Politică

Oferim iluzii. Cautam cumparatori

Duminica viitoare suntem chemati la urne. Milioanelor de romani li se cere, inca o data, votul. Partidele, liderii, candidatii traverseaza tara in lung si in lat in cautare de voturi. Cat mai multe voturi. Vocea mieroasa alterneaza cu discursurile acide, in care alesii acuza, contesta, critica. Ceilalti, mai mereu ceilalti, sunt vinovati de starea dramatica in care se afla Romania. El, vorbitorul, nu are nicio vina. Este doar o victima a compromisurilor si intereselor din politica. Promite schimbarea mult asteptata. Promite un alt fel de politica, eradicarea unui sistem corupt, la cladirea si apararea caruia a contribuit din plin. Promite o tara in care vor curge rauri de lapte si miere. Este atat de usor sa promiti, sa vorbesti, sa vinzi din nou iluzii unei populatii aflate la marginea prapastiei…

De 20 de ani, cetateanul este pacalit, umilit, sfidat si furat cu un tupeu fantastic. Bogatiile statului, la care fiecare dintre noi a fost actionar, au fost vandute pe preturi de mizerie. Au primat comisioanele. Unele, evident, uriase, care au aratat ca alesii nostri nu au niciun fel de scrupule atunci cand la mijloc a fost propria inavutire. Politicieni putrezi de bogati continua sa calce in picioare milioanele de cetateni. Se considera mai presus de lege. Ei vor Putere. Cat mai multa Putere si stie foarte bine, fiecare in parte, ca toate celelalte vin de la sine. Influenta, afaceri din care statul pierde de fiecare data, imunitate. Aceleasi personaje compromise, avide de functii, parvenitii democratiei originale care inca strabate Romania, ne cer sa le giram incompetenta, iresponsabilitatea si dispretul. Ne solicita cu o obraznicie greu de conceput sa mergem in continuare pe mana lor. Basescu, Geoana, Antonescu, Oprescu nu sunt altceva decat niste marionete manevrate de cei care prefera sa traga sforile din umbra. Indiferent de numele viitorului presedinte, nimic nu se va schimba in bine. In mai rau, insa, da. De altfel, viitorul suna alarmant. Somajul se apropie vertiginos de un million de persoane, in fiecare zi noi si noi firme isi inchid portile, deficitul atinge cote ingrijoratoare, economia se afla pe tobogan, iar institutiile statului sunt atrase inconstient in lupta electorala.

Este nevoie de o alta clasa politica. Fara identificarea persoanelor potrivite, Slava Domnului, sunt destule!, nu vom face altceva decat sa ne indreptam spre faliment. Va fi, insa, greu ca toti cei care au acaparat statul sa renunte de bunavoie la privilegii si functii. Propria lor incompetenta le va aplica o lovitura necrutatoare. Nu pot fugi la nesfarsit de raspundere. Nu pot fugi la nesfarsit de intrebarile ce vor fi adresate de o populatie iesita in strada. Fondul de salarii si pensii supravietuieste de la o zi la alta doar in urma unor imprumuturi disperate ale guvernantilor. Suntem ingropati in datorii si ca cetateni, si ca tara. Si atunci, ce argumente mai pot aduce partidele, cand realitatea face cat o mie de promisiuni? Probabil, prezenta la vot se va situa in jurul a 40 la suta dintre alegatori. La un calcul sumar aceasta arata ca doar sase milioane si jumatate de romani, poate sapte, vor merge la urne. Restul, de peste 10 milioane, vor ramane acasa. Motivele nu sunt foarte greu de ghicit. Cabinetul interimar Boc va organiza alegerile, asa cum si-a dorit Basescu. Negoita si ministrii sai se afla inca departe de audierile din Parlament. De altfel, guvernul Negoita nu are nicio sansa. Este, asemeni executivului Croitoru, doar o strategie utila tintelor electorale ale actualului presedinte. Referendumul reprezinta o alta diversiune cotrocenista care nu va aduce, din pacate pentru liderii din Modrogan, un avantaj substantial prezidentiabilului democrat-liberal. Asistam la o lupta politica absurda, ce se exacerbeaza tot mai mult si care continua sa ne aduca atatea prejudicii.

Iulian Badea
sursa: cronnicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu