Politică

Rusia ratifica acordul BRICS legat de functionarea Bancii de Dezvoltare a BRICS cu un fond de inceput in valoare de 100 de miliarde de dolari. Sistemul financiar mondial incepe sa se cutremure din temelii…

brics-bankPresa vestica are in vedere razboiul din Ucraina, ISIS, rasturnari de situatii pe diferite meridiane ale globului, economia Venezuelei, NATO, economia Greciei, UE si alte subiecte, dar nimeni nu discuta de un subiect care poate sta la baza tuturor schimbarilor mondiale si cu siguranta va aduce schimbari geopolitice majore, va aduce o noua baza de crearea aliantelor economice, va aduce locuri de munca prin investitii directionate spre productie si economia reala si multe alte aspecte strategice ale economiei mondiale.

Aceste schimbari se fac sub egida Rusiei si Chinei, care devin o arma mortala pentru FMI, BM, BCE si alte institutii financiare mondiale, care isi vad in pericol dominarea mondiala de zeci de ani de zile si relatia lor cu fortele politice capitaliste in sensul inrobirii a zeci de popoare care au fost mereu obligate sa munceasca degeaba si sa traiasca in saracie pentru a mentine un dolar la un nivel acceptat de America, dolarul in care rula tot comertul exterior al acestor tari si care aducea mai mult sau mai putin venit, functie de cum trageau din condei “patroni” acestor institutii financiare draconice, al caror subeict de afacere era si este, specula financiara, fara nici o relevanta in economia reala, dupa cum vedem in tari ca Romania, Bulgaria, Grecia, Italia, Spania, Portugalia, Franta si nu numai.. ba chiar si America si Canada, sub o forma din ce in ce mai accentuata.

BRICS Bank, reprezinta pentru sistemul fiannciar mondial, in primul rind o alternative la FMI, care va da posibilitatea statelor ce vor apela la aceasta banca, sa devina mult mai putin dependente de o moneda globala, cum a fost si inca mai este, dar din ce in ce mai putin, dolarul american.

Acest lucru a fost discutat de tarile BRICS, atit in cadrul intilnirii din 2012 cit si in 2014, cind s-au finalizat ultimele detalii tehince, ajungindu-se de comun acord la ideea ca aceasta banca trebuie sa reprezinte “un sistem financiar care ar ajuta la prevenirea santajelor si directionarii economiilor mondiale in sens distructiv, dar in avantajul detinatorului de moneda(dolarul), precum si la eliminarea conflictelor in care au fost si sint implicate tarile care nu au fost de acord cu politica economica internationala a SUA”.

Cartierul General al BRICS Bank, va fi la Shanghai si Presedintele bancii va fi din Rusia, dupa cum s-a reiterat saptamina trecuta la intilnirea finala pentru demararea functionarii bancii. Duma rusa, a aprobat suma de 100 de miliarde de dolari, (evident in alte monede, cele al BRICS, in prima faza), ca fond de inceput in functionarea bancii BRICS, care va servii in care va servii pentru inceput ca suma de baza pentru demararea unor proiecte majore de infrastructura in Brazilia, Rusia, China, India si Africa de Sud.

Banca va intra in functiune in totalitate, la finalul acestui an, 2015, termen la care dominatia FMI si BM va fi puternic zdruncinata si fara perspective de revenire, aceste doua institutii fiind complet politicizate si comandind dezvoltarea tarilor pe care le imprumuta, dupa un plan speculativ, lasindu-le datoare si fara nici o investitie reala in economie, fara locuri de munca, fara capacitati energetice, fara posibilitatea desfacerii productiei in anumite zoone economice, fara acordul “tartorilor”.

Banca va avea trei nivele de conducere cu un Consiliu al Guvernatorilor, un Consiliu al Directorilor si un Presedinte. Consiliul Presedintilor bancii BRICS va avea in curind prima intilnire la Ufa, in Rusia, in Aprilie. Ministrul de Finante rus Anton Siluanov, este cel mai probabil sa devina Presedintele Consiliului Guvernatorilor, ai bancilor zonale BRICS.

Ca sa avem o imagine completa a acestei banci si economiilor in care penetreaza, pietelor pe care le are in vedere si de ce este necesar pentru cit mai multe tari in curs de dezvoltare sa adere la ea, trebuie sa dam citeva cifre.

Populatia BRICS este de 2,998 miliarde de locuritori, deci cea mai mare piata de desfacere a unei grupari economice mondiale, cu o diversitate si o cerere enorma. Populatia acestei uniuni economice reprezinta 41,6 din total populatie mondiala…

PIB-ul zonei BRICS este de 15.900 de miliarde de dolari, ceea ce reprezinta 19,8 din total PIB mondial….

Exportul zonei BRICS este de 3.190 miliarde de dolari, iar importul se ridica la 2.950 miliarde de dolari… deci total comert international sub egida BRICS este de 6.140 miliarde de dolari… ceea ce reprezinta 16,19% din total comert mondial actual.

Este cea mai mare piata de desfacere mondiala si a avut o crestere a PIB-ului in ultimii zece ani, de peste 300%, fata de numai 60% cit au inregistrat tarile dezvoltate…

Are nevoie Romania de piata UE, care a permis tarii noastre sa exporte in zona uniunii, numai magiunul de Topoloveni si pufuleti, economia Romaniei fiind pe “butuci” si cu o dezvoltare controlata de alti in mod direct, cu un volum investitional precar si in ramuri care realizeaza produse cu valoare adaugata extrem de mica, in urma vinzarii carora Romania nu isi poate permite sa acumuleze un volum de taxe necesar pentru intretinerea sistemelor de educatie, medical si asistentei sociale… ???

Cind asa ceva se intimpla, noi toti ne putem imagina ca jocul dolarului este terminat, iar in 2-3 ani de acum, dolarul va fi doar o … moneda de schimb, care nu va mai inspaiminta economistii si nu va mai duce la controlul guvernelor si a politicii mondiale… dar reactia celor care pierd major, din finantele capitaliste actuale, nu va fi una de suprafata sic el mai probabil, vor genera razboaie, foamete si situatie economica extrem de precara in anunite zone ale globului , pentru a avea posibilitatea sa imprumute aceste tari cu dolari si sa poata avea controlul unor zone mai intinse. Sa speram ca Ucraina nu va mai fi pentru mult timp, teatrul de opeartiuni al acestor ciocli financiari care darima tara pentru a imprumuta-o cu mai multi bani in vederea refacerii.. Sa mai speram ca Romania nu va ajunge sa se refaca economic cu bani de la aceste institutii, plus BCE, pe care le-am vazut in miscare in economia devastata de ei, a Romaniei.

Autor: Adrian Cosereanu

Sursa: Alternativa Romaniei

Despre autor

contribuitor

comentarii

Adauga un comentariu

  • In oceanul de necuprins al vestilor zilnice cu continut mergind de la rau pina la catastrofal, o astfel de informatie reprezinta, dupa mine, un licar de lumina si speranta la un orizont pe care sa-l dorim cit mai apropiat…

  • Visati copii, asta nu costa. Din pacate traiti din banii de la FMI si visati la himere gen BRICS (o utopie imposibila).