Analize și opinii

Supravietuirea, singura miza

Puterea de cumparare a romanilor se duce pe toboganul crizei. Guvernantii vorbesc cu o nonsalanta dezarmanta despre austeritate, despre bugetul insuficient, despre eforturile pe care le fac in vederea reducerii efectelor crizei. Tehnica supravietuirii strabate Palatul Victoria. Nimeni nu se mai gandeste la viitor. Totul se rezuma la o disperata tentativa de a mai plati pensiile si salariile si in luna respectiva. Incompetenta crasa a unei Puteri corupte si iresponsabile aduce grave prejudicii milioanelor de romani. Datoria publica continua sa creasca, fara ca totusi cineva sa ia in calcul, la modul serios, si varianta ca miliardele de euro imprumutate trebuie restituite cu dobanzile aferente. Am mai platit o luna pensiile si salariile! Acesta este strigatul de victorie al unei guvernari incapabile sa inteleaga ca in acest mod nu se mai poate continua. Investitiile nu vor pica din cer in a doua jumatate a anului, incasarile la buget nu vor creste, daca masurile economice reale se lasa inca asteptate.

Din pacate, gastile politice nu pot guverna pentru interesul national. Acestea guverneaza, exclusiv, in slujba propriilor interese. “Trebuie sa convingem romanii ca fara noi ar fi fost si mai rau”, suna potrivit unor surse din Modrogan sloganul pe care Boc, Berceanu si Videanu vor sa il recite tot mai des cetatenilor in perioada urmatoare. Nu se va mai pune problema unei guvernari falimentare, ci a uneia eroice, care a facut minuni si a salvat Romania. Asa vor prezenta noua realitate Boc si ceilalti guvernanti. Ce conteaza ca somajul va continua sa creasca, ca nivelul de trai a ajuns la limita supravietuirii, ca facturile la intretinere au explodat, iar liderii politici se pregatesc de Congrese si lupte pentru functii. Va conta doar faptul ca populatia a reusit sa primeasca la timp bruma aia de salariu sau pensie.

Gazetele cotroceniste, televiziunile care au trecut cu arme si programe in barca prezidentiala vor prezenta actele de martiraj ale noului Cabinet Boc. Disponibilizarile masive din sistemul bugetar se vor dovedi inutile in cazul in care din sistem vor pleca doar cei fara relatii si sustinere politica. Spre exemplu, ar trebui redus drastic, in primul rand, personalul din agentiile care sufoca bugetul. Dar cum aceste agentii reprezinta “pusculitele de partid”, vor fi trimisi in somaj tot bugetarii care nu sunt utili clientelei de partid. Pericolul disponibilizarilor de dragul reducerii deficitului bugetar, fara o analiza atenta, poate genera nu numai ample miscari sociale, dar poate afecta grav si unele domenii de activitate extrem de importante.

Spre exemplu, blocarea angajarilor in sistemul de educatie risca sa lase sute de sate fara profesori suplinitori. Cazurile similare nu sunt putine in acest sens. Fara a lua aici in calcul si faptul ca un sot trimis in somaj, care are sotia casnica si doi copii minori in intretinere, reprezinta o veritabila drama care poate afunda in disperare acea familie. Este nevoie, repet, de echitate sociala, de respect fata de cetateni, de identificare a unor solutii alternative, care sa ofere si celor lasati fara loc de munca o sansa. In judetul Calarasi, spre exemplu, deja au inceput telefoanele care intervin in favoarea unuia sau altuia dintre cei aflati pe lista de disponibilizati. Situatia aceasta este una generalizata la nivelul intregii tari. Anul 2010 se anunta unul in care promisiunile alesilor vor fi, din nou, la inaltime. Sistemul juridic va fi reformat. Ca si Educatia. Sanatatea va deveni una la standarde europene. Agricultura va inflori. Economia va reveni pe crestere economica. Noi iluzii. Noi amagiri. Evident, politice. Dar acestea nu pot suplini o realitate dura. Nu pot reda increderea populatiei. Urmeaza luni grele pentru Romania. Ce sperante sa ai, ca simplu cetatean, ca salvarea va veni de la politicieni cand vezi ca toate partidele sunt bantuite de orgolii si lupte pentru functii?

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Planeta asta are mincare suficienta si apa suficienta si resurse suficiente sa hraneasca, sa imbrace, sa mentina populatia care exista. Daca nu ar fi lacomia, gelozia, rautatea, ura , crima, si toata suita de pacate in care se balaceste aceasta lume…ar exista suficient si destul pentru toata lumea.

    In starea asta insa de decadere, chiar daca ar fi si mai bogat hambarul lumii…tot flaminda ar fi omenirea!!!