Politică

Traim in lumea in care „Eu” se scrie cu litera mare mereu

wp___me_vs_them_by_t4m3rNimic nu-l face pe om mai usor de manipulat decat simplul fapt de a se crede buricul pamantului. Am fost invatati, dupa  20 de ani de campanii ( o secventa dintr-un razboi) de marketing indreptate impotriva  sufletului romanesc, impotriva smereniei  romanesti, sa fim mandri, preocupati de noi si numai de noi, sa investim in noi, sa facem ceva pentru noi, sa na rasfatam, sa ne facem pofta, sa avem dreptatea noastra, adevarul nostru. In sfarsit, dupa o cursa nebuna care a durat 20 de ani, am prins in sfarsit Occidentul din urma. Nu, nu la nivelul civilizatiei – de genul – spalam strazile cu sampon, nu claxonam in trafic, aruncam hartiile la cos, ci la nivelul comportamentului exterior – am ajuns plini de fatarnicie, afectati, orgoliosi, superficiali, egocentrici. Da, privind asa, am intrat in Occident, acolo unde „EU” se scrie cu litera mare mereu. Ca sa ajungem aici, noi am lepadat  spiritul rasaritean, Ortodoxia. In graba am lepadat virtutea cea mai de pret –  haina dumnezeirii care este smerenia, ne-am rusinat de sfintii nostri ca sa putem adopta niste vedete cu aer de prostituate. Noua,  sfintii ne erau vedete, pentru ca ei fugeau de maririle pamantesti, noi stiam inca din basme sa alegem calul cel mai rapciugos, lada cea mai mica, noi stiam ca in viata bucuria se impleteste cu tristetea. Am lepadat toate astea pentru ca nu se potriveau cu statura mandra a occidentalului pe care incercam sa-l imitam.

Daca ne oprim un moment din alergatura noastra cotidiana, daca facem stop- cadru in filmul vietii noastre, regizat de noi insine, dupa un model marketizat la Hollywood, vom vedea ca am ajuns intr-un impas. Scenariul acesta nu ne mai satisface.

De ce oare?

Oare pentru ca am ajuns prea repede in punctul asta, fara sa avem parcursul organic al occidentalului, mostenirea, organizarea lui, cultul istoric pentru materialism, scientism, estetism?  Este vorba de altceva, am intrat intr-o cursa, am fost impinsi intr-un joc. Acest joc a inghitit cu totul intregul Occident. Se numeste  Game Theory, a fost conceput de John Nash ( a fost facut si un filmul dupa viata lui – Beautiful  mind) Teoria aceasta a fost transpusa in mai multe domenii, in aplicatii militare, sociologie. S-a incercat transpunerea comportamentului uman dupa o schema matematica – pentru aceasta era nevoie ca fiecare individ sa fie egocentric, sa caute doar interesul si supravietuirea lui. Odata ce un jucator facea un gest altruist, nu mai actiona in interesul propriu si era dispus sa se sacrifice,  intreaga schema dadea eroare.  Poate vi se pare paradoxal  dar stapanii si inginerii societatii de astazi  ne vor egocentrici ca sa ne poate controla si manipula mai bine.

Daca vrem sa nu fim manipulati, daca vrem sa nu fim doar  jucatori intr-o schema matematica prestabilita carora nu le ramane decat sinuciderea, este  vremea sa fugim din lumea celor ce scriu „EU” cu litera mare mereu, este vremea sa punem apropele pe acelasi plan cu noi sau poate chiar mai sus, este vremea sa invatam sa ne sacrificam unii pentru altii. Vom castiga cu totii cand sistemul va da eroare. Vom castiga libertatea.

Sursa: Evita colapsul

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Starea societatii de azi a fost descrisa de Apostolul Pavel din Tarsul Ciliciei astfel :Sa stiti ca in zilele din urma,vor fi vremuri grele . Caci oamenii vor fi iubitori de sine,iubitori de bani,laudarosi,,trufasi,hulitori,neascultatori de parinti,nemultumitori,,fara evlavie,fara dragostefireasca,neanduplecati,clevetitori,neanfranati,neanblanziti,neiubitori de bine,vanzatori,obraznici,ingamfati,,iubitori mai mult de placeri decat de Dumnezeu,,avand doar o forma de evlavie dar tagaduindui puterea, . 2 Tim 3 -1-5 . Aceasta este starea societatii de azi prevazuta de Pavel din Tars acum aproape 2000 ani .