Analize și opinii Politică

Germania, acuzata ca isi “deporteaza inuman” o parte a populatiei

Pensionarii germani sunt trimisi, pe motivul diferentelor substantiale de preturi, in camine de batrani din Europa de Est si Asia, in ceea ce a fost numit un proces de “deportare inumana”, informeaza Daily Mail.

Din ce in ce mai multi batrani sau persoane aflate in nevoia unor ingrijiri medicale sunt trimisi in afara tarii din cauza costurilor uriase din tara lor.

Cercetatorii au observat ca 1.146 de pensioanri germani locuiau in azilele din Ungaria in 2011, peste 3.000 in Cehia si aproximativ 600 in Slovacia, precum si in tari ca Spania, Grecia si Ucraina, dar si Thailanda sau Filipine.

Biroul Federal german de Statistica arata ca aproximativ 400.000 de batrani se afla in imposibilitatea de a-si permite internarea intr-un camin, deoarece speranta de viata a crescut, in timp ce pensiile au ramas la acelasi nivel.

Expertii estimeaza ca numarul celor care nu-si vor putea permite costurile din ce in ce mai mari ale caminelor de batrani va creste pana in pragul exploziei.

Este si cazul Marii Britanii, transmite Mediafax, unde foarte multi pensionari au ajuns in situatia de a fi nevoiti sa-si vanda locuintele pentru a-si putea permite plata costurilor pentru sanatate.  Anumite clinici private au inceput chiar sa dezvolte centre in afara tarii, in timp ce casele de asigurari au supus dezbaterii costurile reduse ale caminelor din strainatate.

Asiguratorii germani incearca sa investigheze daca azilele din afara tarii pot intr-adevar sa se ocupe de pacienti. Legea europeana limiteaza posiblitatea asiguratorilor de a acorda fonduri pentru tratamentele din afara tarii, masura susceptibila de a fi modificata ca urmare a faptului ca politicienii europeni sunt asteptati sa raspunda situatiei imbatranirii populatiei Europei.

Ulrike Mascher, presedintele VdK -un grup de expertiza socio-politica, a declarat pentru publicatia The Guardian ca “pur si simplu nu putem lasa acei oameni, care au construit Germania pana in punctul in care a ajuns azi, sa fie deportati. (…) Este inuman“.

Artur Frank, directorul Senior Palace, companie care gaseste camine de batrani pentru cetatenii germani in Slovacia, a declarat insa ca e gresit sa spui ca batranii sunt “deportati”. “Multi dintre el sunt acolo prin vointa proprie, rezultatul unor decizii sensibile luate de famillile lor, care stiu ca acolo le va fi mai bine”, a explicat Frank.

sursa: incont.ro