Analize și opinii Politică

Ambitii politice in tara saraciei

Degringolada in care se zbate Romania este totala. Totul se reduce la disperate lupte pentru Putere, la obsesia de a pastra sau de a ajunge la privilegiile conferite de actul guvernarii. Clasa politica demonstreaza si de aceasta data o capacitate uriasa de a se metamorfoza in fata unei situatii economice si sociale tot mai grave. Sunt afisate noi masti, se mimeaza ingrijorarea. Presedintele Basescu nu va concepe niciodata sa piarda Puterea. Va dori sa dea ora exacta a politicii pana in ultima zi a celui de-al doilea mandat. Ma numar printre cei care sunt convinsi ca seful statului va incerca sa isi impuna cu orice pret un om de paie la Cotroceni si dupa 2014. Tocmai din acest motiv devine greu de crezut ca liderii Opozitiei vor identifica resursele politice prin care vor putea provoca anticipate. Majoritatea actuala, una creata prin tradare si compromisuri, va ramane fidela acestei guvernari falimentare si corupte, cat timp liderii UDMR si cei ai UNPR isi vor pastra influenta, privilegiile, imunitatea in fata unei Justitii ajunse la remorca decidentilor zilei. Astfel ca devine improbabil ca PNL si PSD sa poata atrage macar UDMR de partea lor in acest demers.

Mai mult, divergentele dintre liberali si social-democrati incep sa ii ingrijoreze pe toti cei care mai sperau intr-o alternativa la guvernarea portocalie. Antonescu si Ponta au viziuni diferite. Nimic anormal pana la un punct, in conditiile in care avem de-a face cu un partid de stanga si unul de dreapta. Cu toate acestea, incapacitatea celor doua partide de a depasi orgoliile si ambitiile personale si de a identifica urgent (situatia o impune!) o punte de legatura comuna arata in modul cel mai elocvent falimentul actualei clase politice. Fiecare vrea sa devina “vioara intai” intr-o ipotetica guvernare. Fiecare isi aroga dreptul de a numi premierul. Fiecare are propria versiune a programului economic care va relansa, teoretic, economia. PSD pare dispus sa mai astepte pana la alegeri. Liderii sai stiu ca orice zi in care actuala guvernare va ramane la Putere va aduce un plus electoral social-democratilor. Obsesia lui Ponta si a colegilor sai de a conduce singuri, eventual doar cu UDMR, aduce grave prejudicii unei tari afundate in neajunsuri si saracie. La randul lor, liberalii se dau adeptii deciziilor transante. Vor declansarea urgenta a anticipatelor si suspendarea presedintelui. Ambele variante sunt putin probabile in acest moment cat timp, repet, majoritatea parlamentara alege sa gireze actualul guvern. Antonescu stie acest lucru. Vrea, insa, sa puncteze la capitolul imagine electorala. Liderii din PNL incearca sa suplineasca numarul parlamentarilor, cu o incisivitate crescanda. Lupta pentru statutul de lider al Opozitiei va continua si va impiedica din fasa orice fel de apropiere intre cele doua partide. Pretul pe care populatia il plateste in tot acest timp conteaza mai putin. Conteaza doar frustrarile liderilor unor partide care continua sa viseze la “blana ursului din padure”. Impotenta Opozitiei ajuta actuala Putere. O Putere care va continua sa tina deschis “robinetul jafului”. O Putere care va continua sa calce in picioare Constitutia Romaniei, Regulamentele Parlamentului si o populatie ajunsa la capatul rabdarii. O Putere care va continua sa minta si sa umileasca. O Putere care va fi tinuta in viata, indiferent de consecinte, de cel ce continua sa promita ca romanii vor trai mai bine. Chiar in tara in care, potrivit sondajelor, aproape jumatate dintre romani deja regreta caderea comunismului. Situatia devine alarmanta. Din ce in ce mai alarmanta…

Iulian Badea
sursa: cronicaromana.ro

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Putere,opozitie?Nu.Doar o adunatura de scursuri subumane, politruc comunist-ceausist-iliisto-basesti.
    Odata cu caderea inevitabila si irevocabila a PDL-ului teroristului international Basescu Traian,poate ca se vor limpezi si apele atat de tulburi ale politichiei romanesti.
    De ce va cadea PDL-ul?
    Pentru ca:
    Oricare “castig” al PDL-ului va fi unul iluzoriu si pagubos pentru intregul PDL,dar si pentru Basescu Traian care s-a implicat in guvernarea PDL-ista in mod nepermis constitutional.
    Guvernarea PDL-ista condamnabila international si national este o guvernarea discretionara de tip totalitarist deoarece incalca toate principiile fundamentale ale guvernarii intr-un real stat de drept:
    Guvernul PDL-ist a incalcat:
    1.PRINCIPIUL LEGALITATII deoarece s-a substituit dispozitiilor stabilite pe cale generala si impersonala de legiuitor,Parlament,prin multitudinea OUG-lor neconstituionale si ca o consecinta a excesului de putere,falsificand LEGEA.In guvernarea PDL-ista legalitatea a fost grav obstructionata astfel incat cei nemultumiti de activitatea guvernamentala, manifestata in actele acesteia ,sa mai aiba la dispozitie o actiune in justitie ,justa,temeinica si legala,justitie supusa coruptie iliisto-basesti.
    2.PRINCIPIUL PROPORTIONALITATII.
    Atat timp cat guv.PDL-ist a facut exces de putere pentru a promova interesul personal al gruparilor corupte din PDL, in detrimentul interesului general, aducand atingere drepturilor cetatenesti,acest principiu este grav incalcat,reintorcandu-ne sub guvernare PDL -ista la o prima forma totalitarista ce se poate agrava in continuare.
    3.PRINCIPIUL PERMANENTEI SI CONTINUITATII IN ASIGURAREA INTERESULUI GENERAL.Acest principiul exprima perinitatea guvernarii,care trebuie sa fie continua,prompta,si energica deoarece reprezinta necontenit statul roman,in interior si-n afara.Razgandirile, revenirele si haosul din poliitca fiscala a PDL-ului,spre exemplu ,incalca acest principiu.
    4.PRINCIPIUL SUBSIDIARITATII.Isi gaseste definitia in Carta Europeana a Autonomiei Locale,Carta incalcata de PDL prin politizarea excesiva, abrupta a administratiilor locale cu consecintele vazute la inundatiile din Moldova.
    5.PRINCIPIILE BUNEI ADMINISTRARI.
    Aceste principii sunt consacrate de Curtea de Justitie a U.E si se bazeaza pe: incredere si predictibilitate,deschidere si transpatenta,(vezi acuzele si vanatoare PDL ista impotriva mas-mediie romanesti si straine)responsabilitate,eficienta si eficicacitate.
    Ce inseamna aceasta?Inseamna ca intreaga clientela corupta adunata ciorchine in guvernul PDL-boc-basescu -udrea,videanu , sa dispara, deoarece ei NU sunt APTI de corectitudine procedurala, de profesionalism si integritate in guvernare.

    De aceea PDL-ul nu mai are nici o sansa socio-economico-juridica si politca de a mai ramane liber si cotat ca “partid” politic in Romania ,tara membra a U.E.
    Chiar daca prin inselaciune,prin abuz de puterea ,deja detinuta, PDL-ul ar mai induce in eroare o parte din electoratul romanesc ,dezumanizat,saracit,pe plan european si international PDL–ul cu sau fara Basescu traian a pierdut definitiv.