Politică

Se schimbă garda la Palatul Victoria

media-144874769712364900Anul 2016 este unul important pentru viitorul nostru ca țară. Anul acesta, pe lângă alegerile locale au loc și alegerile parlamentare, care decid modul în care va fi condusă România pentru următorii patru ani.

Leadership-ul politic actual este ori prea slab, ori deja compromis. Ca în fiecare an electoral, se va vorbi de schimbare și despre o apropiere mai accentuată de valorile europene și mai ales de oameni noi, imaculați. Cel mai probabil, după alegerile locale, Dragnea va pleca din fruntea PSD. Din ultimele speculații reiese că înlocuitorul său va fi nimeni altul decât ministrul Dezvoltării, Vasile Dâncu. Ținând cont că PSD este în sondaje la nivel național mult în fața PNL, este foarte posibil ca Vasile Dâncu să devină noul premier al României.

Astfel, apare din nou ideea că PSD are nevoie de ”Grupul de la Cluj”, de acei oameni pregătiți și mai ales educați care fac notă discordantă față de miticii de la București. Care după fiecare criză majoră se implică fie la vârful partidului fie la vârful țării și fac, bineînțeles, totul praf.

Istoria prim-miniștrilor din Ardeal

S-a creat percepția că în Ardeal lucrurile se fac mai bine ca în restul țării, dar asta nu este o percepție nouă, ea a fost creată de ocupația austriacă în Transilvania. Ei sunt mai civilizați, mai interesanți și elementul principal, mai apropape de Vest. Bineînțeles, nimic nu demonstrează acest lucru, ba dacă analizăm liderii dați de Ardeal României lucrurile stau tocmai invers.

În perioada interbelică am avut două exemple, Iuliu Maniu în 1928 și 1933 și Octavian Goga într-un lung mandat de 44 de zile, din decembrie 1937 până în februarie 1938. După revoluție am avut exemplul luminos al lui Emil Boc, urmat de actualul premier, Dacian Cioloș.

La premierii din Transilvania se poate observa o tendință de apropiere față de Austria și Germania. Practic, Maniu și Goga au fost agenți de influență ai Germaniei în România. Octavian Goga a fost un promotor al politicii Reich-ului în România, fiind un adept al politicii antisemite și a susținut alianța dintre Puterile Centrale și țara noastră.

Apropierea nefirească dintre premierii ardeleni și Germania și Austria se păstrează și după Revoluție. În 2008, atunci când Emil Boc a venit la București pentru a primi funcția de premier nu a venit singur, a venit cu toate contractelele pe care le avea la primăria din Cluj, majoritatea cu firme nemțești sau austriece. Astfel, companii de tipul Holzindustrie Schweighofer au ajuns să ne taie pădurile cu permisiune de la Palatul Victoria.

Lobby-ul făcut de Boc a continuat și la nivel european. Deciziile din Consiliu European JAI (miniștri de interne din statele membre) și întâlnirile de la nivelul executivului din România au fost practic vândute Germaniei. În perioada Guvernului Boc, România a fost folosită pe post de cobai pentru planurile de redresare economică a Europei încercate de Germania. Tăierile salariale din România au făcut parte dintr-un plan elaborat de impunere a austerității în Europa. Planul conceput de Merkel a dat greș și nu s-a mai aplicat la nivel european, dar românii au suferit pentru a vedea Germania dacă este sau nu fiabilă o tăiere a veniturilor bugetarilor.

După Guvernul condus de Boc urmează episodicul guvern MRU și mai apoi Guvernul Ponta. Pentru că lucrurile mergeau foarte bine, după guvernul Ponta urmează un alt premier din Ardeal, mai exact tehnocratul Dacian Cioloș. Rezultatele se văd, a prelut o Românie pe creștere economică și acum ne îndreptăm vertiginos spre colaps.

Miza anului 2019

Planul pentru ca Dâncu să ajungă premier face parte dintr-o schemă mult mai complexă. În anul 2019, România va avea președinția Uniunii Europene, iar Germania vrea să se asigure de pe acum că România va executa ordinele întocmai și la timp. Jocul geopolitic mondial implică România chiar dacă noi nu ne dorim implicarea. Suntem tot timpul folosiți în războiul celor mari și puternici și, ca de fiecare dată, aruncați în malaxorul istoriei fără să fim informați și fără șanse de reușită.

Am avut perioada Guvernului Ponta, Europa nu-și mai permite derapaje din partea României. Jucăm un rol important mai ales prin poziționarea geografică și actorii importanți nu lasă la voia întâmplării poziția României.

Noi nu trebuie să fim puternici, noi nu trebuie să fim uniți și mai ales nu trebuie să avem lideri. Liderii nasc speranță, iar România trebuie să rămână fără speranță.

Autor: Alexandru David

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Romania de astazi pare fara exagerare, o scena de teatru in care se desfasoara un show al papusilor Muppets, acestea reprezentand actuala clasa politico-economica , bine manevrata de papusarii externi, dintre care cel mai cunoscut, fiind George Soros.
    Unde se afla poporul roman in tot acest show? Evident, unde se putea altfel, decat la balcon , fiind reprezentat de cei 2 batranei carcotasi, care doar isi dau cu parerea, neputand influenta cu nimic show-ul.
    Iata o mostra din acest spectacol: Miss Piggy de la finante(o asemanare izbitoare de altfel), Anca Paliu Dragu, îi înștiintează pe români că “în Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud sunt locuitori săraci care ştiu să facă ceva pe doi lei, ceea ce românul nu mai face de ceva vreme”.