Politică

Romania, tara viitorului

Romania de astazi este o tara ratata. Intr-un fel sau altul, oricine ramane aici isi rateaza viata. Este o tara care nu mai ofera nimic. Poate doar piedici, calatorii in timp, multa anormalitate si o doza de absurd greu de gasit prin alte colturi ale lumii. Poate doar prin Africa sau America de Sud, nicidecum in Europa. Insa tocmai aceasta trasatura unica face ca Romania sa aiba o sansa enorma in viitor. E ca o pasune virgina, inca nebatatorita.

Sunt convins ca, orice s-ar intampla in prezent cu aceasta tara, oricat de rau se va scufunda, Romania are cele mai mari sanse de a improspata civilizatia obosita si plafonata a Europei. Atuul nostru pentru viitor este exact ceea ce acum ne trage in jos. Sa nu uitam ca Romania este tara unde mediul rural are cel mai ridicat procent.

Chiar si urbanizarea fortata si nechibzuita din ultimii ani, care a continuat programul de daramare a satelor din perioada comunista, cu scopul de a indeplini conditiile aderarii in Uniunea Europeana, nu a schimbat inca prea mult adevarata fata a Romaniei. Ramanem inca unul dintre statele cele mai “primitive” din Europa. O tara a paradoxurilor. Ultimii la mai toate capitolele pozitive, primii in cele rele, romanii refuza sa se integreze cu adevarat civilizatiei.

Cine are rabdare sa priveasca fara patima si in profunzime acest colt de lume se mira cum de inca mai supravietuieste. Poate de asta sentimentul eliberator al celor care si-au iubit candva tara este sa o vada prabusita si facuta praf. Ar fi o buna sansa pentru toti sa o ia de la inceput. Sa elimine anormalul care a devenit norma si sa cladeasca totul de la inceput pe baze sanatoase.

Drama romanilor este ca fiecare generatie se naste si moare cu sentimentul ca a trait la “marginea lumii”. In afara civilizatiei si impotriva ei. “Dupa 2000 de ani” inca asteptam sa intram pe usa din fata a istoriei. Istoria noastra este o eterna pregatire pentru a face istorie. In afara timpului – asta ajunge sa fie orice calatorie a unui strain in Romania. Iar noi, inca naivi, ne iluzionam ca ar trebui sa ne descoperim o calitate intrinseca.

Frumusetea faptului de a fi roman consta tocmai in lipsa de calitati si insusiri. Suntem oricum si in niciun fel. Nu avem nicio nota distinctiva in raport cu celelalte natiuni, iar asta ne innebuneste. Disperati sa ne marcam esenta, constatam cu tristete ca nu avem ce sa inscriem pe bolta civilizatiei. Ne ramane doar viitorul. La care am visat dintotdeauna.

sursa: ziare.com
Autor: Iulian Leca

Despre autor

contribuitor

comentariu

Adauga un comentariu

  • Unii traiesc cu gandul in trecut ! Noi , Romanii traim tot timpul cu gandul in viitor ! Viitorul ne va apartine intotdeauna, el fiind morcovul legat in fata magarului ca sa-l faca sa traga la roata de apa toata ziua ! Asta meritam, asta avem !