Analize și opinii Politică

Iartă-ne, România!

Undeva în ţara noastră, pentru că încă trăiesc cu convingerea că este a noastră, am văzut un deal dezgolit de vegetaţie. Trecusem pe aici cu câteva luni înainte. Erau păduri vechi de sute de ani. Pădurile dispăruseră în numele profitului stors din inima ţării fără ca nimic să fie folosit în interes naţional.

Merg cu maşina către Cluj, pe autostrada care înseamnă milioane de euro pe kilometru din avuţia naţională… Merg pe Coasta Dalmaţiei, pe autostrada care a costat de cinci ori mai puţin pe kilometru. La noi, s-a ajuns la comisioane de până la 40% din valoarea contractului pentru adjudecarea unor lucrări. Aceşti bani nu ajung la buget.

Creditele pentru consum au împovărat economia şi au încurajat importurile din stocurile pe care marii producători ai lumii le-au creat. Supraproducţia din Occident din anii ‘90 a putut să fie temperată prin crearea unor pieţe de desfacere în estul Europei. Astfel, timp de 20 de ani, s-a încurajat consumul, lipsa de educaţie, prin promovarea unor pseudo-modele în mass-media şi cultul pentru lene. Mecanismul economic este simplu: apare din neant un moştenitor care îşi adjudecă suprafeţe imense, pe filiere în care avocaţi şi politiceni, într-o complicitate desăvârşită, îi oferă acestuia totul. O infimă parte din sumele vehiculate ajunge la buget, iar aceşti profesionişti ai desfrâului se îmbogăţesc peste noapte şi dispreţuiesc totul.

Îmi vine să râd şi să plâng, în egală măsură, când văd atâtea figuri tragi-comice care se perindă pe la tot felul de emisiuni şi care vorbesc, din marea lor goliciune sufletească, despre economia de piaţă. De la economia monetară la economia reală, de la PIB la venitul naţional, de la costuri la cheltuieli, ei „ştiu“ totul.

Iartă-ne, că le-am permis mitocanilor şi trădătorilor să-şi facă de cap în 20 de ani de ceaţă naţională. Iartă-ne pentru fabricile pe care le-am vândut la kilogram, pentru privatizările dezastruoase şi pentru distrugerea speranţelor. Iartă-ne, că te umilim în fiecare clipă şi, de multe ori, declarăm cu inconştienţă „Ne-am săturat de România!“. Profesioniştii din institutele de cercetări economice şi din universităţi ar putea decide, dacă ar fi consultaţi, care sunt vectorii ce pot asigura dezvoltarea reală a economiei. Marii specialişti plecați din țară se vor întoarce acasă. Cu siguranţă că va veni şi momentul acela.

Există un fel de trezire naţională care va aşeza lucrurile în matcă, va elimina lichelele şi va oferi oamenilor capabili și onești şansa de a construi. Controlul averilor nu trebuie să mai fie o utopie, ci să devină o realitate şi un mod chirurgical de a elimina hoţia. Se mizează prea mult pe faptul că românii şi-au pierdut speranţa. Undeva, în străfun­dul fiecăruia, este ascuns un sâmbure de lumină care va ieşi la suprafaţă atunci când cei care au demolat totul se vor aştepta mai puţin.

Iartă-ne, Românie, că nu am ştiut să ne bucurăm de dărnicia ta şi te-am îndurerat prin slugărnicie, lăcomie şi trădare.

Iartă-ne, începem să ne trezim…

P.S. La mulți ani, România!

autor: Paul Marinescu  Prof.univ. dr. Universitatea din București

sursa: capital.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Sa te ierte pe tine, profesor ignorant! I-ati umplu de diplome false si ati incurajat impostura! Rusine sa va fie! Este, in cea mai mare parte, meritul vostru.

  • Suntem sub ocupatie evreiasca si nu mai este a noastra aceasta tara. Pana si rusii cand am fost sub ocupatia lor ne-au lasat sa ne vedem de viata noastra. Astia ne-au cotropit mai rau si ca turcii. Se vede ca au o religie antiumana si aici nu ma refer la Vechiul Testament ci la Talmud.

