Analize și opinii Politică

Suprataxă de 60% pentru companiile care produc gaze naturale în România, inclusiv în Marea Neagră

Guvernul va suprataxa cu 60% companiile care derulează activităţi de extracţie şi vânzare a gazelor naturale din România, inclusiv din perimetrele din Marea Neagră, taxă aplicată la veniturile suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sector, scrie mediafax.ro, care citează un proiect de ordonanţă lansat în dezbatere publică.

Taxa va intra în vigoare la 1 februarie şi va fi aplicată până la finele anului 2014.

“Operatorii economici, inclusiv filialele acestora şi/sau operatorii economici apaţinând aceluiaşi grup de interes economic, care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din România pe teritoriul naţional, în marea teritorială, în zona contiguă şi/sau zona economică exclusivă a României din Marea Neagră, sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata taxei asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale”, se arată într-un proiect de ordonanţă.

Taxa va reprezenta 60% din veniturile suplimentare, din care se deduc redevenţele aferente acestor venituri, precum şi investiţiile în segmentul upstream, fără a depăşi 30% din veniturile suplimentare.

Investiţii in segmentul upstream reprezintă investiţii de dezvoltare şi extindere a zăcămintelor existente, explorarea şi dezvoltarea de noi zone de producţie.

Venitul suplimentar va fi calculat pe baza unei formule care va lua în calcul preţul gazelor naturale din producţia internă proprie destinate revânzarii consumatorilor casnici şi noncasnici, preţul de achiziţie a gazelor naturale din producţia internă pentru consumatorii casnici şi cei noncasnici în anul 2012, respectiv 495 lei/1000 m3, ajustat cu ratele inflaţiei în anii următori anului 2013 până la data aplicării, volumele de gaze din producţia internă vândute pentru consumatorii casnici şi noncasnici.

Nu intră sub incidenţa taxei veniturile suplimentare obţinute din capacităţile de extracţie realizate după intrarea în vigoare a ordonanţei.

Descarcă aici nota de fundamentare şi proiectul de OG.

Taxa reprezintă cheltuială deductibilă la stabilirea profitului impozabil şi venit la bugetul de stat.

Producţia internă de gaze naturale este asigurată aproape în totalitate de companiile OMV Petrom şi Romgaz Mediaş, scrie mediafax.ro

De asemenea, OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat în luna februarie a anului trecut o descoperire semnificativă de gaze la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României. Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011. Companiile care produc petrol şi gaze naturale plătesc în prezent redevenţe cuprinse 3,5% şi 13,5% din producţie, în funcţie de tipul zăcămintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redevenţelor au fost fixate în 2004 şi sunt valabile până în decembrie 2014, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

Anul trecut, Liviu Voinea, actual ministru delegat pentru Buget, a declarat că producătorii de gaze naturale şi cei de energie electrică vor fi taxaţi în plus, începând cu 2013, pe veniturile suplimentare obţinute în urma liberalizării preţurilor, până la încheierea procesului de liberalizare. În opinia actualului ministru, o astfel de taxă se justifică deoarece producătorii vor obţine un venit pentru care vor beneficia de liberalizarea preţurilor, fără să fi efectuat investiţii noi.

Guvernul a agreat cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europerană un caledar de liberalizare a preţului gazelor, prin renunţarea treptată la tarifele reglementate. Preţurile ar urma să fie complet dereglementate începând cu 2013 şi până în 2018, dar, potrivit autorităţii de reglementare în domeniu (ANRE), ar putea fi prelungit până în 2019. Datele anunţate în vara anului trecut de ANRE arată că preţul gazelor pentru populaţie va creşte cu 10% atât în 2013, cât şi în 2014, pentru ca în 2015-2018 să urce cu 12% anual, prin ajustări trimestriale, conform calendarului de eliminare a tarifelor reglementate.

Autor: Ciprian Mailat
sursa: capital.ro

Despre autor

contribuitor

Adauga comentariu

Adauga un comentariu