Analize și opinii Cultură și Familie Politică

Societatea civilă cu epoleţii la vedere

Cine controlează informaţiile controlează şi societatea – axioma pusă în circulaţie de adepţii jocurilor oculte pare să fie cheia de boltă pe care se sprijină succesul în politica românească. După ce mitul Securităţii atotbiruitoare s-a dovedit o gogoriţă a regimului Ceauşescu, se construieşte cu grijă, de mulţi ani, o bază mai solidă pentru o lucrare în care fundaţia să fie proiectată de serviciile de informaţii.

Fenomenul nu e o invenţie românească, reţeta a fost testată şi aplicată în ţări puternice. Serviciile secrete şi-au propulsat oamenii din propriul sistem în funcţiile de vârf din Rusia şi SUA, aşa încât “zbaterile” societăţii civile de a menţine democraţia în limitele principiilor tradiţionale par un joc de salon fără efect în politica reală. O serie de prevederi ale legilor sunt menite să facă o graniţă între instituţiile civile şi cele militare, guvernate de multe reglementări secrete; de asemenea, accesul ofiţerilor sub acoperire este interzis spre funcţiile eligibile din Parlament sau în Justiţie.

Societatea pare păzită, cel puţin aparent, de imixtiuni ale militarilor care ar produce fisuri în sistemul democratic. Atunci, de ce apar frecvent cazuri de suspiciune asupra unor persoane publice privind apartenenţa la serviciile secrete? Arhivele Securităţii nu au redat încrederea că ofiţerii +s-au pensionat; mai mult, noile servicii şi-au extins puterea şi controlul prin oamenii lor, nu doar teoretic.

Faptul că investigaţiile “civililor” se împotmolesc chiar în comisiile de control al SRI şi SIE din Parlament arată cine este “stăpânul inelelor”.

Când şeful SIE apare fără nici o apăsare la înfiinţarea unei mişcări politice, dându-i girul, nu ne mai îndoim că societatea civilă are deja oameni cu epoleţii la vedere.

Autor: Dan Constantin
sursA: jurnalul.ro

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Este normal ca producatorii, detinatorii si utilizatorii de informatii sa fie printre cei care iau si decizii la varf, dle DC. Cine detine informatia detine si puterea. Nu trebuie sa ne speriem de militari pentru ca acestia, prin educatia si instructia primite, prin patriotismul cultivat in institutiile militare, au fost intodeauna elita societatii in toate oranduirile sociale. Uitati-va la clasa politica si-mi veti da dreptate

  • Măcar nu ne mai prefacem că e democrație. Cuvântul a fost confiscat de o oligarhie (Eisenhower i-a dat numele – complexul militar-industrial).
    Dar ”democrație”, ”alegeri libere” sunt cuvinte frumoase, ”merg” la public.

  • Nu avem probleme cu controlul efectuat de serviciile secrete asupra vietii civile. Dar prin insasi natura lor,fiind “SECRETE”, nu ai nici-o informative despre componenta lor. Si daca luam in considerare directia pe care merge Romania in ultimii 23 de ani, directie care este in dezagrementul nostru, si impotriva natiunii noastre, este simplu sa intelegem ca serviciile secrete sunt cele care de fapt “LICHIDEAZA STATUL NATIONAL ROMAN”.