  • People stop being idiots and blame your own problems on other group of people or other nations. For once assume responsibility of your own decisions and actions. The professor is right!. The truth hurts!

  • PROFESORE!ARTICOLUL DUMITALE ESTE FOARTE INTERESANT.SI IN MARE PARTE AI DREPTATE DE COSTURI.DAR,PRIN FAPTUL CA DECLARAM CU INCONSTIENTA CA” NE-AM SATURET DE ROMANIA”;NU AI DREPTATE PROFESORE.MAGARIILE CARE LE FAC ACTUALII SI FOSTII GUVERNANTI ESTE NORMAL SA COSTE ATAT DE SCUMP UN KILOMETRU DE AUTOSTRADA IN ROMANIA.DARNICIA,SLUGARNICIA,LACOMIA SI TRADAREA: DESPRE ACESTE INCONVENIENTE TREBUIE EXPLICAT LUI RADU BERCEANU.EL ESTE AUTORUL SCUMPIRII.DEOARECE SANT FIRME CAPUSA CARE SUG SANGELE POPORULUI ROMAN PRIN CONSTRUCTIA UNUI KILOMETRU DE AUTOSTRADA IN ROMANIA.TRAIAN BASESCU SI TOKES SANT ACUZATI DE INALTA TRADARE A TARII(VEZI INTALNIREA SECRETA DE LA TOPLITA)PENTRU RETROCEDAREA CELOR TREI JUDETE.I-MI PARE FOARTE RAU PROFESORE;ATAT DUMNEATA CAT SI TOATA SPUMA CENUSIE DE ANALISTI SI POLITOLOGI CARE AU APARUT DUPA LOVITURA DE STAT DIN ,89 IN COACE:AR TREBUI SA FACETI EDUCATIE INDIVIDUALA CU TOATA CLASA POLITICA ROMANEASCA.CARE MITOCAN SI TRADATOR A VANDUT FLOTA ROMANIEI LA UN DOLAR BUCATA.CINE A DISTRUS SI VANDUT FABRICA DE AVIOANE DE LA CRAIOVA.PROFESORE!!DUMNEATA STII MAI BINE CA MULTI ALTII.SPECIALISTII NOSTRII AU PLECAT PESTE HOTARE.PREA CURAND NU SE VOR INTOARCE.PENTRU CA NU EXISTA NICI O SPERANTA IN ROMANIA.LEGEA PENSIILOR CARE RECENT AU VOTATO PARLAMENTARII SI PRESEDINTELE(TOTI ACESTIA TREBUIESC IMPUSCATI:FINDCA NUMAI DOBITOCII FAC).DE CE NU GANDESC UN PIC:DACA AR FACE SA SCOATA LA PENSIE LA O VARSTA MAI FRAGEDA,IN FELUL ACESTA AR CREA CEVA LOCURI DE MUNCA.NU SE GANDESTE DE LOC.NUMAI LA INTERESELE LOR PROPRII.LA BUZUNARUL LOR.

  • Eu salut faptul ca mai exista oameni care constientizeaza natura prapadului ca se intampla de 20 de ani si pare sa nu se mai termine.
    Dar, domnule profesor, haideti sa vedem si ce au facut ceilalti, adica cei care ar fi trebuit sa fim opozitia. Nimic. Nimic din ceea ce defineste un intelectual: cooperarea cu cei de rangul lui.
    Pe mine, domnule profesor, nu ma intristeaza clasa mitocanilor, ei fac tot ce ar putea face, ci a desteptilor. Pentru ca ei nu fac nimic din ce ar putea face.
    Dumneavoastra nu sunteti din lumea asta, ci despre dansa.
    Cata vreme va veti mai multumi cu observarea nu veti face altceva decat sa va irositi viata, care era data pentru actiune.
    De observat veti putea observa mai bine de dincolo de mormant, domnule profesor.
    Sa traiti mai bine, va rog :)