Politică

Dupa criza zonei euro vine o criza de democratie?

Irlanda si marile puteri ale Uniunii Europene au continuat si marti noapte discutiile pe marginea ajutorului financiar pe care Guvernul de la Dublin inca refuza sa il primeasca. Oricat de slabiti ar fi, irlandezii nu vor sa auda de ajutorul institutiilor internationale.

Curajul irlandezilor si efortul de a se proteja intr-o negociere cu UE si Banca Centrala Europeana merita totusi sa fie apreciate, scrie Wall Street Journal.

Ministrii irlandezi stiu, insa, ca, daca rezista pana la capat, panica investitorilor se va extinde si catre alte tari europene, iar acest lucru va duce teoretic la prabusirea zonei euro, o depresiune economica si o deraiere a proiectului european.

Presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, atragea atentia ca tarile membre trebuie sa coopereze pentru ca in joc se afla chiar supravietuirea zonei euro si a UE, dar spunea totodata ca este sigur ca problemele Irlandei pot fi gestionate. Are dreptate, mai ales pentru ca nimeni nu va accepta ca zona euro sa se destrame.

Orice tara care va parasi zona euro va avea o moneda slaba, iar datoriile ei vor creste, deoarece vor ramane in euro. Ar putea sa intre in incapacitate de plata si nu va reusi sa stranga niciun ban de pe piete pentru a se finanta. Astfel, in cazul Irlandei, daca nu exista aur la capatul curcubeului ca in povesti sau nu descopera 870 de milioane de barili de petrol pe coasta de vest, singura posibilitate ramane euro.

Si nu numai ca moneda unica europeana este singura sansa a tuturor, dar actualele probleme economice nu fac decat sa accelereze integrarea in zona euro. In schimbul unor garantii germane si a unui sprijin financiar din partea UE, toate statele din zona euro vor invata sa traiasca dupa regulile germane. Intrebarea e ce va urma dupa asta?

Grabit de criza, un nou model de guvernare fara prea mare responsabilitate directa asupra alegatorilor este construit, iar consecintele pe care acesta le va avea asupra democratiei nu au fost bagate in seama prea mult.

Independenta in zona euro, doar un concept abstract

Implicatiile nici nu exista daca e sa te iei dupa discursurile publice ale liderilor europeni. Chiar si ministrul de Finante al Irlandei spunea recent intr-un interviu ca nu se intampla nimic nou.

“Irlanda a fost intotdeauna legata de un aranjament valutar fix. Acum suntem legati de euro, dar am fost legati de lira sterlina mai mult de 150 de ani. Tarile mici nu isi permit luxul de a avea o moneda separata, se leaga de o alta. Nu e nimic neobisnuit”, afirma Brian Lenihan.

In realitate, partea politica a proiectului european este abia acum definitivata, deoarece la momentul introducerii monedei unice era un subiect prea complicat. Asta inseamna ca Irlanda nu este doar legata de o alta moneda, iar independenta ei este doar un concept abstract. In schimbul unui ajutor financiar, Guvernul de la Dublin va pierde la un moment dat controlul asupra impozitelor. Va exista un control extraordinar nu doar asupra bugetelor, ci in orice aspect al economiei unei tari din zona euro, iar acest control se va manifesta exact ca un guvern.

Ce se va intampla, insa, atunci cand un numar semnificativ de alegatori dintr-o tara a zonei euro vor decide ca vor sa isi schimbe Guvernul si vor vrea sa aleaga o anumita politica economica de stanga sau de dreapta? Cetatenii acestor tari vor descoperi atunci ca UE si Banca Centrala Europeana nu le permit acest lucru.

Scepticismul la adresa proiectului european se transforma in nationalism si extremism, dupa cum spunea Van Rompuy saptamana trecuta. Dar tot la o apropiere de extremism a cetatenilor ar putea sa duca si forma de guvernare europeana care nu lasa loc de alte optiuni economice.

Irlanda atrage zeci de investitori straini chiar si in criza

De cealalta parte a granitei irlandeze, Marea Britanie incearca sa profite de criza vecinilor ei si cauta solutii sa isi relanseze economia din Irlanda de Nord. Londra se gandeste acum sa permita Irlandei de Nord sa isi scada taxele pentru a-i atrage pe investitorii din Republica Irlandeza.

In prezent, aproximativ 70% din activitatea economica din nordul insulei este in sectorul public, iar guvernul britanic spera sa ajute Belfastul sa nu mai fie atat de dependent de restul Marii Britanii.

“In ciuda dificultatilor economice din primele sase luni ale anului, Republica Irlandeza a atras peste 50 de investitori straini, inclusiv cateva nume puternice globale. Este un motiv evident pentru asta si ne pune intr-un dezavantaj competitional”, a spus Owen Paterson, secretar pentru Irlanda de Nord.

Asta inseamna ca irlandezii au toate motivele sa ramana incapatanati si curajosi in negocierile cu UE si Banca Centrala Europeana. Daca investitorii straini nu au fost speriati de toate lucrurile rele care se spun despre Irlanda, de ce ar renunta la demnitate si o parte din suveranitate pentru un ajutor financiar?

autor: Alexandru Toreanik

sursa: ziare.com

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu