Analize și opinii

Austeritate si (noi) generatii de sacrificiu

Si in 2010 combatem criza prin lupte pentru Putere. Nu avem guvernare, nu avem Opozitie. Totul merge din inertie, iar consecintele economice se vad la tot pasul. Noul guvern Boc orbecaie prin cotloanele recesiuniii mimand stangaci actul guvernarii. Austeritatea este aruncata exclusiv in spatele unei populatii care si-a pierdut speranta in mai bine. Singurul drept al cetatenilor este acela de a strange din dinti, de a pune umarul la scoaterea Romaniei din criza. Ce conteaza ca tot acest efort financiar pe care il face fiecare dintre noi nu este sustinut de masuri economice concrete. Conteaza doar ca se creeaza iluzia echitatii sociale, a sanctionarii drastice a celor cu pensii speciale. La randul lor, partidele din Opozitie sunt ocupate cu reglarile de conturi din interior. Taberele se lupta pentru a prelua suprematia, uitand ca menirea unui partid de Opozitie este sanctionarea esecurilor guvernarii. Nu poate fi vorba ca PNL si PSD sa reprezinte, cel putin in acest moment, o alternativa la dezastrul actualei guvernari.

De altfel, pe haosul din Opozitie mizeaza si liderii din Modrogan. Acestia stiu ca guvernul va rezista politic, atata timp cat Opozitia este sfasiata de lupte interne. In tot acest timp, numarul parlamentarilor independenti continua sa creasca. Vor sa puna chiar bazele unui partid, care sa conteze si mai mult in ecuatia Puterii. Nemultumiti de statutul de parlamentar de Opozitie, acestia sunt atrasi de mirajul guvernarii. Functii caldute, afaceri cu statul, salvarea firmelor unor apropiati fac parte din conditiile care se pun in momentul acceptarii unei migratii in barca Puterii. Devine evident ca actuala clasa politica nu poate salva Romania.

Compromisuri, interese, orgolii si o iresponsabilitate crasa. Asa ar putea fi caracterizati, cu putine exceptii, politicienii ultimilor 20 de ani. Nici in acest an situatia nu este diferita. Aceiasi actori politici jalnici recita discursuri in care nu mai cred nici chiar ei. Noi, ceilalti nu putem depasi faza generatiilor de sacrificiu. Ne-am castigat in decembrie 1989 “dreptul” de a fi umiliti, pacaliti si furati in fiecare zi. Pentru ca alesii nu vor intelege niciodata ca menirea lor este alta. Ca populatia nu trebuie privita doar ca o masa de votanti utila numai in campaniile electorale.

De altfel, recentul Congres din PSD si alegerea lui Victor Ponta drept presedinte al partidului pot fi percepute ca un inceput de reforma a clasei politice. Este greu de crezut, insa, ca tanarul politician va avea forta sa se rupa de influenta unor lideri marcanti ai PSD, lideri ce nu vor ezita sa conduca, de altfel, prin deciziile acestuia. Lipsa alternativei la actuala guvernare reprezinta una dintre marile probleme ale Romaniei anului 2010. O Romanie inca departe de iesirea din criza.

Iulian BADEA
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu