Politică

Ucraina şi Europa: Adevărul începe să iasă la iveală?

eu_flag_bombs-workerÎnaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a recunoscut pentru prima dată de la începutul operaţiunii militare a Kievului în estul ţării creşterea îngrijorătoare a numărului de morţi în rândul civililor.
Potrivit datelor ONU, doar în ultimele două săptămâni, numărul morţilor aproape că s-a dublat, depăşind cifra de două mii. În urmă cu o săptămână, în Ucraina s-a deplasat Vincent Cochetel, directorul Biroului European al Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi. El a declarat că „nu a fost pregătit pentru ce a văzut în estul Ucrainei”. Minciunile şi dezinformările practicate de Kiev şi sponsorii din Washington despre evenimentele din zonă încep să iasă încetul cu încetul la suprafaţă.

În ziarele europene apar articole care, în urmă cu două luni, nici măcar nu ne puteam închipui că ar putea fi publicate.

„Timp de multe luni, Occidentul l-a demonizat pe preşedintele Putin cu ajutorul unor figuri precum prinţul britanic Charles şi Hillary Clinton, care l-au comparat cu Hitler. Ca şi cum n-ar fi observat că întreaga criză a fost provocată de tentativele de absorbire a Ucrainei în UE. Nimeni nici măcar nu a putut să-şi închipuie că Moscova va lăsa fără răspuns încercarea de a înghiţi leagănul identităţii ruse şi atragerea lui în imperiul Bruxelles. Împreună cu singurul port al Rusiei în Crimeea, care trebuia să treacă în posesia NATO”, scrie publicaţia britanică The Daily Telegrapf.

Tot mai des, în presa electronică se fac auzite vocile experţilor care în timpul „iubirii necondiţionate” faţă de Kiev nu au fost lăsaţi să-şi spună opiniile. Acum li se oferă posibilitatea să-şi spună deschis punctul de vedere atât despre operaţiunea în forţă, cât şi despre prăbuşirea avionului malaiezian Boeing în estul Ucrainei.

„M-am obişnuit să analizez faptele, nu zvonurile şi dezinformările. Iar nouă ni se aduc pe tavă concluzii fără dovezi”, spune cunoscutul istoric american Stephen Cohen, profesor emerit la universităţi din Princeton şi New York. Orice detectiv vă poate spune că într-o crimă principalul este stabilirea motivelor, declară istoricul.

„Singurii oameni sau structuri care au avut motive să doboare avionul sunt cei care au vrut să întoarcă opinia publică împotriva cuiva. Dacă nu a fost o întâmplare tragică, dacă totul a fost planificat, singurul care a avut motive a fost Kievul”.

Stephen Cohen este convins că, în prezent, am ajuns deja în momentul în care poate începe un război real. Doar SUA pot impune Kievului să înceteze bombardamentele asupra estului ţării sale şi să se aşeze la masa tratativelor.

„SUA, citez declaraţia de săptămâna trecută a Pentagonului în Congres, „are consilieri integraţi în Ministerul ucrainean al Apărării”. Înseamnă că noi conducem acest război. Kievul nu are bani. El nu are experienţa şi armamentul necesar, în afară de cel rămas din timpurile sovietice. Înseamnă că noi şi NATO desfăşurăm acest război”.

În privinţa sancţiunilor economice împotriva Rusiei, pe care Washingtonul i le-a băgat pe gât Europei, experţii consideră că „docilitatea” Bruxelles-ului va provoca ţărilor UE mai multe prejudicii decât Moscovei.

Autor: Andrei Fediasin

Sursa: Vocea Rusiei

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu