Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Tensiuni diplomatice. Liderii Senatului şi Camerei Deputaţilor îi cer omologului ungar să îşi amâne vizita în România

Preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor ai Romaniei, i-au adresat o scrisoare preşedintelui Parlamentului ungar, Laszlo Kover, în care apreciază că ar fi “utilă” amânarea vizitei acestuia “pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale”.

“Pentru România şi Ungaria, existenţa comunităţii maghiare din Transilvania şi reprezentarea politică a acesteia pot constitui un liant puternic. Sperăm că veţi înţelege că, pentru aceasta, este imperios necesar ca participarea la procesul democratic românesc a reprezentanţilor acestei comunităţi să fie liberă de orice ingerinţă”, susţin în scrisoare preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, precum şi preşedintele Senatului, Vasile Blaga.

În finalul scrisorii se menţionează că, “dat fiind calendarul eminamente politic al acestei perioade”, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului consideră “utilă amânarea vizitei” pentru orice perioadă de după desfăşurarea alegerilor locale.

“Suntem convinşi că o asemenea decizie ar permite evitarea unor eventuale neînţelegeri şi ar da expresie celor mai bune tradiţii de dialog şi responsabilitate din relaţiile noastre”, se precizează în scrisoarea semnată de Blaga şi Anastase.

În plus, cei doi lideri politici spun că dificultăţile cu care se confruntă cetăţenii celor două state “impun nevoia unor politici publice echitabile şi curajoase, ferite de derapaje de orice natură”. “Perioade precum cea pe care o traversăm acum cer mai mult ca oricând disponibilitate pentru un dialog responsabil, moderat şi constructiv care să vizeze întărirea legăturilor dintre statele noastre şi apărarea intereselor comune ale cetăţenilor noştri pe plan european şi global. într-un asemenea moment, România şi Ungaria au ocazia de a demonstra că îşi înţeleg obligaţiile şi responsabilităţile care decurg din subscrierea la un set de valori comune celor 27 de state membre ale Uniunii Europene”, se mai arată în documentul citat.

Totodată, Vasile Blaga şi Roberta Anastase îi transmit preşedintelui Parlamentului ungar că orice raportare directă contravine spiritului european al celor două ţări. “Am luat notă de intenţia dumneavoastră de a vizita în perioada următoare unele localităţi din România. înţelegem şi apreciem dorinţa de a rămâne în contact cu membrii comunităţii maghiare din ţara noastră. Sunteţi la fel de binevenit acum ca şi în ocaziile trecute în care am avut plăcerea de a vă întâlni. Acestea fiind spuse, apreciem în mod deosebit dacă implicarea domniei voastre rămâne în cadrul bine definit al relaţiilor noastre bilaterale. Orice raportare directă la procesul democratic intern este, în opinia noastră, în contrast cu spiritul european, fiind contraproductivă în raport cu nevoile şi aspiraţiile atât ale societăţilor noastre, cât şi ale minorităţii maghiare”, se precizează în scrisoarea transmisă oficialului ungar.

Preşedintele PCM Mureş, Laszlo Gyorgy, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, va susţine, marţi, candidaţii partidului în opt localităţi din judeţ – printre care Târgu Mureş, Sighişoara, Acăţari, Miercurea Nirajului şi Sovata – şi va participa seara, de la ora 19.00, la festivitatea de închidere a campaniei PCM la Târgu Mureş.

Acesta a adăugat că vizita lui Kover nu ar trebui să deranjeze pe nimeni şi că speră că lucrurile “se vor normaliza” după perioada alegerilor locale.

Preşedintele UDMR, declara, sâmbătă, la Arad, că preşedintele Parlamentului Ungariei nu ar trebui să fie prezent în campanie în România. Kelemen Hunor a spus acest lucru întrebat fiind dacă este de acord că Ungaria ar trebui să-şi ceară scuze României, în urma unor declaraţii defaimatoare ale preşedintelui Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo.

Preşedintele Parlamentului ungar, Kover Lazslo, declara, duminica trecută, la sosirea la Ohorheiu Secuiesc, unde urma să aibă loc reînhumarea scriitorului Nyiro Jozsef, care a fost anulată, că “a fost foarte surprinzător comportamentul neprietenos, necivilizat şi barbar al noului Guvern român de a-i refuza lui Nyiro posibilitatea de a se odihni în pământul natal” şi că “a existat o adevărată vânătoare după urna cu cenuşa” a acestuia.

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu