Cultură și Familie Politică

SFIDARE NAȚIONALĂ. Bustul generalului Jozsef Bem, cel care s-a opus idealului național al românilor din Transilvania în timpul Revoluției din 1848, ridicat în Maramureș de Laszlo Tokes sprijinit de Ungaria

Tõkés LászlóTransilvania este împânzită de busturi, statui și plăci care cinstesc personaje din istorie de numele cărora se leagă moartea unor români. În loc să promoveze dialogul interetnic și buna conviețuire, liderii comunității maghiare din România, susținuți de Budapesta, reînvie în Ardeal perioade de tristă amintire pentru români. Totul se petrece cu acordul autorităților de de la București, imune în fața acțiunilor propagandei revizioniste maghiare.

Duminică, 7 septembrie a.c., în localitatea maramureșeană Coltău a avut loc dezvelirea bustului generalului Jozsef Bem, comandantul armatei revoluționare maghiare în timpul Revoluției de la 1848.

La eveniment, de la care a lipsit drapelul României, au participat Kovacs Istvan – istoric şi cercetător Bem, reprezentantul oraşului natal (Tarnow) al lui Bem din Polonia, Hoppal Peter, secretar de stat în Ministerul Culturii din Ungaria, și Zakonyi Botond, ambasadorul Ungariei la Bucureşti.

Cu privire la rolul generalului Jozsef Bem în timpul Revoluției de la 1848 precum și la oportunitatea amplasării unui bust al acestuia în Transilvania l-am rugat pe istoricul Vasile Lechințan, doctor în istorie, să ne facă câteva precizări:

”Generalul Iosif Bem nu merită nicio cinstire pe teritoriul României pentru că a condus armata revolutionară ungară în Transilvania impunând astfel demersul revolutiei ungare de a maghiariza pe români și pe sași in numele himerei Ungariei Mari, himera din cauza careia au fost ucisi mii de români. La intrarea în Transilvania, Bem a dat o proclamație la 27 decembrie 1848 prin care soma pe români si pe sași să se alature ”cauzei maghiare” și sa nu fie de partea Austriei. Cum a fi alaturi de cauza maghiara insemna renuntarea la dreptul de a fi român sau sas, de a te face maghiar, proclamatia lui Bem dadea dovadă de un cinism nemăsurat. Pentru români, continuarea ocupatiei ungare în Transilvania – așa cum Bem lupta din răsputeri – ar fi insemnat o continuare a martirajului românesc din acei ani. Înfrangerea lui Bem de catre armatele austriece și țariste a fost o eliberare a Transilvaniei de călăii care la 1848-1849 au lasat numeroase morminte proaspete de oameni nevinovati ucisi numai pe motivul ca erau români. Așadar, nu merită nicio cinstire un mercenar care a văzut câtă cruzime era in Transilvania contra românilor din partea unor ”revolutionari” pentru care el lupta. Bem a fost adoratul lui Marx, care vedea in el un luptator pentru libertate, dar, din pacate, el a luptat pentru ”libertatea maghiara” de a oprima și a anihila pe români și pe sași în Transilvania”.

Vezi și Interzisă timp de 95 de ani, statuia “Gardianul Carpaţilor” a fost ridicată în Harghita

Vezi și STUPEFIANT. La 70 de ani de la Dictatul de la Viena, UDMR si Laszlo Tokes au inaugurat o statuie a unui soldat ungur la Reci, in Covasna!

Vezi și EXCLUSIV. Monument inscripționat EXCLUSIV ÎN LIMBA MAGHIARĂ și dedicat unui simbol al Ungariei Mari dezvelit ieri la Sfântu Ghoerghe de primarul UDMR FOTO

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Crimele lui BEM in Transilvania sunt in primul rand demolarea a peste 360 de biserici ortodoxe din Ardeal. Pe cele din lemn le distrugea prin foc iar pe cele din zid de piatra le distrugea cu tunul. Apoi vin la rand nenorocirile facute de aceasta piaza rea a romanismului transilvanean. Si dobitocul de stat roman este de mamaliga si nu are reactie la afrontul lui Tokes. Dincolo de faptul ca analfabetii de la Bucuresti nu stiu cine a fost si ce a facut acest criminal vine indiferenta criminala fata de cele care se petrec in Ardeal.