Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Germania renunta si ea la explorarea si exploatarea gazelor de sist!

Ieri guvernul german si majoritatea parlamentara care-l sustine au retras din parlament legea care ar fi facut posibila explorarea si exploatarea gazelor de sist. Este o retragere usor rusinoasa chiar din partea celor care in trecut au fost cei mai infocati adepti ai acestei nazbatii.

Pentru a intelege mai bine cum s-au petrecut lucrurile in Germania, pe scurt o cronologie  si o scurta explicatie:
1. In Germania de la inceput suporterii explorarii gazelor de sist erau in varful guvernului si ministerului mediului, autoritati conduse de CDU (prietenii din Germania ai lui Basescu, Angela Merkel, CDU-ul care conduce PPE-ul european).

2. Pentru a permite explorarea si exploatarea gazelor de sist, guvernul Merkel, chiar ministrul mediului Altmaier, au introdus in Bundestag o lege care sa o faca posibila.

3. Vinerea trecuta, 31 mai 2013, consilliul oamenilor de stiinta care sfatuiesc ministerul mediului, a prezentat documentul referitor la explorarea gazelor de sist prin fracking in Germania. Pe scurt rezumatul argumentelor si concluziilor: Explorarea sau exploatarea in cativa ani a unor gaze de sist, pe langa ca ar periclita mediul, sanatatea cetatenilor, si siguranta imobilelor si aprovizionarii cu apa potabila, este din start o pretinsa si flasa solutie pentru problemele energetice. Nu rezolva nimic, si nu este absolut deloc recomandamibila pentru o o politica energetica viabila si sustenabila. Politica energetica se orienteaza cel tarziu acum catre rezolvari de bun simt pe termen lung, energie regenerabila  energie care nu se termina niciodata, si care nu creaza probleme de mediu.

4. Marti, 4 iunie 2013, ministrul mediului anunta ca grupurile parlamentare majoritare retrag din Bundestag legea care ar fi permis explorarea gazelor de sist. Oricum legea nua r fi trecut de a doua camera a parlamentului, in care opozitia (SPD-verzi) are o majoritate. Dar dinc e s-a putut auzi printre randuri, chiar parlamentarii CDU-FDP au semnalat guvernului ca nu vor vota legea, pentru ca nu au chef de noi probleme de mediu si experimente, care nu au niciun folos nici daca reusesc.

Trebuie stiut si momentul deloc onorabil in care aceasta stire este data: Stirile din media germana sunt in aceste zile dominate de catastrofa inundatiilor fara precedent. Nu este o intamplare ca renuntarea la fracking si gazele de sist din partea avocatilor ei cei mai ferventi se intampla tocmai acum, pentru a ascunde intr-un fel rusinea ca au sustinut pana acum cateva zile un asemenea demers.
Oricum ar fi este o stire buna, care nu trebuie ignorata, nici in Germania nici in Romania.

sursa: transildania.wordpress.com

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Din pacate informatia se pare ca este inexacta. Intr-adevar proiectul a fost retras, dar numai din motive electorale, fiind anuntata intentia reintroducerii lui dupa alegerile parlamentare care bat la usa, si doar din presiunea unui partid mai mic din actuala coalitie guvernamentala. Si retragerea lui NU inseamna din pacate o ”INTERZICERE” ci amanarea adoptarii unui cadru legislativ clar, in lipsa caruia nici nu se vor dezvolta puternic exploatarile de GDS, dar nici nu vor fi oprite activitatile deja in curs, pentru ca si in Germania, cu toate protestele multor ONG, se foreaza deja dupa gaze de sist….