Analize și opinii Extern Politică

Comisia Europeană anchetează practicile fiscale ale unui stat membru al UE

236838maxim[1]Paralel cu o comisie europeană pentru anchetarea afacerii Luxleaks, Comisia Europeană a decis crearea unei alte comisii pentru cercetarea nu doar a unor nereguli din sistemul fiscal al Belgiei, ci a întregului sistem fiscal, a practicilor de optimizare fiscală considerate a contraveni normelor concurenţei, mult prea favorabile intereselor multinaţionalelor.

Comisia Europeană s-a angajat serios în examinarea problemelor legate de optimizarea fiscală în ţările Uniunii Europene, declanşând o nouă anchetă asupra practicilor de optimizare fiscală mult prea favorabile multinaţionalelor, dar considerate contrare regulilor concurenţei. A fost, până acum, cazul Luxemburgului (acordând avantaje fiscale pentru Amazon şi Fiat), al Olandei (avantaje fiscale în favoarea grupului Starbucks), al Irlandei (pentru Apple). Toate aceste state au fost arătate cu degetul de Executivul UE începând din luna iunie anul trecut. Acum este rândul Belgiei să fie pusă sub acuzare, dar pentru cu totul alte nereguli decât, spre exemplu, în cazul Luxemburgului. Acesta, ne amintim, încheia acorduri speciale cu unele multinaţionale, de obicei dintre cele mai înfloritoare ca profit, prin care li se percepea un impozit negociat, de regula mai mic decât ar fi plătit în statul de origine. În cazul Belgiei, lucrurile stau altfel şi sunt aşteptate dispute aprinse chiar la nivelul Uniunii, dat fiind că Bruxellesul supune analizei întregul sistem fiscal al unei ţări membre a UE. “Să schimbi regulile jocului fiscal la nivelul Europei este foarte dificil, declara – sub anonimat- un oficial cu mare experienţă de la Bruxelles pentru corespondentul permanent al ziarului francez de profil economic “Les Echos”. Este dificil, spunea el, deoarece pentru luarea unei decizii este necesar vot unanim, greu de obţinut pe tema fiscalităţii. Iar apoi, multiplicând astfel de anchete, Bruxellesul este pe cale să deturneze oarecum problema, provocând animozităţi din partea celor care nu acceptă presiuni “de la centru”.

În ce constau abaterile sistemului fiscal belgian
În Belgia funcţionează sistemul denumit al “beneficiilor excedentare”, aflat dintotdeauna în vizorul Comisiei Europene. În virtutea unei legi datând din 2004, o filială din Belgia a unei multinaţionale poate deduce din baza sa impozabilă beneficiile ce se presupune că le obţine prin apartenenţă la o structură internaţională (cheltuieli pentru cercetare, beneficii obţinute prin reducerea costului producţiei etc). Este un avantaj de care, însă, nu beneficiază şi întreprinderile belgiene. “Dacă ancheta va scoate la lumină această situaţie, avem de-a face cu o distorsionare de concurenţă”, a explicat Margrethe Vestager, Comisarul european pentru problemele concurenţei. Domnia sa nu a dorit să precizeze câte asemenea situaţii există în Belgia, dar ziarul belgian “Le Soir” vorbeşte de circa 60 de cazuri în care beneficiile taxabile au fost reduse cu 50 şi chiar 90%. Impozitul aplicat întreprinderilor pur belgiene este de 34%. Această anchetă asupra sitemului fiscal al Belgiei intervine exact în momentul în care a fost anunţată crearea unei comisii de anchetă asupra scandalului Luxleaks, solicitat de grupul Verzilor din Parlamentul European. Un scandal ce poate readuce în actualitate faptul că sistemul impozitelor preferenţiale percepute multinaţionalelor ce se instalau în Luxemburg a dăinuit mulţi ani, în perioada în care actualul preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a deţinut funcţiile de ministru de Finanţe şi de prim ministru al Luxemburgului. Vor avea loc, bineinţeles, audieri publice şi se aşteaptă că noua comisie creată pentru anchetarea sistemului fiscal belgian să devina un instrument de presiune politică prin denunţarea unor astfel de practici fiscale răspândite în întreaga Europă, a declarat copreşedintele grupului Verzilor din PE, Philippe Lamberts.

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu