Analize și opinii Politică

Cand iluziile tin locul solutiilor

Taierea pensiilor si a salariilor va fi decisa de judecatorii Curtii Constitutionale. Devine explicabil astfel uriasul scandal la care am fost obligati sa asistam in noaptea de luni spre marti, in Camera Deputatilor, pe marginea alegerii unui judecator la CCR. Votul majoritatii a trecut si de aceasta data ca un tavalug peste Regulamentul Camerei. Actuala Putere vrea sa controleze totul. Iar CCR nu poate sta in fata ambitiilor politice ale regimului basescian. De altfel, chiar aseara, la nici o ora dupa ce motiunea de cenzura a Opozitiei a fost respinsa, seful statului preciza cu nonsalanta ca ultimele trei numiri de la CCR formeaza o noua garnitura de judecatori neangajati politic. Tupeul a atins in Romania anului 2010 forme monstruoase, care pervertesc in fiecare zi o democratie tot mai iluzorie. Curtea Constitutionala ar trebui sa reprezinte edificiul apararii constitutionalitatii legilor, al regimului democratic, al milioanelor de romani.

Din pacate, cei noua judecatori sunt supusi unei presiuni politice fantastice. Pretul numirii in aceste functii a devenit unul greu de platit: subordonarea in fata intereselor Puterii. Unii accepta, insa, sa il plateasca. Faptul ca partidele au dreptul de a numi acesti judecatori in functie de algoritmul politic reprezinta o mare eroare. Situatia este similara si in alte tari membre ale UE, ar contracara decidentii zilei, insa situatiile nu pot fi nici pe departe comparate. La noi, pe taramurile dambovitene, lupta pentru Putere a depasit orice bariere. Ale decentei, ale responsabilitatii, ale minimului respect fata de nevoile unei populatii ce se scufunda in neajunsuri si austeritate. Marea drama a Romaniei nu este generata atat de situatia grava in care ne aflam, cat de incapacitatea politicului de a identifica solutii, alternative, de a opri acest devastator razboi dus cu cetateanul, cu interesele acestuia.

Probabil, taierea pensiilor si a salariilor va fi considerata constitutionala. Nu cred in varianta potrivit careia judecatorii CCR vor considera neconstitutionala scaderea pensiilor si vor permite doar reducerea salariilor. M-as bucura, insa, sa recunosc ca am gresit. Cu toate acestea, nu pot sa nu observ ca realitatea care traverseaza Romania in lung si in lat, una in care portocaliul ne sfideaza retina, se agraveaza cu fiecare zi. Remanierea care va veni in urmatoarea perioada nu va schimba nimic, cat timp in fruntea guvernului se afla acelasi premier care si-a demonstrat cu varf si indesat incompetenta. Cat timp la butoanele Romaniei se afla acelasi presedinte care continua sa subordoneze totul propriilor interese si ambitii politice.

Nu este exclus sa asistam la un gest teatral prin care unii ministri sa isi depuna demisia in aceste zile. Ministrii marginali in ecuatia guvernamentala vor fi sacrificati pentru a da bine in ochii populatiei. Pentru a calma parlamentarii Puterii. Pentru a crea iluzia ca viitorul va arata altfel. Tapii ispasitori vor fi identificati urgent. Se vorbeste chiar de iminenta inlocuire a unuia dintre “greii” din Modrogan. Poate Berceanu, poate Videanu. Ceilalti vor ramane. La fel de aroganti. La fel de avizi de Putere. La fel de dornici sa apere clientela portocalie.Guvernul va supravietui, cel mai probabil, pana in toamna. Boc are sarcina de a capta cat mai mult din nemultumirile populare. Apoi va fi demis. Sau isi va da demisia. Conteaza prea putin. Din pacate, pana atunci vom continua sa mergem pe drumul neajunsurilor, al austeritatii, al coruptiei portocalii. Este nevoie urgenta de un alt guvern. In care profesionalismul sa primeze. In care robinetul jafului generalizat sa fie oprit, iar resursele statului sa poata fi gestionate corespunzator. In care solutiile sa reapara in peisajul politic si sa ia, in sfarsit, locul iluziilor vandute populatiei de peste 20 de ani. Fie ele portocalii sau de alta culoare…

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu