Politică

Rusia vs. ISIS – strategie militară și lovitură de imagine

maxresdefaultEuropa este invadată de miile de refugiați care ajung aici zilnic, Orientul Mijlociu este în război, Rusia se luptă cu sancțiunile economice impuse de SUA și UE pentru conflictul din Ucraina, China are parte de tulburări sociale și economice iar Statele Unite se pregătesc de alegeri prezidențiale. Practic, niciun stat sau uniune de state nu pare să-și asume, în acest moement, un război la sol împotriva ISIS.

Statul Islamic a devenit mai mult decât o organizație teroristă, ISIS este o amenințare globală iar valurile de imigranți din Europa demonstrează clar că acțiunile islamiștilor au repercusiuni directe asupra Occidentului. ISIS controlează teritorii întinse în Irak, Siria, Libia și Nigeria iar conform datelor oferite de Directorul NASA[1], James Clapper, numărul militarilor ISIS din Siria și Libia depășește 30.000. Tot administrația americană, prin Departamentul de Stat informa, în mai 2015, că Statul Islamic a atras aproximativ 20.000 de luptători în peste alte 100 de state. O mare problemă este și logistica de care dispune ISIS, care a capturat multe din depozite de armament din Irak, rămase din timpul lui Saddam Hussein, dar dispune și de arme de ultimă generație, lăsate de coaliția antiteroristă pentru dotarea armatei irakiene. Forțele califatului au în dotare arme grele, precum elicoptere, blindate, tancuri, avioane cargo, aruncătoare de mortiere, lansatoare de rachete, aparate moderne de telecomunicații și mitraliere grele.

Ținând cont de logistică, de numărul mare de militanți și de metodele foarte dure folosite de Statul Islamic, puține armate din Orientul Mijlociu le pot face față, dar niciun stat nu este dispus să riște un război la sol. Israel, Iran, Arabia Saudită, Turcia și SUA au atacat în repetate rânduri pozițiile forțelelor ISIS, cu drone sau avioane de vânătoare, dar asta nu a oprit înaintarea islamiștilor. Este evident că singura soluțile împotriva Statului Islamic este o acțiune de amploare la sol, ceea ce implică costuri finanicare și militare pe o perioadă nedeterminată.

De ce Statele Unite nu trimit trupe împotriva Statului Islamic?

Statele Unite sunt considerate de mulți analiști principalul vinovat pentru situația din Orientul Mijlociu. Intervențiile din Irak, Afganistan, Libia și Siria au destabilizat regiunea, lăsând acest teritoriu fără leadership. Apariția unei forțe anti-americane și anti-occidentale era ceva de așteptat, în condițiile în care ”Coalition of the willing” a distrus regimurile dictatoriale, dar guvernele democratice nu au fost sufiecint de abile pentru a se impune. Practic, SUA a distrus sitemul de putere din Orientul Mijlociu și acum, sunt prea ocupați cu alegerile prezidențiale din 2016, pentru ca vreun partid sa-și asume trimiterea unor trupe la sol împotriva ISIS.

În cercurile anti-americane se speculează că ISIS este creația CIA, ceea ce este complet fals, în schimb, ISIS este rezultatul direct al politicilor occidentale în Orientul Mijlociu.

Rusia vs. ISIS

Contextul politic din SUA nu permite luare unei decizii ferme în legătură cu ISIS, astfel, Rusia intră în jocul geopolitic complicat din Orientul Mijlociu. Miniștrii de externe ai Spaniei și Austriei, aflați în vizită la Teheran[2], au vorbit, în premieră, despre sprijinirea regimului Assad din Siria și despre implicare Rusiei în lupta anti-ISIS. Și până în prezent administrația de la Moscova a sprijinit regimul Assad, atât diplomatic cât și cu specialiști, dar se pare că Putin va trimite și trupe la sol pentru lupta împotriva Statului Islamic.

Conform Reuters, citat de Mediafax[3], Rusia a trimis deja mai multe avioane de vânătoare și două nave cu personal militar, logistică și armament greu în Siria. Acțiunea Rusiei în Siria este văzută de NATO ca un sprijin pentru regimul Assad mai mult, decât o acțiune de anvergură împotriva ISIS, dar conform ministrului de externe rus, Kremlinul ia în calcul o acțiune de proporții.

Ce înseamnă pentru Rusia un război împotriva ISIS

Pentru Rusia implicarea în conflictul din Orientul Mijlociu ar fi o dublă lovitură: de poziționare și de imagine. Conflictul din Ucraina a creat în jurul Rusiei o percepție negativă, iar sancțiunile economice impuse de SUA și UE afectează serios economia rusă. Intervenția Moscovei împotriva Statului Islamic ar demonstra că Federația Rusă este, in continuare, o mare putere militară și că își poate propaga forța militară și la distanțe mari, nu doar în proximitate. În eventualitatea unor victorii rapide, imaginea Rusiei va căpăta alte reflexii în Occident, iar din punct de vedere economic, Rusia va avea o poziție privilegiată în Orientul Mijlociu. Un alt avantaj al Kremlinului în lupta anti-ISIS sunt relațiile foarte bune cu Egiptul, Iran și Israelul, practic, cele mai importante forțe militare din Orientul Mijlociu.

Intervenția de succes a Rusiei împotriva Statului Islamic poate schimba foarte multe aspecte în politica europeană. Cel mai probabil este normalizarea relațiilor dintre Federația Rusă și UE și rezolvarea, în favoarea Rusiei, a problemei ucrainene.

În acest moment, Federația Rusă poate specula contextul politic din SUA și lipsa de viziune a liderilor europeni pentru a se poziționa ca salvatoare a Europei și a Orientului Mijlociu.

[1] http://www.businessnow.ro/ce-este-isis-statul-islamic/

[2] http://www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Extern/Stiri/Madridul+si+Viena+ii+intind+mana+liderului+sirian

[3] http://www.mediafax.ro/externe/militari-rusi-participa-la-operatiuni-antiinsurgente-in-siria-surse-14706816

Autor: Cristi Rosu

Cristi Roșu este masterand al Facultății de Filosofie, Universitatea din București, la specializarea Studii de dezvoltare internaţională şi etica relaţiilor internaţionale. Este interesat de teoria relațiilor internaționale, filosofia conflictului și teoria jocurilor.

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • Chestia cu ISIS,mare armata,mare,inarmata de ….”depozitelede lui Sadam Hussein” (hiihihih),armata de care america “nu are timp(ocupata fiind cu alegerile) mi-a placut cel mai mult)))))))Oare cine-i autorul la asa elucubratii,o fi vre-un roman din dna cu cetatenie americana?)))))))))))