Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Basescu – cateva tehnici de propaganda si manipulare politica

1. Stiind ca este aproape imposibil de demis:
Traian Băsescu “le-a comunicat susţinătorilor săi că merge la victorie în referendum, ca nu merge pe ideea câştigării la ‘masa verde’, prin neîndeplinirea cvorumului, ca declanşează o lupta reală în referendum, fără neapărat această plasă de siguranţă a invalidării prin cvorum”.

2. Sintagma “cinstit/necinstit”:
“Preşedintele suspendat nu a făcut decât să utilizeze “greşelile” adversarilor. A folosit pentru asta metode de propagandă şi manipulare, una dintre ele este aceasta, cinstit/necinstit. În utilizarea ei se bazează pe chestiunea plagiatului lui Victor Ponta şi sugerează că încercarea de forţare a Ordonanţei de Urgenţă peste hotărârea CCR este de aceeaşi natură cu plagiatul.

3. Un copil in brate:
Basescu a mai ales o metodă, luând un copil în braţe. Această modalitate de manipulare, pe care o folosesc toţi şefii de state şi, în general, persoane politice, vrea să sugereze faptul că sunt blânzi, nepericuloşi, cinstiţi şi orientaţi spre viitor şi să transfere asupra lor ceva din inocenţa şi gingăşia copilului, reflectată apoi în masă. La finalul conferintei o altă mamă prezentă l-a eveniment a vrut să-şi plaseze şi ea copilul în braţele preşedintelui, însă acesta a evitat să dea curs doleanţei. Basescu a făcut o opţiune riscantă, pentru că din 2009 şi până acum nu a trecut prea mult timp şi episodul copilului lovit, în filmuleţul acela – lovire pe care domnul Băsescu nu a negat-o când a fost vorba să pună mâna pe Biblie – poate să revină în mintea multor alegători. Rămâne de văzut în continuare cât de eficientă a fost pentru domnul Băsescu această stratagemă propagandistică, cu copilul în braţe”.

4. Delir de interpretare:
“Trăim ceea ce în psihiatrie se numeşte “delir de interpretare”. Atunci când bolnavul, cel care are o afecţiune în această direcţie, face din cel mai mic amănunt un cap de scenariu inspiraţional, de mania persecuţiei, aşază totul în story-uri îndreptate împotriva sa sau a altcuiva, suferă deci de această supra-interpretare continuă. De asta suferim noi, societatea românească în clipa asta. În condiţiile de tensiune ridicată, murdară, care s-a acumulat în săptămânile şi zilele din urmă, orice s-ar întâmpla acum, chiar lucruri banale şi lipsite de semnificaţie sunt imediat supra-interpretate într-o direcţie sau alta, în funcţie de interesul taberei politice. Este foarte greu să supravieţuiască în aceste condiţii oamenii care încearcă să fie raţionali, obiectivi, care încearcă să îşi păstreze luciditatea”. (jurnalul.ro // rtv.net)

CINE NU ARE MEMORIA ISTORIEI RISCA SA O REPETE:

Regimul Băsescu, sub lupă – 10 tehnici practicate de manipulare a maselor

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Dle CTP,
    Ca tot va place literatura, iata pe scurt, mai mult pentru cititori, subiectul unei povestiri de Cehov. Un elev de liceu vine dimineata, dupa o noapte in care a lipsit de acasa: „Tata, sunt celebru! De acum ma stie toata Rusia!”, spune acesta intanzandu-i ziarul tatalui ramas interzis. Ce se intamplase? Birjarul unei sanii daduse peste elevul baut iar acesta fusese transportat la spital. „Elevul baut”, in numele caruia va simtiti deodata bagat in seama si „mândru că sunt român”, este insasi Romania, in frunte cu cei doi infantili stapani recent cocotati in copacul puterii. Va citez: „Am simţit că sunt şi eu băgat în seamă, ca român, şi nu mă aşteptam la asta. Este o surpriză teribil de plăcută pentru mine. Nu mă aşteptam ca Europa şi America să ne bage în seamă atât de mult” […] „toate acestea m-au făcut să nu mă mai simt ultima găină din Gostat, a Europei.” Toate astea sunt motive de mandrie? Sau invers, de rusine. Pentru ca daca dvs va dati cocos atunci cand spuneti, atat de memorabil, ca nu va mai simtiti „ultima gaina din Gostat, a Europei”, va rog sa nu uitati ca Europa la care va referiti va continua sa se uite la noi inca mult timp de acum inainte ca la o „oaie neagra”. Ce preferati sa fiti: „ultima gaina” sau „oaia neagra”? Pentru ca noi nu vrem sa fim nici una, nici alta. Vrem sa ramanem doar europeni. Romani europeni, si atat. Prin recentul demers nu faceti decat sa contribuiti la „delirul de interpretare” trait din plin, pe vipia asta politica, de opinia publica.

  • Si a facut rau Basescu ca a aratat magariile facute de P{onta si Porumbacu?Treziti-va odata pentru totdeauna ca ceace a fost nu va mai fi cu toate ca ramasitele comuniste vor sa readuca doctrina comunista printre tineri.

  • Apel catre Basisitii infocati(a se exclude cei platiti sa faca propaganda): luati o initiativa populara pentru organizarea unui referendum care sa-i permita lui Base sa candideze pt un al treilea mandat si pe al patrulea sa-l lase mostenire lui EBA. Si sa aveti grija sa fie validat si de Curtea Constitutionala.
    Asta ca nu cumva sa ramana tara fara un asemenea conducator!…Unde mai gasim noi unu ca el!?
    Daca va fost bine in ultimo opt ani ganditi-va cum va va fi peste inca 6 sau 11. …daca-i mai apucati!