Analize și opinii Politică

Rusia vs lumea de azi

Cei mai vechi dintre voi isi aduc probabil aminte de seria de articole destinata viitoarelor foste puteri economice mondiale, care se lupta pentru suprematia in domeniu de ceva timp incoace. Era vorba acolo de America vs China, in timp ce fosta mare putere a razboiului rece, adica Rusia, intrase de ceva timp intr-un oarecare con de umbra. Ei bine, a venit astazi momentul sa ne indreptam atentia si asupra ei, sa vedem ce-au mai facut rusii in ultimii 20 de ani, au ramas chiar asa tare in urma ?

Dar ca sa ajungem acolo hai sa ne amintim un pic inca niste discutii mai vechi pe care le-am mai avut noi pe aici. In primul rand cea despre faptul ca separarea brusca de sistemul actual si traiul de tip “survival” nu este metoda idela de urmat. Apoi cea privind descentralizarea si construirea unor nuclee independente de sistemul actual, a unor comunitati auto-sustenabile. Care vor pune ulterior bazele unui nou tip de retele. Una de tip p2p daca este sa vorbim in termeni retelistici. Adica decizii care pornesc de la baza catre varf, exact invers decat se intampla astazi in sistemul tip piramidal. In care cativa de sus dirijeaza lucrurile, iar restul danseaza dupa cum li se pune muzica. Revedeti un pic articolele respective daca nu mai tineti minte despre ceea ce vorbeam atunci. Nu eram singurul care explicam asa ceva.

Tot apropo de asta, recomandam acum cateva zile cartile lui Sal Rachele. Am gasit acolo o clasificare interesanta a modelului de evolutie uman. Pe treapta de jos se afla sistemele piramidale catalogate in mod normal drept socialiste sau comuniste, in care oamenii de rand asteapta indrumarea cuiva de sus si au nevoie de un big brother, un tatuc sau un stat care sa le poarte de grija. Urmatorul pas pe scara evolutiei este legat de asa-zisul sistem capitalist. In care oamenii invata independenta, sa aibe grija de ei si sa isi asigure singuri traiul, fara a mai astepta mereu de la altii. Abia cand au invatat aceste lectii ale “comunismului” si “capitalismului” vor putea trece la nivelul urmator. Este nivelul asocierii liber voite, comunitatilor puse pe baze voluntare si alcatuite din oameni independenti. Atunci cand se renunta la mentalitatea de tip “sa ne dea” dar si la egoismul de tip “dupa mine potopul” din sistemele anterioare.

Apoi legat de latura spirituala si povestile din cartile lui Sal Rachele pe care unii le catalogheaza drept Harry Potter: nu acestea sunt motivul recomandarii mele, ci viziunea prezentata in carte. Nu stiu cati dintre voi ati reusit sa parcurgeti macar primul capitol in care prin inspiratie “divina” sau logica pur si simplu, Sal prezinta un model al naibii de plauzibil apropo de modul in care se vor desfasura evenimentele in anii viitori. El transeaza lucrurile destul de rece si sec, cine se adapteaza si doreste sa evolueze in noul sistem va reusi, cine nu va fi pur si simplu lasat in urma. Prezinta argumentele si trece de la partea usor teoretica de care vorbeam mai sus la prezentarea pas cu pas a modului in care se vor desfasura evenimentele in aceasta perioada de “tranzitie” intre vechiul si noul sistem.

Uite asa ne intoarcem incet la discutia despre Rusia. Pentru ca in completarea teoriei facute de noi si previziunilor lui Sal intervine seria de carti Anastasia pe care v-o recomandam de asemenea zilele trecute. Acolo lucrurile incep sa se lege, cu  tot ce va spuneam mai sus despre viitorul economic, descentralizare, asigurarea unui minim de hrana pentru fiecare prin mijloace proprii, tranzitia catre viitorul sistem si multe altele. Dar cel mai mult ajuta faptul ca in carti este prezentata metoda practica efectiva si ce putem face fiecare din noi pentru a ajunge la sistemul viitor pornind de la cel de azi. Pe scurt, ideea Anastasiei este alcatuirea unor comunitati sustenabile din persoane cu interese comune. Ideal ar fi, spune ea, ca fiecare familie sa obtina o suprafata de un hectar pe care sa-si faca o mica gradina de familie, cu o mica livada, gard viu, un lac, o casuta.

Astfel se incearca reconectarea omului cu natura, fiecare pe bucatica lui de pamant, iar impreuna comunitatile de 100-150 de familii sa se poata ajuta intre ele. La prima vedere pare simplu si banal cand auzi ca cineva iti recomanda sa te muti la tara. Dar nu e vorba doar despre asta. Anastasia prezinta argumentele pentru care acest gen de comuniti ar fi ideale, care va fi impactul lor asupra lumii economice si politice, dar mai ales asupra oamenilor si sanatatii lor. Cele zece carti sunt usor de citit, de fapt la o prima impresie si parcurgere doar a primului volum ar putea fi considerate beletristica, un simplu roman de dragoste. Pentru cei care sunt insa familiarizati cu ceea ce se intampla in realitate, in ziua de azi, in lumea din jur, pot constitui un raspuns la foarte multe intrebari.

De aceea titlul de astazi vorbeste despre Rusia. Pentru ca acolo acest gen de comunitati au inceput sa apara si sa se inmulteasca in ultimii 10 ani. Chiar si in clasa politica incep sa apara discutii despre acordarea de teren in vederea constituirii unor astfel de comunitati. Exista asociatii si propuneri de partide cu aceasta platforma. Un mic experiment a fost deja realizat in anii anteriori cu loturile de aproximativ 500 metri patrati pentru gradini acordate de stat si care au adus rezultate uimitoare din punct de vedere productie agricola. Au fost insa creionate proiecte de lege pentru acordarea de suprafete mai mari si regiuni in care aceste proiecte au fost deja aprobate si terenurile alocate. Rusii sunt cum s-ar spune pionieri in acest domeniu si ideea a inceput sa fie imbratisata de zecile de milioane de cititori. In 2004 la 8 ani dupa aparitia primei carti, o conferinta pe aceasta tema a adunat reprezentanti din 150 comunitati venite din 48 din cele 89 regiuni ale tarii.

Avantajul Rusiei in acest caz nu vine din asa-zisa “dezvoltare” tehnica de tip japonez, nici a economiei “puternice” de tip german, a productiei intensive cu resurse umane ieftine de tip chinez sau agriculturii “avansate” si mecanizate de tip american. Din contra, avantajul in acest caz consta tocmai in suprafetele imense din care mare parte sunt ramase virgine, nepoluate si neafectate de industria sau agricultura mecanizata. Iar daca in crearea acestui sistem care in opinia mea va constitui viitorul la nivel global, Rusia are deja un avantaj si un avans fata de celelalte mari “puteri economice”, atunci cu atat mai mult vor putea deveni viitorul lider mondial. Vom vedea in urmatorul articol un pic cam care poate fi si rolul Romaniei in acest sistem. Pana atunci va recomand din nou sa incepeti sa cititi cartile, mai ales ca au aparut deja in format digital si in limba romana. Daca nu v-am convins eu suficient, poate va ajuta si acest articol: From Russia with Love.

sursa: blog.flavian.ro