiu ce va decide Curtea Constituţională, în care n-am încredere, aşa cum mi-am ruinat încrederea în CSM, devenită cea mai de ruşine instituţie a dreptului, n-am încredere în instituţiile “reformate” şi călărite de Băsescu, dar ceea ce mă îngrozeşte acum e bejenia românilor – pe care, mi-o dovedesc prima oară cifrele -, risipirea în patru zări a neamului meu. Unii au ajuns, după cazne şi umilinţe, să-şi dovedească inteligenţa, profesionalismul, calităţile, în ţările în care au ajuns. Alţii, mulţi, cei mai mulţi prestează munci sub calificarea lor, se acomodează greu statutului de venetic, dar strâng din dinţi şi rămân acolo fiindcă în ţara în care s-au născut nu mai e de trăit.

Înţeleg, din declaraţiile obraznice ale lui Băsescu şi ale acoliţilor lui, că toţi aceşti pierduţi prin lume, unii dintre ei trăitori de zece sau douăzeci de ani în străinătate, sunt votanţii lui. Dumnezeule, fete care spală la fund bătrâni în Italia, îmbătrânind şi ele încet, încet, care nu pot pleca la o secţie de votare, la 150 kilometri, fiindcă n-au voie să-şi părăsească asistaţii, iar dacă ar putea pleca există riscul să le fie luat locul de muncă de o sudaneză sau o bulgăroaică, aceste truditoare pe bani puţini l-ar fi votat pe Băsescu, sunt, zice el, votantele lui! Ruşine! Mai mare măgărie decât aceea de a te împăuna cu pretinsele voturi ale celor care te urăsc de moarte nu poate exista.

Da, ne-am rărit, bate vântul printre români şi pare un vânt de moarte şi sărăcie. Un sfert nu mai suntem. Cât mai trebuie pentru a dispărea, asemenea pelicanilor, şi ceilalţi? Specia românilor, pe cale de dispariţie, iată ştirea pe care n-o aşteptam, dar o bănuiam. Bejenia umilinţei. Bejenia sărăciei. Bejenia înfrânţilor în ţara lor. Urmează dispariţia unui sfert din România, preţ negociat de Traian Băsescu pentru menţinerea lui la putere. Aşa rezultă din date şi declaraţii ironic străvezii pe care chiar el le-a rostit.

Mă pregăteam să închei aceste rânduri când televizorul, care murmura discret, mă anunţă că pretinsa Curte Constituţională, micul cor de robi şi de laşăi ai lui Băsescu, a invalidat referendumul. Românii mai primesc un dos de labă care, jur, n-a fost “nici cu pumnul în faţă, nici în plex”, ci cu bocancul în demnitatea naţională. Curtea, dimpreună cu Băsescu, se cacă, ţinându-se de mână, pe poporul român.

Autor: LUCIAN AVRAMESCU
sursa: jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Dar ce intelegi stimate domn din manipularile marca Pontacus & Felix privind listele romanilor plecati in strainatate, prezentate drept raspuns la cererea CCR de clarificare a listelor?
    Ca acei romani nu au dreptul sa-si aleaga presedintele? Ca trebuie scosi din listele electorale permanente pentru alegerile prezidentiale?
    Ca doar romanii din Romania au drept de vot?
    De ce nu terminati cu manipularea si dezinformarea marca Felix, specializat in prezentarea de informatii trunchiate?
    Daca scrieti un articol, prezentati informatiile pana la capat, nu doar componenta care serveste interesele unore.

  • “Toata lumea” bate moneda pentru acei 7.5 milioane de romani care etc,etc.Banuiesc ca asta ar cam fi numarul celor care nu-l simpatizeaza pe Base. Dar cu siguranta, tot “toata lumea” stie ca numarul celor care au votat-indiferent cum-a fost, in realitate, mult mai mic.
    Si tot respectul pentru acei romani care, desi nu-l simpatizeaza pe Base, nu au pus umarul la marea magarie nationala a loviturii de stat. Toti cei care l-am suportat pe Ilici 10 ani stiu ce vreau sa spun

  • Pentru cei doi comentatori de mai sus. Imi pare rau sa va spun ca sunteti o victima a propagandei basiste! Nu se pune problema DE A EXCLUDE PE CEI PLECATI IN ALTE TARI DE A NU AVEA VOIE SA VOTEZE. AU DREPTURI EGALE CU TOTI CETATENII TARII!Dar legea spune clar cine face parte din lista permanenta. Cei plecati din localitate sau din tara voteaza pe liste suplimentare. Votul lor se ia in calcul, dar NU la cvorumul de 50%+1, pus , in afara legii, in fata noastra de straini si de basescu!
    In privinta celor 7,4 milioane de oameni care au votat , trebuie sa stiti ca sunt majoritari din doua motive clare :1. E clar ca suntem mai putini decat s-a tot spus si s-a dovedit , dar cei rai nu vor sa accepte !2. Cei care nu au votat , nu sunt cei care il apara pe base.Cel putin 40% sunt cei care de obicei nu voteaza ( si este dovedit din 1991 incoace- luati procentele de la alegerile trecute)Deci, matematic vorbind, cati ati mai ramas probase???? Incetati cu invectivele astea ! Tot va cadea si va cadea chiar mai rau. Si o sa-l aveti pe constiinta din cauza asta! Vai de voi si de el!!!!!!!!

  • @Taraboste: Au dreptul sa voteze dar avand in vedere ca foarte multi dintre acestia nu pot participa la exercitiul electoral datorita problemelor tehnice, acesti nu pot fi trecuti in listele electorale permanente pentru a fii luati in calcul la stabilirea cvorumului. Asa se intampla in lumea civilizata.

    @Tudor M: Cand o majoritate hotaraste ca trebuie sa ne intoarcem la normalitate nu se poate numi lovitura de stat. Ceia ce se intampla acum este o mare anormalitate. Cat despre numarul celor care au votat nu se poate vorbi despre nici o frauda pentru ca 250-260 de voturi nu pot influienta rezultatul