Analize și opinii Cultură și Familie Extern Politică

Ce redevență negociază Guvernul pentru “tunul” Roșia Montană

Guvernul şi compania canadiană Gabriel Resources negociază creşterea participaţiei statului la Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) de la 19,31% la maxim 25% şi a redevenţei plătite de la 4% la 6%, au dezvăluit canadienii.

Compania anunță, potrivit unui comunicat citat de Mediafax, că a luat notă de declaraţiile premierului Victor Ponta privind includerea Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), alături de alte proiecte, în “Planul naţional de investiţii şi locuri de muncă” al Guvernului Romaniei.

Reamintim că Roşia Montană a fost trecuta în “Planul naţional de investiţii strategice şi crearea de locuri de muncă” lansat, joi, de Guvern, fiind prezentată ca proiect de “exploatare cu noi standarde de mediu”.

În așa-zisul “Plan”, la capitolul Roșia Montană se  spune că se are în vedere “protejarea patrimoniului şi creşterea beneficiului statului român la 78% din ceea ce generează proiectul”. Ce sunt cei 78 la sută de care vorbește Guvernul, în fapt?

RMGC susține că reprezintă estimări privind cheltuieli directe şi indirecte cu contractorii şi furnizorii în România, împreună cu taxe (atât pentru companie, cât şi pentru angajaţi), precum şi distribuirea de profituri statului român şi sunt bazate pe anumite presupuneri pe termen lung, tehnice, financiare, economice şi altele, inclusiv cele pentru preţurile materiilor prime (precum o cotaţie de 1.200 de dolari pe uncia de aur) şi rate ale cursului de schimb.

“Beneficiile respective presupun şi o majorare a participaţiei statului român în proiect la maxim 25% şi o rată a redevenţei de 6% din venituri, fixă pe durata de exploatare a minei. Ambele presupuneri sunt în prezent în negociere cu Guvernul”, se arată în comunicat.

Compania mai transmite că este “încurajată în mod deosebit” de includerea proiectului în planul autorităţilor române, dar rămâne în discuţii avansate cu Guvernul privind participaţia statului şi nivelul redevenţei și speră la o încheiere în scurt timp a negocierilor, care includ şi aspecte precum garnţii de mediu, o extindere a licenţei miniere, precum şi alte prevederi legale şi fiscale pe termen lung pe care compania le-ar dori adoptate.

Canadienii deţine la Roşia Montană prin concesionare în vederea exploatării cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.

Premierul Victor Ponta a declarat joi că negocierile pentru investiţia Roşia Montană vor fi finalizate până la începutul sesiunii parlamentare, în septembrie, iar lucrările vor începe dacă Parlamentul va aproba proiectul de lege pe care Guvernul îl va propune în acest sens. Cu alte cuvinte dacă majoritatea USL din Parlament aprobă ce dispune Ponta.

“Deva Gold şi Roşia Montană, vreau să avansăm în deblocarea acestor proiecte, cu respectarea tuturor normelor de mediu, urmând ca Parlamentul României să decidă în ceea ce priveşte deblocarea unor proiecte şi decizia finală vă aparţine”, a spus Ponta.

Sursa :cotidianul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Sa nu-i ajute Dumnezeu…
    Sunt membru, cu “carnet”, al PSD-ului; daca ponta da drumul exploatarii cu cianura la Rosia Montana, ma duc in fata primariei si-i dau foc. Legitimatiei. Chem pro tv-ul, ca gestul sa fie public.
    Nu-i cine stie ce sacrificiu, va rog sa ma iertati ca nu pot mai mult. Doar atata mai spun: eu nu sunt “oaia” lui ponta. Nu fiti nici voi oi!

  • nu se spune nimic despre wolfram, uraniu sau alte metale rare mai scumpe decat aurul si care sunt in concentratie f mare la rosia montana

  • cum adica “Canadienii deţin la Roşia Montană prin concesionare în vederea exploatării cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur şi 1.600 de tone de argint.”
    Ei au concesionat suprafata de teren pe care pot construi, pot creste vaci, DAR ZACAMINTELE DIN SUBSOL SUNT ALE STATULUI ROMAN SI NIMENI NU ARE DREPTUL DE A LE LUA FARA SA LE PLATEASCA…

  • Este praf in ochii nostri ( a romanilor) aceasta noua negociere. Au luat ca termen de referinta, redeventa de 4% si participatia statului roman, negociate de PDL, la care au mai plusat putin. De ce nu iau ,ca referinta, redeventa practicata de alte state ale lumii,(cand este vorba de exploatarea resurselor si zacamintelor din subsolul tarii noastre), care ajunde si la 80%? La noi tradarea si vanzare tarii la second hand,a devenit politica de stat? Rusine voua vi vai de noi !