Politică

Spaniolii încearcă să salveze ce se mai poate: numai luna trecută au scos din ţară 66 de miliarde de euro!

Transferurile de bani în străinătate ale spaniolilor alarmaţi de situaţia precară a băncilor au atins în aprilie cel mai ridicat nivel după 1990, de când sunt consemnate date de acest tip.

Spania a ajuns în prima linie a crizei datoriilor din zona euro, iar problemele financiare ale regiunilor şi ale băncilor riscă să provoace o gaură mare în finanţele publice, în timp ce costul împrumuturilor se apropie de un nivel la care ţara va fi nevoită să ceară sprijin extern.

Datele Băncii Spaniei arată, conform The Telegraph, că spaniolii au trimis luna trecută în străinătate 66,2 miliarde de euro, cel mai mult după 1990.

Spaniolii sunt îngrijoraţi de soliditatea băncilor locale, afectate de expunerea la prăbuşirea, în 2008, a pieţei imobiliare, şi transferă bani în depozite bancare în economii mai solide din nordul Europei.

Datele referitoare la ieşirile de capital sunt anterioare naţionalizării Bankia, a patra mare bancă din Spania, în această lună, când a devenit clar că instituţia financiară nu poate administra pierderile generate de investiţiile imobiliare neperformante, amplificate de recesiune.

Guvernul de centru-dreapta a angajat auditori independenţi pentru evaluarea solidităţii sistemului financiar, în încercarea de refacere a încrederii în bănci.

Autorităţile de la Madrid trebuie să prezinte Comisiei Europene planul de restructurare a Bankia, a declarat joi un purtător de cuvânt al instituţiei, adăugând că o soluţie naţională pentru criza bancară a ţării este de preferat unui plan european de salvare.

Guvernul a anunţat miercuri că va finanţa planul de susţinere a Bankia, care totalizează 23,5 miliarde de euro, prin fondul de salvare a băncilor, FROB, dar oficiali bancari au arătat că agenţiile spaniole nu au acces în prezent la piaţa de obligaţiuni.

Comisia Europeană a oferi miercuri posibilitatea unui ajutor direct prin fondul european de stabilitate financiară pentru recapitalizarea băncilor spaniole, precum şi prelungirea cu un an a termenului până la care Spania trebuie să reducă deficitul bugetar la 3% din PIB.