Analize și opinii Politică

Romania, case closed

Hello, hello! Do you copy? Vreau sa spun – “Dumnezeu sa-l ierte”! A fost un erou, a stat langa seful DNA. A fost impuscat la datorie. Daca nu era el, camatarul – chiar, ce-o fi rau in asta? – putea fi impuscat omul legii, de langa. Oricum, Romania – case closed. Hello? It was a misunderstanding if you can read me!

Soricul de pe obrazul finutilor nostri pare si mai gros de aproape. Nu ai fi crezut ca acesti zmei fanarioti, tari in clont altfel, ar incepe sa verse lacrimi precum un soim lasat fara cravata de invatoare. Catalin Voicu. Vi-l mai amintiti? Aceeasi interpretare. Bravada de curaj, tupeu, valori inalte si probitate morala, eschivata cu grija din spatele functiei publice. Lasat in pielea goala, omul devine un soricel smiorcait.

Sa nu ne lasam furati de cazul de la Piatra Neamt. El nu reprezinta nici macar varful icebergului crimei organizate care a ajuns sa stea la aceeasi masa cu politistii, procurorii si politicienii nostri. Romania de astazi nu mai prezinta nici macar trasaturile unui stat fanariot, de sorginte medievala.

Traim intr-o lume unde valorile nu doar ca au fost inversate, dar sunt acum aparate, asa perveritete cum au ajuns, cu lacrimi in ochi, cu scancete si urlete la televizor tocmai de dusmanii lor. Parlamentarii Puterii voteaza fara sa stie ce voteaza, politistii nu gasesc nimic in neregula camatariei, iar partidul aflat la guvernare este sfasiat de contradictii legate de statutul intelectualilor. Case closed.

Peste toate, asaltul raspandacilor pedelisti, care populeaza non-stop platourile televiziunilor, da ultima lovitura zapacelii totale ce domina psihologia colectiva a romanilor. Popoviciu, Visan, Liga, Spanu sunt doar cativa dintre cei mai zgomotosi emitatori ai agresivitatii spatiului public de astazi. Peste ei, vine armata Opozitiei – vedetele ecranului, nu ale Parlamentului, asa cum ne-am fi asteptat poate.

Dar pentru ca persoanele care conduc cu adevarat tara sunt prea implicate in negocierea pastrarii puterii, in fata apar cei mai violenti purtatori ai ideilor lor. Popoviciu, de exemplu, spunea la Realitatea Tv, vorbind despre taieri si Legea salarizarii unitare, ca doar nu ne-am imagina noi, cei vinovati ca inca mai traim aici, ca de la 1 ianuarie 2011 bugetarii isi recupereaza si cei 25% din leafa taiati si vor mai primi si o marire de 15% pe deasupra. Nu, evident ca it was a misunderstanding, if you can read me!

Cum sa ne asteptam ca tocmai guvernantii sa respecte Legea si Constitutia, cand ei ii dau inainte cu neconstitutionalitatea si tupeul fara margini.

Anormalitatea nu ar trebui sa mire pe nimeni, daca e sa fim sinceri cu noi. Daca Elena Udrea se intreaba, jumatate in gluma, jumatate zeflemitor, cate carti trebuie sa citeasca cineva pentru a fi considerat intelectual, e inutil sa mai vorbim despre o Romanie normala. E locul unde valoarea se masoara la kilogram, iar inteligenta dupa grosimea contului. Aici dreptatea apartine intotdeauna celui mai puternic, mai tupeist si mai nesimtit. Iar prostia nu e decat un avantaj. Case closed!

autor: Iulian Leca
sursa: ziare.com