Analize și opinii Cultură și Familie Extern Politică

Iohannis, către ambasadori: Vă rog să elaborați un plan pentru aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu SUA

Președintele Klaus Iohannis le-a transmis, miercuri, diplomaților români să elaboreze un plan privind aprofundarea și extinderea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite, precizând că acesta reprezintă “un pilon esențial al politicii externe și de securitate a României”, alături de obiectivul consolidării NATO și Uniunii Europene.
johannis
El a amintit că Parteneriatul Strategic cu Washingtonul va împlini anul viitor 20 de ani de la lansare.

“E o oportunitate pentru a reflecta serios ce putem face împreună cu partenerii americani pentru aprofundarea și extinderea sa. Vă rog să elaborați un plan de lucru în acest sens care să vizeze, în scopul pregătirii interacțiunii cu viitoarea administrație americană, intensificarea cooperării în domeniul securitar, inclusiv aplicarea deciziilor Summitului NATO din iulie, creșterea cooperării economice și investiții, respectiv privind cercetarea, inovarea, educația și, nu în ultimul rând, progrese palpabile privind eliminarea vizelor”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni, la primirea șefilor de misiuni, a consulilor generali și a directorilor institutelor culturale românești cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

Șeful statului a precizat că au fost făcuți pași însemnați în dezvoltarea Parteneriatului Strategic mai ales la nivelul cooperării politice și militare.

Iohannis: Faptul că România este astăzi o țară sigură și predictibilă — o realitate tot mai evidentă

Faptul că România este astăzi o țară sigură și predictibilă într-o regiune nesigură și imprevizibilă este o realitate tot mai evidentă, a afirmat, miercuri, președintele Klaus Iohannis, la întâlnirea cu diplomații români.

Klaus Iohannis i-a primit la Cotroceni pe șefii de misiuni, consulii generali și directorii institutelor culturale românești, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

“Faptul că România este astăzi o țară sigură și predictibilă într-o regiune nesigură și imprevizibilă este o realitate tot mai evidentă”, a declarat președintele.

Potrivit acestuia, Reuniunea Anuală a Diplomației Române reprezintă “un moment important de reflecție”. “În anul diplomatic care a trecut, România a continuat pe drumul corect, al respectării angajamentelor sale”, a adăugat Iohannis.

Președintele a apreciat, de asemenea, că “România este un pol de stabilitate și predictibilitate într-un context de vecinătate dificil”.

Iohannis, ambasadorilor: Promovați modelul românesc de protecție a minorităților

Președintele Klaus Iohannis le-a solicitat, miercuri, diplomaților să promoveze modelul românesc de protecție a minorităților naționale și să facă demersuri în statele în care există comunități românești ca și acestea să asigure un nivel de protecție similar celui din România.

“E necesar ca MAE, inclusiv prin Departamentul pentru Relația cu Românii de Pretutindeni, să susțină un înalt nivel de protecție a identității persoanelor aparținând comunităților românești din afara frontierelor, mai ales că România a reușit pentru minoritățile naționale de la noi să creeze un veritabil model de interculturalism eficient ce depășește prin nivelul protecției acordat standardul european. Trebuie să promovați acest model ca exemplu de bună practică și să faceți demersuri ca statele unde sunt minorități românești să asigure un nivel de protecție similar celui asigurat în România. Mă refer mai ales la folosirea limbii materne, accesul la educație, mass-media și serviciul religios în limba maternă, elemente fundamentale ale păstrării identității”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a precizat că protecția intereselor și drepturilor românilor de pretutindeni rămâne o obligație permanentă a diplomaților români, fie că este vorba de comunitățile tradiționale din vecinătate sau despre diaspora.

Klaus Iohannis i-a primit la Cotroceni pe șefii de misiuni, consulii generali și directorii institutelor culturale românești, cu prilejul Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

Iohannis: Fac apel la echilibru și rațiune în campanie; am văzut o lipsă de maturitate din partea unor politicieni

București, 31 aug /Agerpres/ — Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri, la Cotroceni, un apel la “echilibru și rațiune” în campania electorală pentru alegerile parlamentare și a mărturisit că a fost, recent, martorul manifestărilor unei “lipse de maturitate” în comportarea unor politicieni, în raport cu politica externă a țării.

“Pentru că ne apropiem de campania electorală, fac apel de pe acum la echilibru și rațiune. Politica externă și de securitate a României trebuie să fie una de consens național. Ea trebuie separată de competiția electorală și privită doar prin prisma intereselor României ca stat și ale cetățenilor noștri”, a declarat șeful statului, la întâlnirea cu diplomații români.

El a afirmat că a văzut, în ultima vreme, o lipsă de maturitate în ceea ce privește evaluarea politicii externe. “Spun asta pentru că am văzut în ultima vreme o lipsă de maturitate în raportarea la politica externă din partea unor politicieni — ce-i drept, nu mulți — dar care au exercitat, unii dintre ei, cele mai înalte funcții în stat”, a adăugat Iohannis.

În opinia sa, a diminua importanța demersurilor în politica externă din motive de campanie internă este o dovadă de “iresponsabilitate”.

