Politică

SRI – vulnerabilitate a statului de drept

677Serviciul Român de Informații a derapat grav de la principiile democrației, transformându-se – dincolo de limitele legale ce i-au fost conferite – într-o veritabilă poliție politică. Fără a avea acest drept, instituția s-a implicat în lupta anticorupție, furnizând Direcției Naționale Anticorupție informații care, în mod normal, n-ar putea fi folosite în instanțele de judecată, fiind obținute ilegal. De frica DNA, judecătorii eliberează – tot dincolo de prevederile legale – ofițerilor de informații mandate de interceptare a cetățenilor, călcând în picioare orice norme de drept românesc ori european.

După cum am aflat zilele acestea chiar din gura lui Klaus Werner Iohannis, „SRI a contribuit semnificativ la lupta împotriva corupției” în anul 2014. Bineînțeles că da, cu o singură condiție: ca serviciul să-și desfășoare activitatea în limitele legalității și în niciun caz ca poliție politică. Ceea ce și face la momentul actual, după cum vom arăta, ignorând cu știință legile ce guvernează ori ar trebui să guverneze această țară.

Oamenii generalului Coldea dau cu legile de pământ

Legea nr. 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI zice la art. 2: „SRI organizează și execută activități pentru culegerea, verificarea și valorificarea informațiilor necesare cunoașterii, prevenirii și contracarării oricăror acțiuni care constituie, potrivit legii, amenințări la adresa siguranței naționale a României”. Foarte frumos.

La art. 13 mai zice: „Organele SRI nu pot efectua acte de cercetare penală (…)” La fel de frumos. Dar ce face serviciul în realitate? Exact ce-i este interzis, deoarece, în Legea nr. 51/1991 privind securitatea națională a României sunt definite cu exactitate faptele ce constituie amenințări la adresa securității statului. Iar printre acestea nu se regăsește și corupția. Hopa, asta înseamnă că oamenii generalului Coldea dau cu legile de pământ, disprețuindu-le, bunăoară. Și că, în loc să colaboreze cu DIICOT pe probleme strict legate de siguranța națională, SRI este mult mai înclinat spre domeniul de activitate al DNA, poziție care-i permite să controleze mai bine demnitarii, oamenii de afaceri, ba chiar societatea civilă.

Judecătorii eliberează nelegal mandate ofițerilor SRI

La adăpostul unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, de pe timpul lui Traian Băsescu, când s-a hotărât, pocnind din degete, că flagelul corupției constituie o problemă de vulnerabilitate la adresa siguranței naționale. Care hotărâre nu are nicio valoare juridică, din moment ce onor CSAT nu deține atribuții legislative, iar Parlamentul n-a modificat măcar cele două acte normative amintite anterior.

Ceea ce este mai grav, parlamentarii care au închis ochii la această porcărie i-au atras în cursă și pe judecătorii care emit nelegal ofițerilor SRI mandate de ascultare/interceptare a persoanelor asupra cărora planează suspiciuni rezonabile de corupție. O dată, deoarece SRI nu are competențe legale în domeniul corupție, iar a doua oară, pentru că serviciul nu poate efectua acte de cercetare penală, așa cum sunt interceptările ori alte activități specifice. Iar asta denotă, fără doar și poate, că toate dosarele penale în care DNA prezintă interceptări ori probe obținute fără drept de către SRI sunt nule și ar trebui respinse de facto.

Iohannis susține nelegalitatea statală?

Asociația Magistraților, Uniunea Națională a Judecătorilor și Asociația Procurorilor din România s-au adresat recent Comisiei parlamentare de control asupra activității SRI, reclamând că serviciul îi controlează pe magistrați. Situație care reiese dintr-un interviu cu un general juridic din serviciu, pus de adjunctul Coldea să atragă atenția populației, dar mai ales factorilor de decizie, cine și cum conduce această țară.

În opinia petenților, asemenea fapte constituie un derapaj de la regulile statului de drept, ba chiar un pericol iminent pentru democrație. Păi, dacă controlul magistraților este atât de nociv pentru societate, încălcarea flagrantă a legilor la cel mai înalt nivel, cum e? Iar noi, ăștia mulți și proști, ce să înțelegem din discursul lui Iohannis care laudă serviciul pentru că s-a implicat ilegal în fenomenul corupției? Că neamțul susține frenetic nelegalitatea statală ori că este și el controlat de SRI?

Autor: Dan Coste

Sursa: Ziua News

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • In toate tarile civilizate,serviciile impreuna cu alte organe lucreaza pentru combaterea coruptiei,jafului,hotiilor.Marea problema din Romania este ca serviciile impreuna cu celelelte organe au participat masiv la jaf ,au mai tinut si de sase Nu pot concepe ca un serviciu cat de cat competent ,nu a putut sti despre jaful de mii de miliarde de euro.Sa intelegem ca sefii lor au fost in slujba pradatorilor-dar daca erau corecti,aveau metode de a informa opinia publica:Puteau face un denunt public,cu subiect si predicat si atunci coruptii din justitie nu mai puteau lua pozitia strutului.