Analize și opinii Extern Politică

Nigel Farage: Europa este condusă de oameni periculoşi

Proiectul politic european vine în contradicţie cu realităţile economice ale continentului, însă liderii de la Bruxelles persistă în promovarea unei strategii care nu va aduce decât ruină, a declarat săptămâna trecută europarlamentarul britanic Nigel Farage. Într-un interviu acordat pentru postul de televiziune Russia Today, el a spus că Europa este condusă de oameni periculoşi, dispuşi să sacrifice interesul alegătorilor lor pentru realizarea unui proiect comunitar care se sustrage tot mai mult democraţiei.

“Cred că oricine se uită la economie dintr-o perspectivă fundamentală poate spune că această zonă euro nu ar fi trebuit alcătuită în felul în care a fost şi, sincer, nu poate rezista. Singura întrebare este cât de mult va dura agonia”, a spus Farage, adăugând că îngrijorarea sa este că aceasta va dura mulţi ani, poate chiar un deceniu, întrucât proiectul uniunii monetare este susţinut cu fanatism de către politicieni.

Vor risca totul pentru moneda euro

Farage spune că iniţial a crezut că pieţele financiare vor forţa ieşirea Greciei din zona euro, însă acest lucru nu s-a întâmplat tocmai datorită susţinerii politice. El a mai amintit că preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a declarat că va face totul pentru a salva moneda euro, iar acest lucru este adevărat; europarlamentarul crede că oficialul are dreptate, iar liderii Uniunii vor risca totul pentru proiectul uniunii monetare.

Nici măcar Germania şi Franţa nu vor putea rămâne împreună

Nigel Farage a ironizat decernarea Premiului Nobel pentru Pace în acest an Uniunii Europene, tocmai într-un moment în care statele membre sunt antagonizate tot mai mult. Iniţial, UE a fost concepută ca un pact franco-german având intenţii onorabile, respectiv prevenirea unor noi războaie. Totuşi, extinderea proiectului a fost înţeleasă greşit întrucât cetăţenii ţărilor europene nu vor să primească o identitate nouă, iar un stat nu se poate forma fără consimţământul general al cetăţenilor lui.
În spaţiul european se cască diferenţe nu numai între Germania şi Grecia sau între Germania şi Spania, dar chiar şi între Germania şi Franţa. Farage spune că, în final, nici măcar cele două ţări care au pus temelia Uniunii nu vor rezista împreună într-o formulă economică, politică şi militară comună.

Economia Greciei, sacrificată pe altarul ideilor comunitare

Europarlamentarul britanic, recunoscut pentru ideile sale eurosceptice, a spus că recent a întrebat-o pe Angela Merkel, cancelarul german, dacă nu ar fi bine pentru contribuabilii germani  care timp de 20 de ani au susţinut integrarea economică a Germaniei de Est, ca acum să fie scutiţi de a mai trimite cecuri în alb în restul Europei, iar dacă, în acelaşi timp, nu ar fi o eliberare pentru Grecia să iasă din zona euro şi, printr-o drahmă devalorizată, să îşi recâştige competitivitatea. Răspunsul lui Merkel a fost negativ: “Dacă Grecia iese, vor ieşi şi alte ţări şi va fi sfârşitul visului european”.
Declaraţia cancelarului german trădează, în opinia lui Farage, încremenirea într-un proiect politic, dar în subsecvent trebuie interpretată şi altfel: liderilor europeni nu le pasă că şomajul tinerilor din Grecia este de peste 60% sau că 25% din firmele private elene au dat faliment în ultimii cinci ani; nici măcar nu le pasă dacă întreaga economie a Greciei s-ar opri, atât timp cât proiectul uniunii monetare este menţinut.

Idioţi, cârpe şi oameni răi

Întrebat dacă are relaţii amiabile cu ceilalţi lideri europeni, deşi este foarte vehement în discursurile sale parlamentare, Farage a răspuns că nu are legături de ordin personal cu oamenii pe care îi critică.
El spune că nu este vorba despre oameni care au idei diferite pe care le susţin cu bună-credinţă şi împreună cu care poţi dezbate pentru a ajunge la unele concluzii comune. “Eu cred că aceşti oameni care conduc Europa sunt oameni răi; cred că sunt oameni periculoşi”, a spus europarlamentarul britanic adăugând că acestora nu le pasă de votul popular şi că acţionează pentru distrugerea democraţiei.
În poziţiile sale publice, de altfel, Farage a afirmat că Uniunea Europeană tinde să se asemene tot mai mult cu Uniunea Sovietică prin ignorarea realităţilor economice, tendinţele centralizatoare şi încercarea de sustragere a politicienilor de sub controlul electoratului din ţările de origine. Exprimarea sa a fost totdeauna tăioasă, iar uneori chiar la limita injuriei. Spre exemplu, în iunie a.c., într-o intervenţie pentru Fox Business, Farage l-a numit pe şeful Comisiei Europene, Manuel Barroso, un idiot comunist care se autoiluzionează, făcând trimitere la tinereţea acestuia când, în calitate de lider al studenţilor portughezi, şi-a exprimat deschis adeziunea la ideile maoiste. Europarlamentarul britanic l-a contestat şi pe preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, despre care spune că nu are niciun fel de reprezentativitate politică. Farage chiar a primit o amendă de 3.000 de euro din partea Parlamentului European după ce, în februarie 2010, a declarat în plen că Van Rompuy are charisma unei cârpe umede şi aparenţa unui mărunt funcţionar bancar.

Nassim Taleb: Moneda euro, o idee groaznică ce a încurajat îndatorarea excesivă

Uniunea Europeană a fost calificată recent drept “un proiect oribil şi prostesc” şi de către Nassim Taleb, fost trader pe Wall Street şi autor al best-seller-ului “Lebăda Neagră”. “Ideea că unificarea ar fi creat o economie care să poată concura China şi să arate mai mult cu cea a Statelor Unite este de-a dreptul un gunoi”, a declarat acesta pentru ultima ediţie a revistei americane de politică externă Foreign Policy.
Ceea ce a ruinat China de-a lungul istoriei a fost politica de sus în jos, iar ceea ce a asigurat măreţia Europei a fost tocmai diversitatea ei politică şi economică. Acum liderii europeni merg exact pe ideea centralizării care induce fragilitate. Modelul UE nu ar trebui să fie unul centralist, ci unul aflat la îndemână în inima Europei, respectiv cel al Elveţiei; acolo deciziile sunt luate la nivel local şi nu au nevoie de un Bruxelles. Ideea uniunii monetare a fost, de asemenea, una groaznică, în opinia lui Taleb, încurajând supraîndatorarea generalizată pe întreg continentul.


sursa: curierulnational.ro