“A rupe consensul de politică externă și a diminua importanța demersurilor noastre externe din motive de campanie internă reprezintă o dovadă de iresponsabilitate, ce nu folosește nimănui. Nici măcar acestor politicieni”, a punctat șeful statului.

Iohannis: România nu va face jocuri netransparente și nu va folosi dublul limbaj, sub pretextul diplomației, în mandatul meu
Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că în mandatul său România nu va face niciodată “jocuri netransparente”, nu va folosi “dublul limbaj sub pretextul diplomației” și nici nu va face compromisuri de la valori și nu va considera acceptabil încălcarea dreptului internațional.

“Unii cred că, în a fi onest și transparent în politica externă, există riscuri de imagine sau percepția slăbiciunii. Eu nu cred asta. Dimpotrivă, e un semn de seriozitate și o sursă de credibilitate și de putere pe termen lung. Din aceasta perspectivă, vă pot spune clar ce nu se va întâmpla în mandatul meu: România nu va face niciodată jocuri netransparente, nu va folosi dublul limbaj sub pretextul diplomației, nu va face compromisuri de la valori și nu va considera acceptabila încălcarea dreptului internațional”, a afirmat Iohannis, în fața diplomaților români, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a arătat că o diplomație “viguroasă” presupune coordonarea bună a instituțiilor statului care au responsabilități de politică externă.

Iohannis: Turcia, aliat indispensabil pentru stabilitatea în regiune; contăm pe angajamentul pentru principiile asumate în NATO și UE

Președintele Klaus Iohannis a afirmat, miercuri, că Turcia reprezintă un aliat indispensabil pentru stabilitatea în regiune, precizând că România contează pe angajamentul acestei țări pentru principiile și valorile asumate în cadrul NATO și al Uniunii Europene.

“Reiterez importanța Parteneriatului Strategic cu Polonia nu doar în domeniul asigurării securității și la nivel regional, dar și pe temele europene, unde avem obiective comune. O apreciere similară o dau Parteneriatului Strategic cu Turcia, aliat indispensabil pentru stabilitatea în regiune și pe al cărui angajament continuu — pentru valorile, principiile și obligațiile asumate în NATO și în relația cu Uniunea Europeană — contăm. În egală măsură, Trilaterala informală pe teme de securitate România — Polonia — Turcia este un format valoros, pe care dorim să îl continuăm și să îl dezvoltăm”, a declarat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a amintit că a condamnat cu fermitate “lovitura de stat eșuată” din Turcia.

Iohannis: Cu Rusia dorim o relație bazată pe predictibilitate și pragmatism

România dorește ca relația cu Rusia să fie bazată “pe predictibilitate și pragmatism” și să respecte interesele legitime ale țării noastre, a declarat, miercuri, la Cotroceni, Klaus Iohannis.

“Cu Rusia, dorim o relație bazată pe predictibilitate și pragmatism, cu respectarea intereselor legitime ale României. Suntem deschiși pentru menținerea canalelor de dialog, deoarece este nevoie de interacțiune pentru conștientizarea de către Rusia a imperativului predictibilității și, mai ales, al respectului pentru dreptul internațional”, a punctat Iohannis.

El a adăugat că România își dorește contacte cu Rusia “acolo unde este posibil, inclusiv în domeniul cultural, al schimburilor comerciale, pe categorii care nu intra sub incidența regimului de sancțiuni”.

“Respectarea angajamentelor internaționale și restabilirea balanței strategice în regiunea Marii Negre sunt însă premise esențiale pentru intensificarea dialogului”, a arătat șeful statului.

În opinia lui Iohannis, sancțiunile decise de Uniunea Europeană nu trebuie ridicate atâta timp cât înțelegerile de la Minsk nu sunt complet implementate.

“Reafirm poziția noastră că sancțiunile decise de Uniunea Europeană nu trebuie ridicate — nici măcar parțial — cât timp înțelegerile de la Minsk nu sunt complet implementate. În acest scop, rămâne esențială menținerea nivelului ridicat de coordonare trans-atlantică”, a adăugat șeful statului.

Iohannis le-a vorbit diplomaților și despre situația din Crimeea și Donbas și poziția României în această chestiune.

“În ceea ce privește situația din Crimeea și Donbas, reiterez ferm poziția României că suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt negociabile și că Europa nu are nevoie de încă un conflict prelungit”, a spus șeful statului, la întâlnirea cu diplomații români.

sursa: AGERPRES/(A — autori: Cătălin Alexandru, Oana Ghiță, editori: Mădălina Cochinescu Verman, Georgiana Tănăsescu, Mirela Bărbulescu, editor online: Andreea Lăzăroiu)

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Intr-adevar, o oportunitate pt a reflecta la “progrese palpabile privind eliminarea vizelor”- nepalpabile vreme de 20 ani in exercitarea calitatii noastre de partener strategic. Ciudat!
    “…tara sigura si predictibila intr-o regiune nesigura si impredictibila…”-daca asa ne asigura domnul presedinte, inseamna ca putem dormi linistit, chiar strategic.